Lennarts Galleri 25 - Labour Of Lust



Popgenifotograf: Lennart Jonasson

I dag är det 25-bilders jubileum för Lennarts Galleri. Varendaste måndag i sex månader har vi visat nya foton ur Lennart Jonassons samlingar. Ingen passar bättrre att fira med än Nick Lowe.
Nick Lowe är en hjälte för alla oss som skapar Popgeni-bloggen. Allt sedan Brinsley Schwarz i tidigt 1970-tal har hans musik inspirerat oss i alla livssituationer och det gör den än. Brinsley, Rockpile, solo, producent, ja, allt har han gjort med ett popgenialiskt handlag.
Om det finns någon som är värd att kallas för POPGENI så är det Nick Lowe.
Både vi andra och Lennart själv är bara lite ledsna över att han när han suttit en stund vid bordet på Storsjöyrans efterfest tillsammans med Chrissie Hynde, Billy Bremner och Nick Lowe inte lyckade locka in dem alla tre för en gemensam bild i studion. De var sugna, men ändrade sig och ville sitta kvar i baren i stället.
Men här visar vi i stället en skön livebild på Nick Lowe. Och i mars släpps klassiska "Labour Of Lust" i en genomarbetad återutgivning. Albumet kom första gången 1979 på klassiska etiketten Radar. Det är ett album fullt av Lowe-klassiker med enda riktiga USA-hiten "Cruel To Be Kind" i spetsen...
/cbj
Tack till en uppmärksam läsare under kommentarer för ändrat datum för "Labour Of Lust"-släppet...

Magazinet No. 1

Nu för tiden finns det bara ett svenskt pop, rock och soulmagasin värt namnet.

Men en gång i tiden var de betydligt flera och ett av de tveklöst bästa var Sound Affects.

John L. Byström var eldsjälen och redaktören som tillsammans med Ninni Brunnberg och Terry Ericsson bildade redaktionsledning från starten.

Som hjälp hade man ett antal fasta medarbetare som alla brann för musiken och på ett personligt sätt bidrog med sin egen smak, stil och passion.

Man struntade total i de allmänt rådande musiktrenderna och skrev istället om det som var närmast det egna hjärtat, vilket naturligtvis innebar att man själv skapade trender för oss med ett musikintresse klart över genomsnittet.

När Byström tragiskt omkom i en bilolycka i USA 1999 så orkade inte övriga medarbetare driva missionen vidare och tidningen lades sorgligt nog ner.

Men arvet som John L och kompani lämnade efter sig är fortfarande en källa till stora aha-upplevelser och nödvändig musikhistorik.

I nummer 9 hösten 1990 recenserade Terry Ericsson Pixies ”Bossanova”, kallade den för fullkomlig och betygsatte den som en klassiker. Och det är bara att hålla med 21 år senare.

Byström hyllade Stockholmarna Happydeadmen och Brunnberg hävdade bestämt att kanadensarna The Pursuit Of Happiness hade gjort en av årets bästa rockplattor i form av ”One Sided Stroy”

Bärande knäck var artiklar med brittiska banden Lush, Ride och ett backtracks med Joy Division, svenska This Perfect Day, Easy och Bebop, australiensiska Hummingbirds, nyskapande hip hop trion De La Soul och Honolulu bandet The Dambuilders.

Och det är bara ett axplock ur de 106 sidorna.

På den här spellistan Sound Affects No. 9 "Div Artister" kan ni höra ett urval med låtar från album och band som redaktion älskade och diggade hårt hösten 1990.

Man kan få ståpäls för mindre.

Jag återkommer framöver med fler nedslag mellan pärmarna i Sound Affects och andra viktiga och lärorika svenska musiktidningar.

/Björn


Dagens Fråga 31/1 - En vanlig måndag på Popgeni-kontoret

Vi bad de gamla skatepunkarna från L.A. i No Age att göra en video om en vanlig dag på Popgeni-kontoret. Här i "Fever Dreaming" kommer de väldigt nära.
Annars märks det att duon No Age har blivit äldre sitt namn till trots. Sub Pop ger nu ut duons tredje album och det här är ett smakprov. Dean och Randy kan verkligen sin amerikanska underground-historia och det är kul hur de lånar lite här och lite där...
Dagens Fråga: Sub Pop var från start ett fanzine som skickade med musikkassetter. Först sedan blev de ett skivbolag. Och så småningom var de grungens hem i Seattle med Nirvana och allt. 1987 gav Sub Pop ut sina första skivor - en samlings-LP och en EP med Green River. Men vilka var först med att ge ut en singel på Sub Pop det året?(Hör dem via länken under denna video med No Age)



Hör svaret här

Lost and found (En slags orgie i 90-talets glömda guldkorn. Del 1)

Youtube är smått fantastiskt. Man surfar runt och hittar nya grejer hela tiden som är svårt att slita sig i från. Vissa videos har man helt enkelt missat. Och under 90-talet var det sällsynt då ZTV och MTV pumpade ut videos dygnet runt. Jodå, på den tiden spelade kanalerna musik och inte nåt skitnödigt amerikanskt dravel om unga killar som ska dejta tjejers morsor för lista ut vem som hade den snyggaste tjejen. På den tiden var musikvideos viktiga. Det är de inte dag. Medan Michael Jackson la ner miljoner på sina låtar som Scream, så hade svenska band en lägre budget. Men var ganska ofta bättre då de var gjorda med glimt i ögonvrån. Tomas Alfredson började för övrigt sin bana med musikvideos. Hur som helst, den här videon till Komeda örhänge "Cul De Sac" har en viss värme i sig. Jag kommer att tänka på filmen Amelie Från Montmartre. Varför vet jag inte. Men det finns en värme i både musik och bild som jag känner att jag behöver.
/Stefan

Copy copy


Den här veckan 1971 så toppade George Harrison den engelska singellistan med ”My Sweet Lord”.
Att Harrison senare blev stämd för att ha plagierat Ronald Macks ”He's So Fine” som blev en stor hit för The Chiffons 1963 är väl känt.
George nekade till att han medvetet skulle ha kopierat Macks komposition.
Tycka vad man vill om det, men visst är likheten generande när man lyssnar in svenska Brainpools läckra sammansvetsning av de båda låtarna.
George ”original” finns också med för att ni på bästa möjliga sätt ska kunna göra jämförelsen.
/Björn

Go for Brooke


Det finns många härliga artister från "down under" med omnejd som aldrig får den uppmärksamhet som de är värda på våra breddgrader.
Såg en snutt av skivbolagsprodukten Amy Diamond på TV i går och kom av någon helt oförklarlig anledning att tänka på Brooke Fraser från Wellington, Nya Zeeland.
27-åringen som började studera piano som sjuåring, skrev sin första låt fem år senare och släppte debutalbumet ”What To Do With Daylight” 2004 vinner naturligtvis racet mot Diamond med hästlängder.
Fjolårets ”Flags”, där ”Something In The Water” och ”Betty” finns, är rakt igenom angenäm och upplyftande lyssning när och var som helst.
/Björn

Dagens Fråga 30/1 - Hur skulle du göra det?

Fransmannen Medi har det rätta strandraggaruttrycket och vi har inga som helst fördomar på Popgeni. Men Medi ställer ändå den rätta frågan "Is It Him Or Is It Me?" i den här rätt underbara videon - en video som väl egentligen är mycket bättre än sin låt.
Dagens Fråga: Ja, den här videon skapar den enda berättigade frågan - en fråga som varit aktuell i över 30 år - "Is She Really Going Out With Him?". Vem ställde den frågan i slutet av 1970-talet på en klassisk singel?(Hör svaret under denna franska söndagsvisit på Popgeni)

MEDI 'How Would You Do It' from UFO on Vimeo.



Hör svaret här från 1979

Roddys camera håller


Skotten Roddy Frame blir mogna 47 idag.
Som frontman och likhetstecken med gruppen Aztec Camera är discografin åtta album stark från debuten ”High Land, Hard Rain” 1983 till ”Frestonia” 1995.
Melodisk syremättad och graciös popmusik i den skottska andan var Frames musikaliska uttryck i Aztec Camera och det är en historik som håller.
För gillar man Prefab Sprout, Lloyd Cole och Deacon Blue så är det ganska nära till Roddy.
I videon ovan framför han sin största hit ”Somewhere In My Heart” i och backas av Graham Gouldman (10CC) och Neil Finn (Crowded House).
/Björn

Dagens Fråga 29/1 - Radioavdelningen

Ja, ni läste väl Björns hyllande recension av The Radio Dept. nedan och Stefan hade med dem på sin årsbästalista. Bandet har ju funnits i över femton år sedan det startade i Lund. De har alltid varit hyllade men kanske inte så flitiga och dessutom har de ju bytt folk genom åren. Endast Johan Duncanson har varit med hela tiden.Men lyssna på dessa svenska doldisar till världsstjärnor - det är de värda.
Dagens Fråga: Det handlar om radio. 1979 släpptes jättehiten "On The Radio". Vem sjöng?( Hör henne nedan under denna aktuella The Radio Dept-video)


Hör svaret här

Must The Show Go On?

I dagens The Guardian tar man upp ett viktigt problem. I dagens värld där alltfler rockfans blir äldre och har andra ekonomiska förutsättningar finns det ett ständigt sug efter att få uppleva sina ungdoms idoler - idoler som man då kanske inte hade pengar till eller möjlighet att kunna se.
Många band återbildas och ger sig ut på turnéer som lockar nostalgiker i alla åldrar. Värre blir det om bandens mest framgångsrika och betydelsefulla medlemmar inte är i livet. Märkligt nog kan vi se många sådana band också ute på turné.
Där finns Dr Feelgood utan en enda originalmedlem liksom många andra som bara till namnet påstås vara något de inte är. Och så finns det banden som har flera originalmedlemmar men där den ledande sångaren och låtskrivaren är ersatt.
Just nu turnerar Big Country runt trots att det i år är precis tio år sedan bandets grundare Stuart Adamson hängde sig på Hawaii. Och där reser Thin Lizzy runt trots att det just nu i januari är 25 år sedan en bitter och besviken Phil Lynott avled i sviterna efter ett långvarigt alkohol- och drogmissbruk. Big Country har tagit in sångaren från The Alarm och Thin Lizzy har plockat in sångaren från The Allmighty.
The Guardian kallar fenomenet passande nog för "Frankenstein-band"...
Men är Big Country utan Stuart Big Country? Och kan Thin Lizzy utan Phil Lynott vara Thin Lizzy? Mitt svar på båda är nej! Men efter att ha läst den fina artikeln i dagens The Guardian är jag inte lika kategorisk...
Vi visar äkta vara nedan. Först Thin Lizzy från 1978 och sedan Big Country från TOTP 1983.
/cbj


Jonnys popsnille


Jonny
Jonny (Alsatian Turnstile/Border)
PPPP

Under det ganska blygsamma och lite anonyma gruppnamnet så leker Norman Blake (Teenage Fanclub) och Euros Child (ex. Gorky's Zygotic Mynci) popmusik så att man blir alldeles lycklig inombords.
Teenage Fanclub basisten Dave McGowan och ex. BMX Bandits Stuart Kidd på trummor kompleterar den här popkvartetten som praktiskt taget har alla rätt med klockren stämsång och en ursnygg melodiös poptråd.
Blake sköter gitarr och sång och Child keyboards och sång på ett album som spelades in under tio dagar och tillsammans skrev duon i stort sett samtliga 13 låtar under samma tidsperiod.
Öppningen med 105 sekunder korta handklappsdängan ”Wich (Witch) Is Wich” sätter ribban direkt. Singelsläppet ”Candyfloss”, ”Waiting Around For You”, ”Goldmine”, ”You Was Me”, ”Circling The Sun”, ”English Lady” och ytterligare fem låtar följer i samma bedårande anda.
Och alla med ett hjärta som bultar för popmusik inramad av 60-talets harmonilära gör garanterat vågen.
Enda frågetecknet i den här kristalklara resan är nästan 11 minuter långa ”Cave Dance ” som inleds i sedvanligt poprus, men vars sista åtta minuter och 52 sekunder vecklar ut sig till ett lite enformigt psychedeliskt mantra.
Men det är hur enkelt som helst att ha överseende med tanke på den totala musikaliska värme som genomsyrar Jonny.
Liknande artister: Teenage Fanclub, Big Star, Pernice Brothers, Lemonheads, Matthew Sweet.
Björn Bostrand

Dagens Fråga 28/1 - Mona - Listen To Our Love

Mona var en av förra årets roligare debuter. Tungt och ösigt. Frågan är om något ösigare har kommit från Nashville sedan Jason & The Scorchers drog igång för snart 30 år sedan. Lyssna och njut!Här är deras debutsingel från 2010.
Dagens Fråga: Ja, gruppens namn - Mona- får en att tänka på lite av varje. Just nu tänker jag på min och åtminstone Annika Norlins favoritlåt "Gå och göm dig Åke Tråk". Vilken Mona sjöng den låten?(Hör den under vår favorittjej just i dag - Mona)


Här kan du höra svaret från 1968

Electric Six hälsar till de svenska elbolagen

Electric Six skickar en hälsning full av äkta snusk till de svenska elbolagen. Electric Six visar här på elbranschens sanna moral - eller har vi missat nå´t. Känsliga läsare varnas! Och om ni blir upprörda så har ni inte sett våra elräkningar...

Go Pack Go !

Green Bay Packers spelar Superbowl mot Pittsburgh Steelers. Superbowl startar vid midnatt den 6 februari. Nationalsången kommer att sjungas av Christina Aguilera och allt ska sändas direkt av TV 10 från Dallas Cowboys Arena i Texas.
Packers"Go Pack Go" med The 6 Packers som en gång spelades in av Nirvana-producenten Butch Vig med stöd av folk från Garbage, No Doubt med flera har därför uppdaterats inför årets final.
Butch Vig som gammal Packers-fan är givetvis överlycklig.
Här kan ni läsa, titta och få en länk till den fritt nedladdningsbara nya versionen. Titta, läs och lyssna på MTV-News från i dag här
Annars duger den något äldre versionen rätt bra fortfarande. Den kan ni titta på nedan:

Vinylkällaren 17


Starjets
”God Bless The Starjets” (Epic/CBS) 1979
Jag vet inte hur jätten CBS tänkte när de spånade om omslaget till Belfast kvartettens första och enda album.
Taskig skärpa på det svartvita fotot och att posera på någon bakgård mot korrugerad plåt var inte direkt ett nytt grepp i new wave tider.
Förmodligen försökte man haka på framgångarna för landsmän som The Undertones och Stiff Little Fingers utan att riktigt förstå hur man skulle lansera gruppen. Eller så brydde man sig inte.
Signade av Muff Winwood (ex. Spencer Davis Group) så började det i alla fall hyfsat bra och man fick en mindre hit med allsångssmockan ”War Stories” som peakade som nummer 51 på den engelska singellistan.
Men albumet floppade tråkigt nog kommersiellt. Trist, för Terry Sharpe, Paul Bowen, Sean Martin och Liam L'Estrange hade ett antal låtar som tydligt visade att de kunde förmedla sin pop och rockhistoria.
På ”Shooldays”, ”Any Danger Love”, ”Ten Years, ”Run With The Pack”, ”Smart Boys”, ”War Stories” och ”Sitting On The Top Of The World hittar de helt rätt med bra driv, vass stämsång och influenserna från punk och powerpop som det optimala bränslet.
Men det blev som sagt ingen fortsättning och Starjets skrotades 1980 efter fyra år tillsammans.
Sångaren och gitarristen Terry Sharpe dök ganska snart upp i en annan Belfast konstellation, The Adventures, där han fick ett betydligt större erkännande.
/Björn

Dagens Fråga 27/1 - Brother, Oh Brother

Här en sprillans ny låt med Brother - " Darling Buds Of May". Dessa fyra grabbar från Slough tippas bli riktigt stora i år. Inte oss emot. De kallar sin musik "gritpop" och är lite hårdare och lite tuffare än många andra just nu.  Det här är första stora releasen för något som varit en indiehype i något halvår. Vi hade kunnat fråga på några riktiga bröder från Manchester - men de har ju Björn redan skrivit om precis nedan.
Dagens Fråga: Broder Daniel är ett band vi inte får glömma. Henrik är på ingång till Lennarts Galleri vilken vecka som helst. Men vad hette Broder Daniels första singel?(Hör den under denna härliga video från januari 2011)



Hör svaret här

Charlie Louvin R.I.P.

I morse avled Charlie Louvin som en följd av cancer. Han skulle ha fyllt 84 år i år.
I år är det också hela 48 år sedan The Louvin Brothers splittrades. Och två år senare 1965 avled Ira i en bilolycka. Charlie levde vidare och hade en egen både hyllad och uppmärksammad egen karriär. Han var givetvis invald i Country Hall Of Fame.
Men alla visste ändå att The Louvin Brothers var något utöver det vanliga. Nedan kan vi lyssna på vad många anser är den bästa duett som har spelats in i countrymusiken - och countryhistorien är som alla vet full av duetter.
Bröderna hette inte ens Louvin. I efternamn hette de Loudermilk och de var kusiner till John D. Loudermilk.
The Louvin Brothers var bäst inom den genre av country som kallas "Close Harmony". Deras sätt att sjunga blev viktigt för Byrds och inte minst för Gram Parsons och Emmylou Harris.
I början var The Louvin Brothers mer inne på gospel och religiösa sånger. Men Ira levde ett liv fullt av alkohol och våld. Han var gift många gånger och hans tredje fru sköt honom tre gånger för att undkomma honom. När han dog påkörd av en rattfyllerist var han efterlyst. Och brödernas LP "Satan Is Real" från 1960 är en klassiker inte mins på grund av sitt omslag.
På 2000-talet har Charlie Louvin sjungit tillsammans med bland andra folk från Wilco, Bright Eyes och med Elvis Costello och George Jones.
/cbj

Livet efter Oasis


Det finns ett liv efter Oasis för bröderna Gallagher.
Noel som blev pappa för tredje gången i oktober jobbar på ett soloalbum som ska släppas senare i år.
Helstöddiga brorsan Liam är redan på banan med gruppen Beady Eye, där de tre f.d. Oasis-medlemmarna Chris Sharrock, trummor, Gem Archer, gitarr, och Andy Bell, bas, också ingår.
Singlarna ”Bring The Light” och ”The Roller” agerar redan förtrupp till albumet, med det passande namnet, ”Different Gear, Still Speeding” som ser dagens ljus den 28 februari, och där ”Four Letter Word” är öppningsspåret.
”Om Oasis var svart och vitt så är Beady Eye technicolor”, säger självsäkre Liam i en intervju i senaste numret av Mojo.
Men visst fan låter det Oasis. Konstigt vore väl annars med tanke på Liams roll där.
Jag gillar det jag hör. What about you?
/Björn

The Road To Mandalay


I väntan på att stega ner på kneget för ännu ett kvällspass gånger fem så botaniserade jag i min CD-samling.
Bokstaven M blev det och där stannade jag på brittiska trip hop duon Mandalay, Saul Freeman och sångerskan Nicola Hitchcock, och förstlingen ”Empathy” från 1998.
Ett album som innehåller ytterst elegant mjukt tassande, spännande och rogivande elektronisk drömpop som hiten ”Beautiful” (kan videon vara inspelad på Ishotellet i Jukkasjärvi?), ”This Life”, ”Another”, ”Opposites”, "This Time Last Year" och "Flowers Bloom".
Madonna föll som en fura efter att ha hört ”Empathy” och nämnde duon som sitt favoritband. Hon använde också ”This Life” i soundtracket till sin film ”The Next Big Thing”.
Freeman och Hitchcock hann med ytterligare två album, ”Instincts” (2000) och ”Solace” (2001), innan man gick skilda vägar på grund av personliga och artistiska meningsskiljaktligheter.
Men ”Empathy”, som tyvärr inte finns på Spotify, är juvelen i kronan och absolut en platta att hugga på om du plötsligt skulle stöta på den på någon skivmarknad.
/Björn

Dagens Fråga 26/1 - Vi far till landet

Kitty, Daisy & Lewis - tre tonåriga syskon som svänger mer än de flesta. Deras enorma förmåga att skapa sväng och deras förkärlek för allt som inte är digitalt har gett dem en allt större publik. I år gästar de bland annat Nidaros Blues FestivaL i Trondheim i slutet av april. Pappa är musikproducent och hyllad tekniker och mamma var med i Raincoats.
Dagens Fråga: Låten som Kitty, Daisy & Lewis framför nedan är en klassiker. Vilket band fick sin största hit med just denna låt?(Hör svaret under denna mycket fina video från 2008)



Här kan du se svaret

Begravningsmusik


Nytt år och nya band och artister.
Amerikanska kvintetten Funeral Party från Los Angeles verkar vara av rätta sortens virke när de mixar rock'n'roll med post-punk och dance mani.
I alla fall om man ska gå efter de här två skönt bråkiga och bullriga styckena.
Båda finns med på deras debutalbum "Golden Age Of Knowhere" som bör kollas upp.
/Björn

Dagens Fråga 25/1 - Ta på mig

Den 4 december 2010 gjorde A-ha i Oslo det som de påstår var deras sista spelning. Hela sagan om detta norska under började 25 år tidigare. 1985 drog de tre guttarna in på all världens listor med sin oemotståndliga syntpop och framför allt en video som ingen då tidigare hade sett maken till. Vi visar den videon i dag - "Take On Me"
Dagens Fråga: Just i dag för exakt 25 år sedan gick en annan låt av A-ha upp i topp på den brittiska hitlistan. Vilken låt toppade den engelska hitlistan den 25 januari 1986?(Hör den låten i en liveversion från A-ha´s brasilianska turné 1989 under denna klassiska video)

Här kan ni höra svaret


Magnifik singelsummering


The Radio Dept.

”Passive Aggressive: Singles 2002-2010 (Labrador/Border)

PPPP

Inga priser till Radioavdelningen i Grammisgalan eller i P3 Guld där de var nominerade i Årets grupp, Årets album respektive Årets Pop. Att ”Clinging To A Scheme” är en av förra årets bästa svenska albumen råder det inget tvivel om. Dessutom är det en platta som inneburit att man ytterst välförtjänt hittat ut till många nya fans.

Men på något sätt så tror jag inte bandet med sångaren Johan Duncanson i spetsen sörjer Grammis och P3 Guld bommarna.

Det känns inte som om The Radio Dept varit bandet som sökt strålkastarljuset eller de där 15 minuterna i rampljuset.

Kanske betyder faktum som att de är indiepop bolaget Labradors bästsäljande band någonsin, att de hamnade på NME:s sammanfattning av årtiondets bästa album, klättrade upp på Billboards Heatseekers lista eller fick vara soundtrack till ett udda kostymdrama av Sophia Coppola mer.

På den här dubbelutgåvan finns alla deras singlar sedan starten. Alla a-sidorna är samlade på den första och större delen av b-sidorna finns på den andra.

Det är en helt bedårande upplevelse att på nytt påmind om hur starka b-sidorna var och är och hur de så självklart melodiöst går hand i hand med the a-side.

Det är liksom The Radio Dept i ett nötskal.

”Why Won't You Talk About It” leder flocken av a-sidor där ”Where Damage Isn't Already Done”, ”Ewan”, ”Pulling Our Weight”, ”This Past Week”, ”We Made The Team”, covern på The Go-Betweens ”Bachelor Kisses”, ”Freddie And The Trojan Horse”, ”Heaven's On Fire”, ”Never Follow Suit” och ”The New Improved Hypocrisy” är sådan juveler att man blir alldeles spak i musiksjälen.

Liknande artister: The Legend, The Embassy, Beach House, Club 8.

Björn Bostrand


Lennarts Galleri 24 - Frida ensam



Popgenifotograf: Lennart Jonasson

Jag vet inte riktigt vad det är med Västerbotten- Är det vattnet ? - eller vad är det som gör att så otroligt många kvalificerade kulturarbetare av alla de slag kommer därifrån?
Frida Hyvönen är en av de finaste blommorna i den buketten. Nöjesguidens musikpris 2005, Dagens Nyheters kulturpris 2008. Senast var hon med på den nyligen Grammis-belönade Sonja Åkesson-hyllningen.
Senaste liveframträdandet var den 4 december 2010 i Paris- Inte så konstigt då hennes musik ges ut över hela världen.
Oavsett om hon gör egna skivor eller gör musik för dans och teater så förmår hon göra något som griper tag.
 I dag bor hon hemma i Robertsfors kommun igen. Och givetvis har hon precis som sin kusin i Sahara Hotnights besökt Lennart Jonassons fotostudio
/cbj

Glöm inte bort Warren


Warren Zevon skulle ha fyllt 64 år idag om inte lugncancern tagit hans liv den sjunde september 2003.
En fantastisk artist och låtskrivare som lämnat en okopierbar låtskatt efter sig som du bara måste kolla upp.
Med den här spellistan Warren Zevon "Some Favourites" är du en bra bit på väg om du inte redan visste.
/Björn

Lang har det som krävs


Det är lite klent med bra elektrisk blues på siten.
Men vi popgenier älskar även det uttrycket och är i allra högsta grad medvetna om att bluesen fick en baby som man döpte till rock'n'roll.
Jonny Lang passar perfekt in i den ovanstående genren och är också ett klockrent bevis på att den rätte vite mannen också kan lira blues.
Översta klippet är titelspåret från Langs andra fullängdare från 1997 när han var endast 16 år gammal.
Det nedersta kommer från en tribute-konsert till Stevie Ray Vaughan en handfull år in på 2000-talet där han kompas av Stevie Rays band Double Trouble.
Awesome säger jag.
/Björn

Dagens Fråga 24/1 - Det regnar, regnar...

Det regnar i januari. Det är ett hårt regn för alla oss som hellre vill vara ute. Och det droppar från taken. Ja, ja, och om några veckor firar Roxy Music jubileum med konsert i London.
Själv har jag alltid gillat Bryan Ferrys soloalbum lite med än Roxy-skivorna. I dag bjuder vi på en helt suverän låt från hans första solo-album från 1973 - en coverskiva.
Dagens Fråga: Denna sköna sofistikerade tolkning är så självständig och så stark att den skulle kunna vara ett original. Men vem skrev och framförde låten först?( Hör originalet under denna 37 år gamla video)


Här kan du höra svaret - en låt som skrevs redan 1962

Snöflingor från Skottland


Fråga mig inte varför.
Men 15 cm fuktig nysnö som skulle bort på söndagsmorgonen fick mig att osökt tänka på indieskottarna Snow Patrol som fick vänta nästan tio år innan genombrottet för deras melodiösa melankoliska och storslagna indierock kom med albumet "Final Straw" 2003.
Nu har jag ju lyssnat ganska ofta på dem sedan 2003 eftersom de har hunnit med ytterligare ett par kanonfina album i form av "Eyes Open" (2006) och "A Hundred Million Suns" (2008) och fjolårets "Songs For Polarbears".
En blandning av hårt och mjukt i elegant melodiös balans.
/Björn

Nu i fullt dagsljus - Landstrom

Den 16 mars är det dags för Landstroms debutalbum. Ragundas finest släpper cdn i samarbete med Rootsy. Releaseparty blir det på Gamla Teatern i Östersund den 11 mars..Under denna fina lilla teaser kan ni läsa en intervju med Landstrom som publicerade i ÖP och på Rootsy våren 2010

Minimalism från norrländsk glesbygd
Av Christer B. Jarlås

Äkta par i jämtländsk glesbygd. Blues och teater möttes och med hjälp av Ulf Lundells favorittrummis skapar de ljuv musik med oslipade kanter. Landstrom var namnet och en lista här på Rootsy var ett första steg mot ökad uppmärksamhet…

Går man in på Landstroms sida på My Space presenterar de sig så här: » Äkta par i norrländsk glesbygd men med hela världen som inspirationskälla. Tänker, gnolar, nynnar, skriver, sjunger, spelar, spelar in.« Bakom Landstrom döljer sig det äkta paret Göran Lindström och Carina Landin. Musikaliskt tar de hjälp av utflyttade Ragunda-sonen och Ulf Lundell-trummisen Micke Ajax.

Den förste som uppmärksammade Landstrom på allvar var annars Håkan Olsson här på Rootsy. Förra sommaren skrev han positivt om gruppen och hade dem först på sin topplista. Läser man vidare på My Space-sidan så hyllas de av Thåström-gitarristen Pelle Ossler, Enzendohs Micke Jönsson, Björn Gidlund, Americana med författarens Jens Ganman, och många andra.

Landstroms musik är så självklar där den blandar inslag av folkmusik, country och mer traditionell. Men samtidigt är Landstrom så okända. Kontakt etableras med Kullsta utanför Hammarstrand för att få veta mer.

Vad är i korthet historien bakom Landstrom?

-Vi vill skriva egen musik och berätta våra berättelser. Landstrom är ett projekt som funnits i bakhuvudet på oss ett längre tag men av olika anledningar låtit vänta på sig. Vi vill inte låta oss begränsas av vare sig det ena eller andra. Musik är ju en konstform, ett sätt att uttrycka sig.

Vad är er egen musikaliska bakgrund före Landstrom?

- Har spelat mycket blues genom åren, med bl.a The Great Elmos. Har också spelat i en rad andra konstellationer, mestadels inom rock/blues-genren(Göran)

-Har burit diverse konstiga lådor med blåsinriktade instrument i den kommunala musikskolan. Teatersvängen är väl annars kanske mer min bakgrund.(Carina)

Hur skapar ni er musik och era texter?

-Vi utgår oftast från Carinas texter. Göran brukar få lyssna på en del låtembryon inspelade på en liten skraltig fickbandspelare. Ibland gör vi tvärtom, Göran har en halvfärdig låtidé som Carina använder som inspiration för textskrivande. Utifrån detta börjar vi bygga låtarna. Vi spelar in allting hemma på »kammarn« med relativt enkla medel. Göran försöker använda studion som ett instrument för arrangemang. Lite som Daniel Lanois och T-Bone Burnetts sätt att arbeta.

-Den ende samarbetspartnern vi brukar anlita är Micke Ajax, som brukar sätta trummor och slagverk från sin studio i Stockholm. Det blir en del fil-skickande...Vi är enormt tacksamma för Mickes roll i det hela, han vet hur vi vill att det ska låta.

Vad är egentligen typisk Landstrom-musik?

-Ursprungsideerna är ofta minimalistiska och ibland lite naiva. Utifrån det försöker vi sätta en färg på musiken. Det kan hamna lite hur som helst. Vi har inte för avsikt att hamna i någon speciell genre. Vi är dock svaga för det där lite fulsnygga, skönhet kan finnas i så många skepnader.

Spelar ni live?

-Vi har bara gjort en spelning inför publik. Vi har dock fått lite förfrågningar om att spela live, så vi får se vad som händer. Live är inte Landstrom en duo, utan ett band. Annars skramlar det så dåligt.

Hur är det att sitta borta i Ragunda och skapa rockmusik?

-Kanske finns det någon slags melankoli i det vi gör. Kullsta utanför Hammarstrand, där vi bor är hur inspirerande som helst för att skapa musik. Inspirerande strömningar utifrån världen kan man ju ta in på enkla sätt nu för tiden. Att bo i glesbygd är underskattat.

Vad gör ni till vardags när ni inte gör musik?

-Jag arbetar som slöjd/musiklärare. Jakttokig Timrå-fanatiker, fostrar egna barn.(Göran)

-Jag arbetar på Ragunda kulturskola och just nu i projektet »Kreativa Ragundadalen«. Arbetar med sommarens »En Midsommarnattsdröm« i Döda Fallet.Skidgalning, både uppför och nerför, fostrar egna barn.(Carina)

Vad är en tänkt framtid för Landstroms musik?

-På något sätt vill vi ju ge ut vår musik, men är CD-skivans tid förbi? Något mer än en Myspace-sida blir det nog inom en inte alltför avlägsen framtid. Livespelningar kommer det också att bli förstås.

Vad har er My Space-sida betytt?

-Vi har fått enormt mycket respons på våra låtar via myspace. Myspace är ju rätt fantastiskt, man kan gratis nå ut över hela världen med sin musik. Utan inblandning av skivbolag m.m. Vi har tex lika mycket lyssnare i USA/England som i Sverige.

Vad gillar Landstrom att lyssna på just nu?

-Vi har lyssnat mycket på Ossler det sista året. Ett annat band som vi gillar är underbara The Low Anthem. I övrigt är influenserna många. Det finns så enormt mycket bra musik att lyssna på idag, ny som gammal.

Vad är nästa sak som händer för Landstrom?

-Vi har en massa ideer att jobba vidare med. Men det viktigaste är nog ändå att Göran blir kvitt sitt gips på vänsterarmen efter ett båtbensbrott i mars (idrottsskada). Fenderförstärkarna har fått stå tysta alltför länge nu. Kanske någon festivalspelning i sommar...

-Annars är det mycket teater också nu. Carina som producent och Göran som teatermusiker tillsammans med Lasse Sörlin och Micke Ajax i sommarens »En midsommarnattsdröm« i Döda Fallet.

Ja, där tog frågorna slut och parets barn vill iväg till en majbrasa. Det är givetvis viktigare än att föräldrarna ägnar sig åt musikintervjuer. Men Landstrom lovar att återkomma - Och det tog nästan ett år men som sagt, den 16 mars är det dags för Landstrom i fullt dagsljus


Dagens Fråga 23/1 - Bäddat för trubbel

Från januari 1979 och The Kenny Everett Video Show - Rockpile med Dave Edmunds vid sångmicken framför "Trouble Boys" - en låt som även Thin Lizzy gav ut 1981 som sin minst framgångsrika singel någonsin. Notera alla Teddy Boys som dansar runt Rockpile.
Dagens Fråga: Till vänster i bild står Billy Bremner med sin gitarr. "Trouble Boys" är en låt som han också då och då sjöng med Rockpile. Och just nu turnerar bandet Trouble Boys runt i Sverige - i bandet ingår Sean Tyla, Billy Bremner, Tommy Cassemar och Ingemar Dunker. Men Billy Bremner producerade 1997 en cd som heter "Trouble Boys" - med vilken grupp?(Hör svaret under denna fina video)


Hör svaret här

Stora problem på blogg.se

Som ni märker fungerar Popgeni inte som det brukar. Vi och blogg,se:s kundsupport jobbar på att lösa detta problem. Till dess bjuder vi på vårt favoritproblem - Problem från 1980

Alive-n-kickin´

Expressen dömde ut den redan 1992.

I den här Tema Rock-bilagan med ett genomtänkt omslag men med ganska klent innehåll förutspådde man vinylens snara frånfälle och bjöd in till gravöl.

”Farväl kära gamla LP. Bye-bye lilla älskade singel. Nu begraver vi vinylen”, började popredaktören Måns Ivarsson sin insparkskrönika för att sen låta Pontus Holmgren (Pontus & Amerikanerna), Lasse Åberg, Monica Zetterlund, Bert Karlsson, Peter Englund, Orup och några till berätta om ”första och senaste LP-skivan”, ”fördelningen LP och singlar i den privata skivsamlingen” och ”favorit-LP alla kategorier”.

I den sistnämnda skaffade herr Karlsson sig livstids dumstrut när han kläckte ur sig, ”Jag fick en stor hit med singeln ”Aj,Aj, Aj” med Schytts, så då fick de spela in den första LP:n. Jag hade bestämt mig för att satsa på Schytts, Vikingarna och Jigs. De spelade inte själva på plattorna på den tiden. Det var studiomusiker som spelade och banden kom bara in och sjöng.”

Svenska akademins ständiga sekreterare, Peter Englund, då 34 år, hade en smådestruktiv syn på vinylen. ”Älsklingsskivorna har jag spelat helt repiga, de låter för jävligt. Den största vinsten med CD är att många vinylskivor som man söp sönder blev som återupplivade. Jag minns att det var fantastiskt att höra en platta igen, utan det där knäckebrödsbruset.”

Om sin första singel hade Orup följande att förtälja.

”Det var en singel med Tony Sheridan & The Beatles. A-sidan var helt värdelös, jag kommer faktiskt inte ens ihåg vad den heter. Men B-sidan ”Ain´t She Sweet” där Lennon sjunger, spelade jag om och om igen.”

Färska siffror visar att vinylen reste sig på nio och är på väg att göra rena knockoutcomebacken när 180 grammarna, specialutgåvor, numrerade och i olika färger, får både ung som äldre att känna snålvattnet rinna till i mungiporna.

Så var rädd om din vinyl och investera i ny.

Själv har jag på Div. Artister "Vinyl For Ever" plockat ihop 30 låtar och lika många omslag från 30 vinylalbum som inte kommer lämna min vinylkällare så länge jag står upprätt.

/Björn


Det är nära nu

Den 26 januari släpper Lustans Lakejer sin nya fullängdsskiva "Elixir". Deras första nya verk sedan "Åkersberga för snart tolv år sedan som då var första på ännu längre tid.
När Lustans Lakejer kom fram i tidigt 1980-tal var de en sådan motvikt till allt annat svenskt som var stort då som Ebba Grön, KSMB och Docenterna.
Blott 17 år gammal skrev Johan Kinde texter som berörde och var fulla av influenser från film och litteratur och titlar lånade från samma världar. Texter som i vart fall gick direkt in i mig precis som deras lite mer valhänta syntljud som nådde fram mycket starkare än deras brittiska förebilder.
När Johan Kinde härom året gjorde debut som författare så var hans roman precis som en Lustans-text. Det vara bara att det han nu sade på några hundra sidor sade han förut på bara tre minuter. Och i slutet av förra året dök Johan Kinde upp som textförfattare på Orups senaste skiva.
Jag vet inte om jag ska lyssna på "Elixir" än. "Åkersberga" var ingen större hit och deras medverkan i Melodifestivalen var bättre än alla andra det året - men inget jämfört med det de gjorde när de var som bäst.
När jag intervjuade Johan Kinde och Tom Wolgers i slutet av 1990-talet höll de med om alla sina gamla uttalanden - och ja, de anser fortfarande att kläder är viktigare än musik. Sedan såg vi Emma Sjöbergs teveshow där hon besökte en porrfilmsinspelning tillsammans innan de åkte och spelade för en fest med i stort sett bara militärer - ni vet sådana där i gröna kläder som fanns förr...
Nya skivan släpps på gamla Stranded-etiketten men den är finansierad med hjälp av gamla Lustans-fans som i dag har pengar - ja, precis som Fredde i säsongens första avsnitt av "Solsidan" när han upptäcker att den gamla fula barnflickan har jobbat med Lustans Lakejer...

Hör Lustans Lakejer från när det begav sig - först med "Diamanter(är en flickas bästa vän)" från en tidig singel som brukar gå för stora pengar och under den "Begärets dunkla mål" från ett program som hette "Norrsken.

Lustans Lakejers FaceBook-sida:
http://www.facebook.com/LustansLakejer?v=wall

Lustans Lakejers lakej”, Johan Norbergs blogg om sin nya roll som kulturmecenat:
http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=12&year=2010#3561


/cbj

Nere vid vattnet med Gillian


Efter att skruvat innertak hela fredagen tillsammans med chef Anders, något som vi fortsätter med under lördagen, så är nacken minst sagt stiff.

Perfekt behandling för den åkomman är mikrade ärtpåsar och The Decemberists sprillans nya och ruggigt fina ”The King Is Dead”.

”Down By The Water” med Gillian Welch som gästsolist är bara ett av tio granna spår.

Köp den!

/Björn


Dagens Fråga 22/1- Those Were The Days

I dag hör man aldrig talas om Leningrad Cowboys. Men jag glömmer aldrig när man såg der silhuetter uppe på Storsjöteaterns tak under en Storsjöyra. Ett coverband visst, men ett coverband med humor och egensinnig stil.
Dagens Fråga: I dag visar vi en tjusig video med en klassisk låt. Vi frågar helt enkelt vem som hade den största hiten med den klassiska svenskspråkiga versionen av låten som Mary Hopkin gjorde originalet till ? (Hör svaret under denna lika sköna som speciella finska video)




Här kan ni höra svaret och se singelomslaget

Somna med Lykke Li...

Mystiskt, vackert, magiskt, obegripligt, våldsamt, erotiskt, estetiskt, annorlunda, känslosamt, konstnärligt, vågat...Vi somnar med nytt från Lykke Li. 2011 kommer att bli hennes år...

Lykke Li - Untitled from Lykke Li on Vimeo.


/cbj

The Decemberists hos Leno i går



Nedan visar vi Jack White och Wanda Jackson - i går var de hos Letterman. Men vad hade då Leno? Jo, han gästades av The Decemberists vars fullängdare har hyllats av Björn - läs under kategorin recensioner här på bloggen. Lyssna på framträdandet från i går kväll ovan. Tack till The Audio Perv för lite bättre kvalitet än hos YT...

Long Live Wanda - 51 år mellan klippen...

Wanda Jackson.Först tillsammans med Jack White från januari 2011 - första singeln blev otippat nog en Bob Dylan-låt




Sedan med hennes Topp 40-hit från 1960 - "Let´s Have A Party" som också gav hennes kompband namnet The Party Timers...

/cbj

Dagens Fråga 21/1 - Bästkusten

Best Coast - Kaliforniens skönaste indiepop på ett skivbolag döpt till Mexican Summer.Precis vad vi behöver i januari när barnen kommer hem och gråter för att deras älskade skola har sålts till en multinationell skolkoncern.
Här har vi titellåten "Crazy For You" från Best Coasts första fullängdare som släpptes sommaren 2010. CDn nådde i alla fall in på Billboards Topp 40 i augusti 2010.Bland gruppens fans finns två riktiga "S" - Springsteen och Seinfeld.
Dagens Fråga: Den 2 mars 1985 släpptes singeln "Crazy For You" av Geffen Records. Låten kommer från soundtracket till filmen "Vision Quest". Vem var artisten - som också gör sitt första filmframträdande i filmen? (Hör henne under denna sköna video)


Här kan du höra svaret

En idiot på resa

I dag kan ni på SVT 1 kl. 22.45 se det första avsnittet av "An Idiot Abroad" - "En idiot på resa" - ett reseprogram för alla som avskyr att resa. Ricky Gervais skickar sin kompis Karl ut i världen för att han ska uppleva Världens sju underverk. Programmet fortsätter på torsdagarna framöver Här kan ni se prologen från i tisdags - klippet finns kvar fram till den 18 februari.
I dagens program reser Karl mycket motvilligt till Kina för att se den kinesiska muren. Han blir vare sig förtjust i Kina eller de kinesiska toaletterna.
Här är nedan ett  klipp från prologen - som ni når i sin helhet ovan - och ett klipp från dagens avsnittt av "En idiot på resa":


/cbj

Dagens Fråga 20/1- Apropå Eagles...

Att Norrporten Arena i Sundsvall har ekonomiska muskler nog att göra Eagles enda Sverige-spelning är kul. När vi spelade Popgeni i helgen dök det upp en Eagles-relaterad fråga. Därför finns det anledning att ta den i dag.
Dagens Fråga. I dag är Joe Walsh medlem i Eagles.Innan dess hade han en solokarriär. Och innan dess var han med i ett ganska tungt och framgångsrikt amerikanskt band. Vad hette det bandet?(Hör dem under denna video med Joe Walsh solo i sin första singel - här live från 1975)




Här kan ni höra svaret

Makalöst bra från Peter, Bjorn & John

Nu finns äntligen nya "Breaker Breaker" att ladda ner. Den släpptes först exklusivt på NME:s hemsida utan möjlighet till kopiering. Tusan vad det svänger i de dryga 90 sekunder vi får här. Nya fullängdaren "Gimme Some" kommer den 29 mars. Håll i hatten för nu börjar de snart...

WANTED!!!!!!!!!!



Det kostar på att vara till fjälls. Efter att sju av tio popgenier besökt Who Valley återstod endast en randig tröja. Ägaren har efterlysts via mail och inte hört av sig.
Nu kopplar Popgenikontoret krafttag och tar hjälp av SvampBob Fyrkant och Raymond & Maria. Ägaren uppmanas att snarast höra av sig till närmaste Popgenikontor - den blågrårandiga tröjan från Jack & Jones återfås mot beskrivning-det räcker att tala om färger och att den är randig -däremot vill ingen veta vart du köpt din tröja...
/cbj

PS-Efterlysningen återkallas. Ägaren är funnen. Det tog bara en dryg timme så hade SvampBob löst fallet. Tröjan skall återlämnas till rätt ägare. Och ni andra får skaffa era egna tröjor...

Finlemmat födelsedagsbarn

Dewey Bunnell blir 59 år i dag.

Bunnel var under 70-talet en av medlemmarna i amerikanska trion America.

Tobbe har tidigare skrivit om America som orättvist i vissa led klassades som en lightversion av Crosby, Stills, Nash & Young, James Taylor och Eagles för att nu plocka några ur folkpop vågen från det årtiondet.

För att bevisa att så aldrig var fallet så har jag plockat ihop America "Best Of" med 14 av mina favoriter från deras fyra första album, ”America” (1972), ”Hat Trick” (1972), ”Homecoming” (1973) och ”Holiday” (1974.

Gillar du den mixen så ska du absolut gå vidare och lyssna in America "Here & Now" (2007) som visar att Bunnel och Gerry Beckley, som idag utgör America, har kvar och vårdar den finlemmade melodiösa tråden.

Den översta videon är ”Chasing The Rainbow” från Here & Now”.

På den nedersta kan man se och höra Dewey och Gerry tillsammans med producentparet och fansen Adam Schlesinger (Fountains Of Wayne) och James Iha (Smashing Pumpkins) berätta om därför och varför.

/Björn


Dagens Fråga 19/1-Bäddat för trubbel

"Det här är inte New York/Det här är Malmö stad/Så sätt inte näsan i vädret/Du är lika skitt som jag.."

Så sjunger Bäddat För Trubbel på sin debutfullängdare "Det här är inte New York" som i somras släpptes på vinyl på skivbolaget Punks Only. Det är nostalgi för alla vänner av Klippan, skånsk punk och skränig sång. Låtarna är oftast riktigt korta. Det låter mycket Problem, Kal P Dal, och tidiga Wilmer X och det är helt underbart. Skivan går het på Yran-kontoret så vi kan gissa på att skåningarna dyker upp i Östersund till sommaren.
Dagens Fråga: Vilken grupp var första med att ge ut en skiva inspelad på studio Bombadill från Svenska Popfabriken i Klippan? Skivan kom i mars 1978 och singeln gavs ut på skivmärket Kloaak?(Hör singeln under denna nästan lika skräniga titellåt med Bäddat för trubbel)




Här kan du höra denna skånska punkklassiker

Eagles till Sundsvall

Den 17 juni 2011 spelar The Eagles på Norrporten Arena i Sundsvall.Biljetterna släpps nästa vecka.Det finns massor med gamla band jag absolut aldrig skulle vilja se live. Men Eagles har något tidlöst över sig, precis som de flesta som doftar country. Och att alla medlemmar också gjort bra saker solo gör det hela inte sämre. I somras visade de var de hör hemma när de turnerade genom USA med Dixie Chicks och Keith Urban. Och de som tror att Eagles är passé har ingen aning om att senaste grammyn kom 2008. Inget band som innehåller Glenn Frey, Don Henley och Joe Walsh kan vara passé. Grattis Sundsvall till den enda spelningen i Sverige!!
/cbj

Äntligen Namsos

Om man sitter uppe på Klompen med en påse färska räkor. Då tittar man ut över en liten stad där det bor runt 9000 människor; i hela kommunen 3000 till. Då tittar man ut över Namsos -staden som under de senaste 40 åren avlat fram musiker som sålt över fem miljoner skivor i ett land där man totalt bara har fyra och en halv miljon invånare. Namsos är staden som är ett fenomen i den skandinaviska musikvärlden och som delar av Jämtland har betydligt närmare till än till Östersund. Ändå är Namsos väldigt okänd både som fenomen och stad hos oss…

Namsos ligger vackert mellan fjäll och fjord längst inne i Namsfjorden - där den kända laxälven Namsen har sitt utlopp. Vi talar om Nordtröndelag, ganska mitt i Norge. Namsos växte fram som exporthamn för träindustrin. För exakt 150 år sedan etablerades det första sågverket i Namsos och som mest var det elva stora sågverk igång – i dag är bara två kvar. Men träindustrin har också ställt till det för staden.
I juni 1872 var första branden när två småpojkar lekte med tändstickor i ett uthus. Inom några få timmar hade 80 procent av bebyggelsen blivit offer för flammorna. 25 år senare var det dags igen och bara tjugo hus och två sågverk stod kvar efter branden. Alla gånger byggdes staden upp snabbt igen. Tillgången på sågat trä var god. Men det var inte slut på eländet för Namsos. På Adolf Hitlers födelsedag, den 20 april 1940, gjorde tyskt bombflyg processen kort med staden och kvar var bara en rykande ruinhög. Om man pratar med äldre Människor uppe i Frostviken så är det många som minns den dagen när horisonten stod i lågor.
I dag är Namsos en  liten stad. Men man skryter gärna om att man har Norra Europas största och mest påkostade badanläggning i Oasen - ett badhus helt inbyggt i berget. Och tittar man på kommunens hemsida hittar man också bland sevärdheter något som kallas ”Rai Rai Enterteinment”beläget på andra våningen i stadens kulturhus. För en svensk ser det konstigt ut. Men för en norsk är det självklart – det är D.D.E:s supporterklubb där man kan köpa D.D.E.-souvenirer, skivor och i bästa fall möta en medlem i D.D.E.
Här är D.D.E. med sin första hit om hamnen i Namsos - "Vinsjan på kaia" med text och allt:

D.D.E. är de tjugo senaste årens största fenomen i den norska musikvärlden. Deras mest framgångsrika CD ”Det går likar no” har sålt i över 300 000 exemplar i ett land där det bara bor fyra och en halv miljon invånare. .I oktober 2003 firade D.D.E. tio år som artister med en bejublad konsert inför 8000 människor i Oslo Spektrum. På något sätt blev den konserten som Namsos slutgiltiga triumf.
-Jag är stolt över att min hemstad har fostrat så många kända namn, sade sångaren och dragspelaren Bjarne Brondbo när han introducerade de två gästerna Åge Aleksandersen och Terje Tysland.
Stärkt position
D.D.E:s framgångar har stärkt den position Namsos sedan några decennier har i norskt musikliv.
Det började en gång på 1970-talet med gruppen Prudence som gav namnet Trønderrock sitt första ansikte. Sedan kom Namsos och Trønderrocken att dominera norskt musikliv i några decennier.
Här kan vi höra Prudence i klassiska "Mild Grey Fog":

På  1960-talet var Namsos en ganska sömnig stad . Inte mycket engagerade folk – det viktigaste lär ha varit att man någon gång skulle lyckas slå Steinkjer i fotboll. Rockmusik var inget acceptabelt och knappast en tänkbart sätt att tjäna pengar på. Det fanns inga ungdomsgårdar och politikerna satsade inte på ungdomen. De som sysslade med musik hade en källare vid ett pannrum att öva i. Ur den miljön växte gruppen Prudence fram.
Det var svårt att bli profeter i sin egen stad. Prudence blev stora över hela Skandinavien; turnerade flitigt i Sverige och Danmark, och spelade bland annat inför 40 000 åskådare på Roskildefestivalen. Deras skivor sålde i allt större upplagor. Men när de kom hem och spelade på festplatsen på Namsos Martnan 1973 bestod publiken bara av 20 personer. Men något har hänt under de trettio år som gått.
När det senaste stora namnet från Namsos Askil Holm avslutade Namsos Rockfestiva lför snart åtta år sedan var konserten en jättesuccé
Men allt går tillbaka till Prudence.
 I Prudence fanns Åge Aleksandersen och Terje Tysland. När Åge gjorde sin första solo-lp på det multinationella storbolaget Polydor 1975 döptes den till postadressen till hemstaden ”7800 Namsos”. Och alla medverkande musiker var från Namsos. På den skivan sjöng Åge bland annat om att det var mycket långt från Namsos till Royal Albert Hall; en text som handlade mycket om betydelsen av att som musiker sikta lokalt och inte bara tävla med ”Rolling Stones og Slade”. Och Åge Aleksandersen blev sedan ett norskt fenomen med långt över en miljon skivor sålda under eget namn och till och med en jättehit i Sverige med ”Ljus och värme”. Terje Tysland har också gjort stor succé på egen hand med ett flertal hyllade skivor.
Hör Åges mest kända låt:

Runt Prudence fanns också Frode Viken – i dag låtskrivare och medlem i D.D.E.. Och D.D.E:s först skivor i början av 1990-talet producerade av Åge Aleksandersen och medlemmar i D.D.E. har varit och är med i Åges band.
Askil Holm; som gjorde storslagen CD-debut 2003 med ”Daydream Receiver”, har också en koppling till Prudence. Hans föräldrar var goda vänner till Jan Devik som började som roadie och sedan spelade både gitarr och bas i Prudence. Ända sedan han var tre-fyra år gammal kom Askil att besöka Devik och det var Devik som var den förste att lära Askil Holm att spela gitarr. Vid årsskiftet kunde Askil Holm tacka genom att på sitt eget skivbolag återutge Jan Deviks tjugo år gamla solodebut ”Spark”.

Hör Askil Holm live på NRK 2007 här:

- Namsos har kanske inte den allra mest spännande musiken att bjuda på rent uttrycksmässigt, men det har fostrats många spännande personer där. Och de sista tio åren har det dykt upp många bra band och nya konstellationer där Namsosfolk varit aktuella. Så på många sätt dyker Namsos alltid upp och blir ofta nämnt på olika sätt i media. Det är sånt som håller liv i myten om Namsos, sade Askil Holm i en intervju med Adresseavisa.

Namsos betydelse
Basisten i D.D.E. Eivind Berre har funderat på Namsos betydelse. I slutet av 1980-talet var han med och byggde upp Rockverkstedet i Namsos och där startade både D.D.E. och Askil Holm.
-En orsak till att så många från Namsos har lyckats kan vara att vi ligger lite utanför- på landsbygden. Som artist måste du ha en del egenskaper ,bland annat ett speciellt självföretroende. I en liten stad som Namsos är det enkelt att stick fram huvudet. Men många har flyttat från Namsos och önskat ting som är omöjliga i Namsos. Men i D.D.E. hade vi från starten en önskan om att bo kvar i Namsos; även om det varit mycket enklare för oss i Trondheim, säger han till Adresseavisen.
Och visst flyttade många från Namsos. Men Åge Aleksandersen återvänder regelbundet till Namsos; från sin bostad i Trondheim, när han spelar in sina skivor. Och Askil Holm, som också numer bor i Trondheim, har en egen musikstudio i Namsos.
Namsos är en vacker stad. Och den är väl värd ett besök oavsett om man kommer söderifrån på den av D.D.E. så omsjungna ”E 6” eller österifrån efter vägen från Gäddede .
Hamnen är kanske inte vad den varit. Men om man ser ut över den  bör man ha med sig D.D.E:s  genombrottssång ”Vinsjan på kaia”; sången där gruppen sjunger att Beatles aldrig gjorde musik som lät lika vackert som ljudet från hamnen. Färska räkor är heller aldrig fel och som den här artikeln redan uttryckte det från början så bör man äta dem en solig dag uppe på Klompen – Namsos stadsberg 114 meter över havet – givetvis också omsjunget av D.D.E. i sången ”By´n æ bor i”: ”Kinn mot kinn ska vi sett oppå Klompen/ og sjå  på at sola går ned…”.

Inte ett spår i Sverige
Men i svenska skivaffärer hittar man inte längre nya skivor av Åge Aleksandersen eller D.D.E. En del äldre skivor finns kvar i lager på sina håll. Men Namsos-fenomenet är i stort sett okänt i Jämtland trots att vi bor så extremt nära. Nätbutiken CDON säljer norsk musik på sin svenska sida.
Mer sentida band från Namsos som har varit Dadafon, Quintrophenia och Null$katte$nylterne. De senare var på Storsjöyran 2006. Hör dem här:
  Och i bandet Grannes möter vi den andra generationens Trönderrockare med ättelägg till gamla storheter som blivit framgångsrika på egen hand:

 Så det ser ut som att det kan bli flera decennier till med musik från Namsos i Norge. Kommunalt har man satsat på musiken. Namnet Rock City är etablerat och det finns en inomhusgata med skivomslag från stadens band.
Tack vare musiken har Namdalingarna  något att vara stolta över - även om det påstås att det fortfarande finns föräldrar i Namsos som skrämmer sina barn med att Prudence ska komma och ta dem om de inte uppför sig….
För jämtar och härjedalingar är Namsos ett trevligt utflyktsmål på lagom avstånd. Och om man åker dit så kan det ju vara bra att känna till Namsos betydelse…
/cbj

 


Vinylkällaren 16


Styx

”Crystal Ball” (AM) 1976

”The Grand Illusion” (AM) 1977

”Pieces Of Eight” (AM) 1978

Vi pratade även skelett i skivsamlingarna under helgens Camp Popgeni.

För min del har det hittills mest handlat om kära plastbitar i den här kategorin. Men ni ska veta att det finns album som jag ibland undrar hur det egentligen gick till när de hamnade där.

Amerikanska progrockarna Styx är 2011 ett av de banden.

Tobbe listade en livekonsert med gruppen som ett av sina största konsertmisstag och själv fick jag krypa till korset och erkänna att jag har nummer sex, sju och åtta av Chicago femmans studioverk i min vinylsamling.

Upp på skivtallriken igen så är ingen av dem aldrig ens i närheten av de där känslorna som vinylplattor från förr ska framkalla för att ha något existensberättigande i en personligt färgad och efter egen smak stylad vinylkällare.

Men jag erinrar mig att jag under en period spelade a-sidan av ”Crystal Ball” en hel del.

Och visst finns det stunder när det funkar, men i det långa racet så pallar jag bara inte för deras bombastiska sound.

Var inköpet av de övriga två bara en fumlig kedjereaktion? Eller ett utlopp för den musikalisk desperation som faktiskt präglade åren i mitten av 70-talet, innan punken och new waven kom och spolade rent?

Men det finns säkert de som fortfarande tycker att Styx var och är det stora vita hoppet inom genren.

Och kanske är det jag som är ute och cyklar eftersom Allmusic.com belönade trippeln med en 3,5:a och två fyror på sin femgradiga skala.

Nästa gång det blir en lokal skivmässa så är jag efter det här återseende med Styx tämligen säker på att samtliga album kommer att vara till salu.

Någon som är sugen redan nu?

Ge mig ett bud bara!

/Björn


Dagens Fråga 18/1 - Solsken, kärlek och en chimpans...

Bag Raiders "Sunlight" var antagligen decembers skönaste låt och trevligaste video med en apa. Inga jultomtar, bara en vacker flicka, en chimpans och kärlek mellan människa och djur - den enda sanna kärleken. Apan har dessutom bättre musiksmak än de flesta människor på den här planeten...
Dagens Fråga: Vad hette basisten i bandet som denne musikälskande chimpans har på sin T-shirt?(Hör honom solo i en lysande låt under denna riktiga pärla till video)


Här kan du höra svaret med eget band i en av alla tiders bästa låtar från en av alla tiders bästa LP-skivor

/cbj

Lennarts Galleri 23 - Atomic Swing



Popgenifotograf Lennart Jonasson

Vilket lysande band de var Atomic Swing. Suveräna låtar, skön attityd och ett tag dök de upp överallt. Ja, de var till och med hemma hos Lennart Jonasson och frågan är om han inte åkte skoter med dem också.Lennart och Atomic Swing gillade varandra.
Atomic Swing höll på mellan 1992 och 1997. Sedan fick de ett återfall 2006.
Här kan du titta på videon till gruppens största hit "Stone Me Into The Groove"
När som helst kommer för övrigt Niclas Frisks soloskiva "Deeper Down In Chinatown" och förra året reste Niclas jorden runt med A Camp.

OK Go - en sorts paracetamol

Chicago-kvartetten OK Go är kanske inte tidernas bästa new-wave-pop-rockband. Men sedan de debuterade 2002 med en självbetitlad fullängdare så har de släppt ifrån sig ett antal klart konkurrensdugliga låtar och videor i den skolan.

Det här är utan tvekan två stycken som får mig på bättre humör när the fever har kopplat ett lätt grepp om kroppen en måndag i januari.

/Björn


Eric von Schmidt: Mest känd för en sång han inte skrev?


Under arbetet med faktainsamling för inlägg här i Popgenibloggen snubblar man allt som oftast  över spännande information som man dittills missat eller helt enkelt inte noterat. Ett sådant exempel gäller Animals första singel från 1964, Baby Let Me Take You Home, som i likhet med vad tiderna då bjöd, var en cover av en halvobskyr låt. Den har dock en brokig historia.

Den amerikanske singer-songwritern Eric von Schmidt rörde sig i kretsarna kring Bob Dylan och Joan Baez i början av 60-talet. Vid 26 års ålder flyttade han till Massachussets, där han snart blev ett namn på den lokala folkscenen. Han hade en stor repertoar och märkvärdigt goda kunskaper om den musik han framförde. Enligt Dylan träffades de för första gången utanför Harvard och spelade engagerat låtar för varandra.

En av de låtar som von Schmidt då spelade för Dylan var Baby, Let Me Follow You Down, en låt som läskpappret Dylan felaktigt antog att hans nye kompis själv hade skrivit. Låten hamnade i alla fall på Dylans första, självbetitlade skiva och ingick i många år i hans liveset. Dylan själv tillskrev där låten Rick von Schmidt (!).

von Schmidt har dock svurit sig fri som upphovsman till låten och hänvisat till en version av Blind Boy Fuller och att "3/4 av låten" skrivits av pastorn Gary Davis.  Animals inspelning av samma låt tillskrivs Bert Russel och Wes Farrell. Alldeles klart är dock att von Schmidt inte hade något att göra med låten - mer än att introducera den för Dylan! Farrell  skrev dock alldeles säkert ledmotivet till TV-serien om Partridge Family (!) liksom Beatles´ Boys och McCoys´ Hang on Sloopy. Kanske är det med låten som med gamla blues-låtar, inget vet riktigt vart de kommer från?

Animals då? Jo de gjorde ju dessutom en intensiv cover av House Of The Rising Sun, en annan låt på Dylans första skiva. Den låten släpptes som bandets andra singel, enligt vad jag läst till Dylans stora förtret, och de fick förstås en monumental hit. Av någon anledning tänker jag spontant på Byrds eller Hollies eller Bryan Ferry när jag tänker på Dylancovers men Animals är tydligen lika skyldiga... Hur som helst, bandets elektriska version  som sägs ha varit instrumentell för Dylans transformering från folksångare till rockare är en riktig klassiker. Det antagandet låter också högst rimligt - bandet torde kunna fungera som mall för alla asprirerande rockers, sju dagar i veckan.

Själv hörde jag låten för första gången när jag såg Last Waltz på bio; för er som måhända har missat den eller vill uppleva det magiska igen - här kommer den.

tp

Ps. Observera särskilt Dylans gitarrtöjande i inledningen - en okänd talang, månntro?







Chas Chandler - vilken kille!

Under helgen i Vemdalen nosade vi litet på musiklegenden Bryan James Chandler, mer känd som Chas Chandler, en särdeles märkvärdig popmusiker och entreprenör.

Han föddes 1938 I Heaton utanför Newcastle och började sin musikkarriär i en trio bl a tillsammans med Alan Price. Sedan också Eric Burdon anslutit sig till gruppen, bytte bandet namn till Animals - och resten är som vi alla vet musikhistoria. Få 60-talsband har f ö åldrats så bra som Animals, vars främsta låtar är bland de allra bästa som det årtiondet bjöd på.

Chandler spelade bas och sjöng litet bakgrundssång och när man lyssnar på bandets främsta låtar är det också tydligt vilken framträdande och väsentlig roll för bandet som hans basspel har - lyssna t ex på de pockande inledningsfraserna i It´s My Life och We Gotta Get Out of This Place och det pumpande basspelet i debutsingeln Baby Let Me Take You Home!

Animals splittrades 1966 och Chandler gick då vidare som framgångsrik manager åt Jimi Hendrix, vars första två fullängdare han producerade. Han rekryterade irländaren Noel Redding och engelsmannen Mitch Michell till Hendrix´ första och bästa kompband Experience och enligt legenden var det Chandler som kom att introducera Hendrix för Eric Clapton.

Det var dock först på 70-talet då som fru Fortuna log sitt mest inkomstbringande leende mot honom, nämligen genom samarbetet med Wolverhamptons och glamrockens finaste, Slade. Han var manager åt det bandet under sammanlagt 12 år och under den tiden producerade bandet ett av de finaste pärlbanden av hits i hela musikhistorien.

På 90-talet hjälpte han till med att utveckla Newcastle Arena, den nuvarande Metro Radio Arena, en sport- och underhållningsarenorna i Newcastle. Innan dess hade han drivit en skivstudio och gift sig med Miss United Kingdom. Ingen mossa växte på denna rullande sten.

Till följd av hjärtproblem avled han redan 1996, endast 57 år gammal.

Själv tänker jag mest på hans insatser som musiker och då allra mest på hans kongeniala basspel i We Gotta Get Out Of This Place!

tp



Dagens Fråga 17/1 - Back from Who Valley

Dagen efter på många sätt. Då passar The Skids bra. "Into The Valley". Låten var gruppens största hit och släpptes 1979. 
Dagens Fråga: Efter The Skids startade gitarristen Stuart Adamsson gruppen Big Country. Sångaren Richard Jobson startade också ett nytt band, ett band som hade livepremiär i Sverige. Vad hette det bandet?(Se dem under denna klassiker)


Hör svaret här

Vinylkällaren 15


The Windbreakers

”The Disciples Of Agriculture” (Closer Records) 1985

”Run” (DB Recs) 1986

Mississippi duon Tim Lee och Bobby Sutliff var The Windbreakers som under den första halvan av 80-talet pockade hårt på min powerpop nerv. Albumdebuten ”The Disciples Of Agriculture” kom 1985, uppföljaren ”Terminal” samma år och trean ”Run” året efter.

Ytterligare fyra hyllade album fixade duon fram till 2002 innan man splittrades.

De båda på bilden ovan är tveklöst snygga ljudtapeter från den tidseran. Och med tanke på att Lee och Sutliff var starkt förankrade i den alternativa rock, jangle och collegepop fåran och där umgicks och jobbade med snubbar i band som R.E.M. ,Lets Active, The dB's, The Bongos och Rain Parade så är slutresultatet ganska uppenbart.

Not a sign of Windbreakers på Spotify, men både Lee och Sutliff existerar där med några soloutgåvor från 2000-talet som berättar en hel del om gruppens sound.

Men vill man ha en ursnygg samling från Windbreakers discografi så rekommenderar jag å det grövsta ett köp av ”Time Machine (1982–2002)” (Paisley Pop) från 2003 på iTunes Store.

Förutom ett par tidigare outgivna granna låtar, snyggt plock från övriga album så får du All That Stuff”, ”New Red Shoes”, ”That Stupid Idea” ”You Never Give Up”, ”I´ll Be There och ”I Never Thought” från ”The Disciples...”

Det är en ren skatt för ett sant popsnöre oavsett ålder och kön.

/Björn


Konklusion

Efter en fantastisk middag kastade vi oss in i popmusikens irrgångar, med hull och hår, utan tvekan. När krutröken skingrats stod Pson och Ola som vinnare...och eftersom Pson inte fick några Carolafrågor var det ingen som helst tvekan om att resulatet var rättvist.
Här är en låt som vi tillägnar kvällen:
/B-O

Dagens Fråga 16/1 - Televison

Jag leder den klassiska Popgeni-omgången ikväll, alla andra vill ha paus nu. Men tp har haft en underbar frågeomgång via ipod-dockan. Den handlade om Television, franska poeter, Slade och i viss mån 10 CC.
Dagens Fråga:En fd Television-medlem fick en hit med låten "Blank Generation". Vad hette han?(hör svaret under denna sköna "Marquee Moon")


Hör svaret här

/cbj

Hälsosamt och stärkande i fjällen


En vindpinad dag i pisterna i Vemdalsskalet avslutades med gluwein och bastu i Skalets lyxigaste boende, popgenistandard. Nu väntar en trerätters middag och sen blir det spel, spel, spel. Några av popgenideltagarna har utan att åka skidor lyckats tränga sig in på popgenis afterski. De kommer att straffats hårt under kvällen. En helt annan sak. Om inte perspektivseendet är helt utslaget så var det nog så att en känd rockmusiker sågs åka i blå pist idag Kan ha varit en Ulf Lundell look a like eller?
/OGS och Sture

Pson i duett med Carola

Rapport 1 från träningslägret:
Under fredagskvällen samlades sex av popgenierna i Christers fantastiska lilla stuga i Who Valley.
Kallt som fan utanför knuten, men inne var det varmt värre tack vare Christers kokkonst, gott rödtjut och tjeckisk bra öl.
Med fyllda bukar lutade vi därefter oss tillbaka och högg in på det nyinköpta Master of Music, som visade sig vara lite mer trixigt än Popgeni.
När krutröken skingrats stod Pson som segrare…den avgörande frågan handlade om Carola och eftersom Pson har alla hennes plattor, var det en straffspark.
Idag lördag har The Bear, Christer och teknikchefen tagit en promenix under en timme i detta fjälleldorado. Sture, Pson och Ola sliter lagg i backen….senare under eftermiddagen är det dags för bloggskola, middag och därefter en ny het spelomgång.
/B–O

Jonny rules

I Who Valley har vi popgenier nu på förmiddagen enats om att duon Jonny och singelsläppet ”Candyfloss” förmodligen är månadens bästa låt och video.

Samarbetet mellan Norman Blake (Teenage Fanclub) och Euros Childs har även genererat i en fullängdare som ser dagens ljus 31 januari.

Rakt igenom minst lika bra som ”Candyfloss”.

/Björn


Snart är det lördag kväll i Who Valley

En annan grym lördagslåt är John Fogertys ”Almost Saturday Night”.

En skön kliva-upp-till version av den pärlan är Gene Clark & Carla Olssons tolkning som finns på duons enda album ”So Rebellious A Lover” från 1987.

Ett stycke musik som jag hissat tidigare och fortfarande rekommenderar varmt.

Just nu är det nog bara undertecknad som är vaken i Camp Popgeni i Who Valley. Men snart...

/Björn


Dagens Fråga 15/1 - Truly Supreme !!!

Varsågoda! Det är lördag. Då plockar vi fram det bästa vi har på Popgenikontoret. Två sånger med The Supremes från The Hollywood Palace 1966. Den första av Holland-Dozier-Holland hade bara funnits till salu i två veckor här och den blev etta i USA 1966. Den andra är hämtad från en av alla tiders mest framgångsrika musikaler.
Dagens Fråga: Från vilken musikal kommer "Somewhere"?(Se svaret under denna sköna tidsresa 45 år tillbaka i tiden)


Här kan du se svaret i en uppsättning från 1961

Dagens Fråga 14/1 - Vadå? Jag mår bra!

Det har pratats mycket om en 61-årig man bosatt i Skåne och hur han mår de senaste dagarna. Här släpper vi i stället fram en lika gråhårig med betydligt yngre man från Skåne. Pelle Ossler är en gitarrist av Guds nåde oavsett om han spelar solo eller kompar Thåström. Har ni inte hört hans soloskivor så gör det!
Dagens Fråga - Pelle Ossler är också/har varit gitarrist i ett av landets bästa rock & rollband. Vad heter det bandet?(Hör dem under denna fina video)


Här kan du se och höra en av deras bästa låtar i en skön svartvit video

Commercial Break med Antony & Kate

Tänk om alla reklamfilmer var så här...
Popgeni tycker att Antony Hegarty, Kate Moss och de tecknade ormarna gör det så bra tillsammans!

/cbj
PS - Vi tycker inte att Fergie riktigt har samma klass i sin reklamfilm för Dr Pepper 2011-men den har väl sitt värde den också/ds


Det är Influensa-tider...



Säkert! : Influensa ( från senaste CD:n "Facit")
Text och musik: Annika Norlin

Tog mig in i din dröm inatt
Smög runt i din hjärnbark
Kröp intill varenda nerv du har
Sa "Tänk på mig, tänk på mig, tänk på mig, tänk på mig"

Gick in till din hjärtkammare
Rörde vid varenda cell
Hörde skriken från dina barndomsår
Sa "Jag förstår, jag förstår, jag förstår, jag förstår"

Det är så lugnt i dig när allting stormar utanför
Jag skulle gott ha kunnat somna
Men som vanligt ingen rast, ingen ro
Men som vanligt: oh, oh, oh

Springa fortare
Ångra att jag sprang
Inte hinna ångra
Bryta ihop
Kravla upp och sen, spring igen

Gömde mig där dina höfter blir till ben
Försökte gå dig åt norr, där jag bor
Uppför och nerför dina vener
Sjöng "jag förstår, jag förstår, jag förstår, jag förstår"

I drömmen gick jag med ryggen rak
Hade en anledning, en riktning
Nyp inte armen, ta mig inte härifrån
För jag förstår, jag förstår, jag förstår, jag förstår

Springa fortare
Ångra att jag sprang
Inte hinna ångra
Bryta ihop
Kravla upp och sen, spring igen

Du måste tro det finns nåt episkt över dig
Du måste höra stråkkvartetten, den är i dig
Måste känna skornas skav

När jag slutar springa
Hittar nåt att vara i
Där jag inte önskar att jag jämt hade en pandemi

Camp Popgeni är nära

Camp Popgeni i Who Valley närmar sig med stormsteg.

Det kommer naturligtvis att bli en höjdare när vi i helgen samlas under Popgeni-fanan och blir så där skönt nördiga som man bara kan bli när det handlar om den outtömliga kärleken till musik.

Vi har uppdaterat arkivet och laddat med ytterligare 2400 frågor och tagit klivet in i nuet

En och annan rapport från Touren kommer garanterat att dyka upp på vår blogg.

Undrar om det dyker upp några frågor om 80-talarna Tommy Tutone och The Waitresses i The Valley...?

/Björn


Dagens Fråga 13/1- Det blir aldrig som man tänkt sig...

...och det blir aldrig bättre än så här. Ren singersongwritermagi. Steve Forbert live från OGWT på BBC från 1979.De till synes ointresserade musikerna till trots framför Steve Forbert den här sången så att det känns långt, långt in.
-Steve Forbert har en röst som får mig att frysa, sa Eva Dahlgren en gång.
Jag vet att det inte finns någon som gjort en starkare trilogi LP-skivor än vad Steve Forbert gjorde med sina tre första LP. Lika bra möjligtvis, men absolut inte bättre.
Dagens Fråga: "It Isn´t Gonna Be That Way" är hämtad från Steve Forberts debut-LP från 1978. Vad heter den skivan?(Läs svaret under denna dos ren musikalisk njutning)


Se svaret här och hör underbara "Big City Cat" från samma LP

Sitter lika elegant i januari


The Decemberists

The King Is Dead (Rough Trade/Border)

PPPP

Ett mixat musikaliska sinne av brittiska folkrockakter som 60-talarna Fairport Convention, Pentangle och storslaget 80-tal som R.E.M. och Waterboys. Kan det vara nåt?

Det är i alla fall även fortsättningsvis den amerikanska kvintettens utgångspunkt när de plockade ihop sitt sjätte album. Men den här gången har man också tagit ett par rejäla steg mot countryn och americanapopen, som i det här fallet känns som ett helt naturligt förfarande.

De fem förgångarna har genomgående mötts av strålande recensioner och det lär inte bli någon skillnad i det tonläget när ”The King Is Dead” ska synas i sömmarna.

The Decemberists lever och lär efter den superviktiga grundregeln när man skapar musik. Bra låtar.

Sen spelar det liksom ingen roll vilken form man stöper helheten i.

Gästspel av R.E.M:s Peter Buck på tre spår och countrygudinnan Gillian Welch som förstärker vokalt på sju låtar gör knappast slutresultate sämre.

Det är ett nära nog bländande hantverk med oantastlig sång, solo som i stämmor, och med ett melodiskt flyt som framkallar gåshud.

För mig gör ”Rox In The Box”, ”January Hymn”, ”June Hymn” ”Down By The Water” och ”Dear Avery” det.

Du kanske blir knäsvag av andra?

Liknande artister: The New Pornographers, The Shins, Death Cab For Cutie, Rilo Kiley, Andrew Bird.

Björn Bostrand

 


Dagens Fråga 12/1 - Hurt

I dag är utan minsta tvekan en Johnny Cash-dag. "Hurt" är en lika passande låt som det är en bra video.
Dagens Fråga: "Hurt" är ju inte ett Johnny Cash-original. Vilken grupp/artist har gjort "Hurt"?(Hör svaret under denna fina video)


Här kan du höra svaret i en video från 2007

En öppen vinter stängs

Den 18 februari skulle Ulf Lundell haft premiär för en hela 23 spelningar lång turné genom hela Norden. En del spelningar sålde så bra att det blivit extraspelningar.Turnén var döpt efter senaste boken och skivan till "En öppen vinter" 
Men i dag meddelar Live Nation att hela turnén ställs in då Ulf Lundell är sjuk.
Ett oroväckande besked. Särskilt som Live Nation är så kryptiska.
Veteranen och Live Nation-bossen Tomas Johansson säger så här till TT-Spektra i dag:
- Vi fattade ett beslut i dag om att ställa in turnén. Det är många musiker och tekniker, men framför allt en stor publik, som påverkas och då fattade vi beslutet att ställa in på grund av sjukdom.
- Jag brukar inte svara på frågor om andras sjukdomar och det tänker jag inte göra nu heller. Vi fattade detta beslut nu därför att vi såg att det var ett korrekt beslut gentemot hans publik och arbetskamrater
Tomas Johansson har arrangerat konserter med Ulf Lundell sedan mitten av 1970-talet.
Spekulationer om vilken sjukdom det är eller om han börjat supa igen är redan igång.
På Popgeni tar vi det lugnare. Ingen har turnerat och spelat så flitigt runt om i detta land som Ulf Lundell. Något tusental spelningar och enbart en inställd förut. Karln är ju i alla fall 61 år. Vi vill inte heller jobba när vi är sjuka.

Vi på Popgeni skickar ett krya på dig kort från nyårsafton 1985 om en nyårsafton i Jämtland något år tidigare. En låt om en tjej som föddes på BB just här i Östersund. Njut av denna briljanta korsning av Ulf Lundell och Bruce Springsteen, en låt som man kan njuta hur många gånger som helst.

/cbj
PS-Tillägg onsdag - Båda kvällstidningarna toppar med nyheten och skriver på sina ettor på ett sådant sätt att man tror att de vet något. Men det gör de uppenbarligen inte. Det enda intressanta är att Sanna Lundell uttalar sig i Aftonbladet om att hon inte vet vad det beror på och att Tomas Johansson försäkrar att det inte beror på brist på sålda biljetter då ungefär 80 procent har sålts redan - en otroligt bra siffra för en så omfattande turné. Men sommaren 2010 lockade ju Lundell 23 000 till Gröna Lund - en siffra som bara slås av Bob Marley och Lady Gaga.../ds
PS-Tillägg torsdag - Aftonbladet har varit och knackat på hemma hos Ulf Lundell på Österlen flera gånger. Till sist öppnade han. Han berättar i dagens AB att han är utarbetad, att han är på väg till doktorn och att han inte vill säga mer för han vill inte ha sin sjukjournal i tidningen. Det är allt. Att han är utarbetad efter den enorma mängden romaner, skivor, turnéer, målningar med mera är knappast konstigt - mer konstigt att det inte hänt förr.../ds

B.S.P. lättar ankare





British Sea Power

Valhalla Dancehall (Rough Trade/Border)

PPP

Fjärde fullängdaren från Brighton-fyran som enklast sorteras in det lätt bombastiska indierockfacket. Men det finns variationer.

Under karriären som startade år 2000 ofta jämförda med Joy Division, men här tycker jag att det smakar mer optimism och livsglädje även om den melankoliska känslan styr.

Kommer på mig själv att tänka tanken att det har jag hört många gånger tidigare från brittiska rockband och kommer garanterat att få höra många gånger till i framtiden.

Men B.S.P. kommer jag nog att återvända till om de fortsätter att variera materialet som här.

”Stunde Null” och ”Thin Black Sail” är postpunk rätt i ansiktet. ”Who's In Control” och ”We Are Sound” stadionrock med bra driv, rätt attack och högtflygande melodier. ”Living Is So Easy” och ”Observe The Skies” två spikraka popdängor och med nedväxlade smådrömmande ballader som ”Georgie Ray” och ”Baby” skapar man en klart varierande helhet.

Ofta levererade med de där små nödvändiga hakarna som gör att en låt sätter sig. Och visst är det något speciellt med ett band som ena stunden kan panga ur sig 1.46 korta ”Thin Black Sail” för att in nästa stund flumma iväg i 11 minuter långa skönt småsömniga pophymnen ”Once More Now”.

Potential att växa med tiden.

Liknande artister: Joy Division, Big Country, Doves, Idlewild, Manic Street Preachers, Coldplay.

Björn Bostrand


Dagens Fråga 110111 - The Eleven

"The Eleven" är ett klassiskt livenummer med Grateful Dead. Här från 1968 någon gång någonstans på en spelning de flesta som var där antagligen inte minns särskilt bra. Grateful Dead var ett av de största banden i slutet av 1960-talet i USA. Gruppen hade många medlemmar. men många avled också under resans gång. Och när Jerry Garcia avled 1995 var det slut - åtminstone för ett tag - för på senare år har ett band som kallar sig Grateful Dead åter börjat spela.
Dagens Fråga - 1970 kom vad många tycker är Grateful Deads bästa skiva som bland annat innehåller klassiska "Truckin". Skivan har samma namn som en långt senare mycket uppmärksammad amerikansk film. Vad heter Grateful Deads LP från 1970 ?(Se svaret under denna psykedeliska anstormning i "The Eleven")



Här kan du höra den fina "Box Of Rain" från svaret

Lennarts Galleri 22 - Ane Brun



Popgenifotograf: Lennart Jonasson

Det är tio år sedan Ane lämnade Norge för att bosätta sig i Stockholm och det är över sju år sedan debuten med "Spending Time With Morgan". Det har blivit många skivor och turnéer sedan dess och en hel del fina utnämningar i både Norge och Sverige på vägen.
Nu släpps hennes skivor över hela världen. Hon har turnerat med Peter Gabriel i höstas och före jul skulle hon spela tillsammans med Ani DiFranco i New York. Nu blev tyvärr Ani sjuk så Ane fick spela utan sin stora förebild och idol.
För tillfället är Ane i studio tillsammans med sin producent Tobias Fröberg för att göra nästa studioalbum. Och en lång turné i hela Europa med spelning på Cirkus i Stockholm är redan bokad till hösten.
Här ovan är Lennart Jonassons fina porträtt av Ane Brun.
Och nedan kan ni höra henne solo live från SVT:s PSL från 2008
/cbj

En dam, en låt och ett piano



You are my sweetest downfall
I loved you first, I loved you first
Beneath the sheets of paper lies my truth
I have to go, I have to go

Ibland bjuder livet på tillfällen då allt stannar upp. För egen del sker det inte sällan när jag lyssnar på musik men det kan lika gärna ske under en promenad eller under ett åk nerför en orörd sluttning.

Ett sådant ögonblick inträffade i somras, i ett ganska trivialt sammanhang. Jag bevistade en konfirmation och halvvägs in i akten, stämde en ung tjej upp till sång, sparsamt ackompanjerad av en enda musikant. Vi befann oss i det yttre kustbandet utanför Stockholm, mitt ute i elementen. Jag kände omedelbart igen musiken - trodde jag. I själva verket var det nog den märkvärdiga känslan av stillhet  och ro som kändes igen. och under resten av den konfirmationshelgen hemsöktes jag av den ljuva sången som jag inte kunde härleda någonstans. Jag har numera förstått att omgivningen under en längre tid varit väl bekant med  just den sången, som på något egendomligt vis kryssat förbi mig.

Låtskrivaren och artisten Regina Spektor föddes 1980 i Moskva. Vid nio års ålder flyttade hon och hennes familj till New York, som blev den nya hemorten. Hennes uppväxt präglades mycket av musik och musicerande. Efter knappt tio års studier i klassiskt piano, började hon att att spela och sjunga sin egen musik. Detta nya intresse följde av en resa till Isreal under tonåren, vilken fick henne att intressera sig för singer-songwriterformatet, med Joni Mitchell och Ani DiFranco som två av de främsta husgudarna. Hon komponerade sin första a cappellamusik vid 16 års ålder och musik för sång och piano inom ytterligare två år. Skivdebuten med 11.11 skedde 2001 och därefter har hon släppt ytterligare fyra fullängdare, den senaste - Far - kom 2009.

En av mina många dåliga sidor är att jag har en tendens att sätta etiketter på saker och ting långt innan jag skaffat mig ett ordentligt underlag för detta. Utan att egentligen ha lyssnar alls på någon av hennes skivor placerades hon raskt i gnällfacket, tillsammans med bl a Joanna Newton. En av mina få, uppvägande sidor är dock förmågan att lätt ändrat mig när jag felat - måhända ett komplicerat sätt att beskriva självbevarelsedrift. Jag insåg att min etikettering av Spektor nog var förhastad när jag läste att Jeff Lynne, denna i spalten så omtvistade musikant, tagit henne under sina vingar. När jag senare hörde den formidabla Laughing With God, från just skivan Far, insåg jag att jag än en gång haft - fel. Inget av detta funderade jag något närmare på den smådisiga sommardag i Stockholms skärgård då jag för första gången hörde hennes utsökta låt Samson - och förtrollades för evigt.

Samson är senast hemtad från hennes fjärde skiva, Begin To Hope från 2006, som blev en mindre succé. Den mest framgångsrika låten från den skivan skivan är dock öppningsspåret Fidelity, som lyckades att ta sig en bra bit upp på USA-listan. Samson släpptes f ö redan 2002 på hennes andra, egenproducerade fullängdare Songs, men släpptes igen när hon fått kontrakt med Sire Records. Skivan Begin to Hope producerades f ö av David Kahne (Strokes, Sublime, Sugar Ray) och även om klivet mellan henne och Strokes nerviga rock känns långt så ter sig bådas ganska minimalistiska anslag ganska besläktade.

Jag skulle nog kunna orda ändlöst om denna underbara låt men stannar vid videon nedan och en förhoppning om syndernas förlåtelse för mitt flagranta förbiseende av la Regina.

tp

Ps. Hon har dessutom en helsmart hemsida, kolla in den här.







Kolla in Colvin

Shawn Colvin, en av den amerikanska ”new folk movements” leading ladies fyller 55 år idag.

En solklar favorit hos några av oss popgenier i skolan där man aldrig tvekat att mixa folk, pop och softrock.

Hon fick ett litet genombrott när hon 1987 sjöng bakgrundssång på Suzanne Vegas ”Luka”, men det är naturligtvis ur hennes egen katalog som man ska ösa.

Debuten ”Live Tape” kom 1988 och sedan dess har det blivit ytterligare nio album.

Får jag tipsa så är ”Steady On” (1989), ”Fat City” (1992),”A Few Small Repairs” (1996) där finns hiten ”Sunny Came Home”, ”Whole New You” (2001) och ”These Four Walls” (2006) givna nedslag.

Och det spelar knappast någon roll vart du börjar. För one thing leads to another när det gäller Shawn.

/Björn


En högst oväntad succé


I was having a drink down at the bar
I was worried about my image
I can`t wash my car
And then a pretty little woman said,"Hey there Joe",
won`t you come along with me,
I`ll take off your Romeos

1981 kom en skiva som de flesta nog såg med betydande skepsis - de förhållanden att skivan var bl a producerad av Jackson Browne och att f d King Crimson-medlemmen Ian Wallace satt bakom trummorna var kanske de främsta anledningarna till tveksamheten. Emellertid, när alla fördomar bortstats bort uppenbarade sig ett av musikhistoriens mest oväntade pärlband av strålande och svängande musik och en av de allra bästa plattorna i min samling - David Lindley´s debutplatta El Rayo-X.

Lindleys solodebut föregicks av en lång gesälltid. När skivan släpptes i början av 80-talet var han kanske mest omskriven för sitt samarbete med Jackson Browne men han hade också hunnit med att stoppa sina flyhänta fingrar i de flesta västkustrockares syltburkar. Tillsammans med Billy Bremners formidabla gitarrspel på Pretenders monumentala Back On The Chain Gang, är hans utsökt sparsmakade spel på Browne´s Call It A Loan - och måhända det ylande gitarrsolot på Wings´ My Love - mina absoluta gitarrfavoriter.

Angående gesälltiden, på sin egen hemsida har Lindley listat medverkan på bl a följande skivor, det finns förstås många andra att lyfta fram, vilket både tydliggör hans roll som en av västkustrockens främsta spelare och hans nyfikenhet inför den nya popen:

Jackson Browne - Running On Empty (1977)
Graham Nash - Songs For Beginners (1971)
Rod Stewart - A Night On The Town (1976)
Carlene Carter - Little Love Letters (1993)
Shawn Colvin - Fat City (1992)
Peter Case - Man With The Blue Posts Modem Fragmented Guitar (1989)
Marshall Crenshaw - Good Evening (1989)
Tanita Tikaram - Ancient Heart (1988)
Church - Starfish (1988)
Bangles - Everything (1988)
Jennifer Wames - Famous Blue Raincoat (1987)
Dolly Parton/Linda Ronstadt/Emmylou Harris Trio - Trio (1987)
Belinda Carlisle - Belinda (1986)
Jane Wiedlin - Jane Wiedlin (1985)
Duane Eddy - Duane Eddy (1979)
Little Feat - Down On The Farm (1979)
Maria Muldaur - Maria Muldaur (1974)
Linda Ronstadt - Heart Like A Wheel (1974)
America - America (1972)

En annan skiva som han medverkade på var Ry Cooders fina Bop Til You Drop från 1979, vilken sägs vara en av de allra första digitalinspelade skivorna. Lindley och Cooder brukar tillsammans med Zappa-skolade Lowell George från Little Feat kategoriseras som de främsta slide-gitarristerna och som fuskare på området har de två speciella beröringspunkter - det uppenbara ointresset att briljera och förmågan att anpassa sig till sin omgivning.

El Rayo-X, bandet som fick samma namn som debutplattan, släppte sammanlagt fyra skivor, dels debuten från 1981, uppföljarna Win this Record från 1982 och Very Greasy från 1988 (producerad av Linda Ronstadt!) samt live-skivorna El Rayo-X Live från 1982 och 1990. Den första skivan innehåller egentligen allt man kan önska sig - en strålande produktion, smittsamt sväng och underskön sång, allt till ett knippe utmärkta låtar, av vilka flera signerats Bob "Frizz" Fuller (som förtjänar en särskild skärskådning). Lindleys gitarr är glödhet, både i det lilla ich det stora, och det litet ovanliga gitarrsoundet har nog en hel del att göra med de många obskyra gitarrer som han valde att spela med.  Min personliga favorit är She Took of My Romeos, en av flera Fuller-låtar. Några av låtarna på Win this Record och någon enstaka på Very Greasy hade kanske platsat på debuten men hans formkurva som skivartist var tyvärr fallande.

1981 såg jag Lindley och hans band live två gånger, med bara några dagars mellanrum. Den första var på Måndagsbörsen (om jag inte minns fel var det tillsammans med Ramones, men minnet kanske sviker), den andra på en egen konsert några dagar senare, på Göta Lejon. Som live-artist var han lysande och lyckades faktiskt undvika de fällor som duktiga gitarrister lätt hamnar i - det evighetslånga solot.

För alla som måhända missat hans soloskiva, här kommer en länk till Lindley´s utmärkta solodebut på Spotify - El Rayo-X samt en upptagning av de två låtar som han spelade på Måndagsbörsen, K.C. Douglas´ rivåk Mercury Blues och Isley Brothers 60-talsklassiker Your Old Lady.

tp

Ps. En liten kuriositet - Lindley var på 60-talet medlem i Kaleidoscope, som bl a spelade in musik av "Frizz" Fuller. Det bandet har av strängböjarkollegan Jimmy Page bl a omtalats som det bästa bandet nånsin!


Dagens Fråga 10/1 - Jag gillar inte måndagar

Drygt två underbara veckor ledigt. Härligt! Och så ska man tillbaka till jobbet på en måndag...
"I Don´t Like Mondays" är en självklar sång denna måndag. Här med en video som innehåller alla fakta Wikipedia har om låten. Boomtown Rats känns nästan bortglömda i dag. Det var de inte 1978 när jag och Stefan tog tåget från Örebro för att höra dem på Göta Lejon. Det var en lysande konsert även om vakterna hela tiden petade ner oss när vi ställde oss på stolarna.
Dagens Fråga: Boomtown Rats bildades i irländska Dun Laoghaire. De tog sitt namn från något de läste i en musikerbiografi. Vems självbiografi gav Boomtown Rats deras namn?(Hör svaret under denna faktaspäckade video)



Här kan du höra svaret

Turn back the clock... En snöig söndagsmorgon...

Kan inte låta bli att uppdatera 2010 en aning.
När Björn sammanställde sin lista hade inte riktigt skivbolagen hängt med.
Därför lägger jag nu upp två av 2010 snyggaste videos som kom nu i december.
Imelda Mays glödheta Mayhem och Manic Street Preachers Some Kind Of Nothingness.
Se och njut.
/Stefan




Dagens Fråga 9/1 - Grattis Joan!!!

Just denna dag fyller en av alla tiders största 70 år. Popgeni bugar och gratulerar Joan Baez! 
Joan Baez turnerar än och var tydligen lysande i Sverige 2010. En ny dokumentär lockade nya lyssnare till hennes gamla låtar. Och Peter Lucas Erixon har aldrig slutat med att lyfta fram Joan i alla sammanhang.
Dagens Fråga: I dag lyssnar vi på Joan i en av hennes allra mest populära låtar "The Night They Drove Old Dixie Down". Men vilka gjorde originalversionen av låten?(Hör dem under denna fina video)

Hör originalet här

Vinylkällaren 14


Jack Lee

Greatest Hits Vol.1 (Lolita) 1981

Jag har redan gått som katten runt den heta gröten, med The Nerves och polarna Paul Collins och Peter Case.

Men nu är det dags för bulls eye och det handlar om löjligt blygsamma Jack Lee.

För har man skrivit låtar som ”Hanging On The Telephone”, ”Come Back And Stay”, ”Give Me Some Time”, ”Paper Dolls”, ”Any Day Now”, ”Crime Doesn't Pay”, ”Stand Back And Take A Good Look”, ”Women”, ”I'm Gonna Have Fun” och ”It's Hot Outside” så borde man fan i mig gjort fler än två album sedan 1981.

Samtliga tio totalt exemplariska pop och rocklåtar finns på denna diamant till fullängdare.

Kompad av både Case och Collins, några av medlemmarna i Akron-bandet Rubber City Rebels som fick låna ”Paper Dolls” och gjorde en lysande tolkning, och en klick andra vänner så har Lee från producentläge även plockat ihop en lysande ljudtapet.

Den existerar inte på Spotify. Men, ”Hanging On The Telephone”, ”Come Back And Stay”, ”Give Me Some Time”, ”Paper Dolls”, ”Any Day Now” och ”Stand Back And Take A Good Look” finns där på The Nerves ”One Way Ticket”.

Men då i burkiga demoversioner som är ganska långt ifrån den coola friseringen här, men ändå berättar det mesta.

Hittade lyckligtvis också ett par youtube-klipp där man kan höra originalen av ”Come Back And Stay” och ”Paper Dolls.

Fina självbetitlade soloalbumet som kom 1985, står av någon oplanerad anledning i Vinylkällaren mellan The Jolt och The Jags, är för övrigt det enda övriga livstecknet från Lee sedan dess.

Det har i några år surrats om ett nytt album med bandet Jack Lee Inferno men än så länge ligger den i mars 59-åriga Lee lågt.

Collins och Case borde ge honom en rejäl spark i baken.

/Björn


2010 bästa album enligt Stefan

Lite sent blev det. Men efter en datacrash och några envisa virus så har jag lyckats formatera om datorn. Och är nu på bloggbanan igen.

Året 2010 blev ett intressant år. För popgenibloggen blev det ett kort år.
I början var det som en enda störtflod av låtar. 60 år av musikhistoria bara rasade ut de fösta månaderna. Det var som all musik vi burit med oss i våra ipods, bärbara cd-spelare och walkmans genom åren bara skulle ut. Och bloggen blev en öppning i en damm som bara brast.
Därför blev det mycket gammal musik under de här månaderna. Och vi kommer att forsätta att plocka fram musik från 1900-talet. Men jag har en känsla av att vi kommer att koncentrera oss allt mer på ny musik också.
2011 ligger öppet. 
Men först skulle jag vilja sammanfatta 2010 med den här listan.  




Kanye West ”My Beautiful Dark Twisted Fantasy”

Det spelar ingen roll att han har ett ego som är stort som ett av New Yorks skyskrapor. Han lyckades inte bara att skapa ett av årets mest spännande album. Han lyckades även att blåsa liv hiphop på ett sätt som tilltalar den stora publiken likväl som den smala. Plattas stora stund är låten Runaway som kan avnjutas här.



Cee Lo Green “The Lady Killer”

Låten "Fuck You" har Christer redan spelat sönder och samman. Bengt-Ola hade med den här plattan på sin årsbästa lista. Det är inte så konstigt. Cee-Lo blandar gammalt och nytt och sätter melodiös soulmusik i en färgsprakande förpackning som inte går att värja sig emot. It´s Ok blev albumets andra singel. Men det är lika mycket soul och glädje i den.


M.I.A “Maya”

Den frispråkiga brittiskan har gjort det igen. Kanske är det hon som mest och bäst fört arvet vidare från John Lennon att med vass tunga belysa orättvisor. "MAYA" är ett sylvasst album som kommenterar vår samtid med ett brilljant dansgung som grund. I XXXO brilljerar honom. Flera gånger om.


Caribou "Swim"

Daniel Snait är matematiker i grunden. Men han är kanske mest artisten Caribou. Med matematik kan man beräkna musik. Och som Snait gjort här har han på ett kirurgiskt sätt dissikerat musik och sedan sytt i hop en helt ny skrud som lever och andas 2010. Ett slags 10-talets Frankensteins monster som faktiskt är vackrare än vad Mary Shelley någonsing kunnat föreställa sig. Odessa blev en rättvis hit för Snait. Musik för både hjärta och hjärna.


Håkan Hellström “2 steg från Paradise”

Jag var inte speciellt imponerad av Håkans första platta. Trots att Autisternas P-O predikade och försökte få mig att älska den, så kunde jag inte. Jag var aldrig ett Håkan Hellström fan förrän jag fick uppleva honom live. Då small det bara till. Efter det har han gjort intressanta. Jag trodde faktiskt inte att Håkan Hellström var kapabel till nya storverk. Jag hade fel. Lyssna bara på när Håkan "River en vacker dröm".


Robyn ”Body Talk”

Kan man någonting annant än att älska Robyn och hennes musik. Hennes trippel Body Talk I, II och III slog allt svenskt motstånd under 2010. Hon har bevisat att hon som artist flygit högre och längre som självstädig än i ledband till Max Martins hitmakande. En av höjdpunkterna var låten Indestructible och den här barnförbjudna videon.


Steve Mason ”Boys Outside”

Helt plötsligt så försvann sångaren i The Beta Band spårlöst. Ingen visste vart han hade tagit vägen och fansen fasade för att han förvunnit likt Richey James i Manic Street Preachers. Men Steve Mason kom tillbaka. Trasig och djupt deprimerad. Men mitt i allt eleände så skrev han och samlade ihop ett knippe låtar som är så sköra att man tror att de ska spricka och gå i tusen bitar vilken sekund som helst. Lyssnaren får nästan hålla andan genom låtarna för att höra vad som ska hända. Musiken talar för sig själv. Boys Outside är nog det vackraste som skrev 2010. Och All Come Down sammanfattar platan på ett utomordentligt sätt.


Phosphorescent ”Here´s To Talk Easy”

Med ironisk ton tar sig bandet Phosphorescent sig an enkel men ambisös pop. Men med deras countryinfluenser lyste starkare i "Here´s To Talk Easy" än tidigare. Resultatet blev bländade countrypop och det är ett under att inte Phosphorescent fått sitt riktiga genombrott riktigt än. Fast det är kanske sant som de påstår. Att It´s Hard To Be Humble (When You´re From Alabama).  Fast bandet är från Athens i Georgia.


Girls "Broken Dreams Club EP"

Med förra plattan Album svetsade sig San Fransisco-bandet Girls sig in i indiepopparnas medvetande. Bland annat gjorde de en lysande spelning i Stockholm som fick min Sovrums ögdade kusin Jonas att hoppa jämfota av förtjusning och direkt maila mig. Och jag föll, förståss, direkt. Med Broken Dreams Club EP fortsätter bandet i samma spår. Inledande spåret Oh So Protective One sammanfattar essencen av 50 år av popmusik. Detta är så genialiskt enkel pop som man bara kan njuta av.


The Radio Dept “Clinging To A Scheme”

Svenskarna har inte legat på latsidan under 2010. The Radio Dept från Lund lyckades med bedriften att göra sitt bästa album hittills. Och då har ändå bandet funnits sedan 1995. Men med Clinging To A Scheme har det fått till en bra samling poplåtar. Never Follow Suit är en av plattans höjdpunkter. Det är drömskt. Det är melodistarkt. Och det är välproducerat. 



Precis utanför listan och andra grejer som gjorde 2010 minnesvärd:

  • Plura Jonsson både i tidernas bästa matprogram ”Plura och Mauros Kök” och i sockersliskiga men underhållande ”Så Mycket Bättre”. Dessutom hann karln med att åka fast för kokaininnehav. 2010 var Pluras år.
  • Bedroom Eyes. Spelningen under Storsjöyran 2010 var fantastisk. Och den största anledningen  till att jag inte listade ”The Long Wait Champion” var nog att min kära vän och kusin ligger mig för varmt om hjärtat för att jag ska egentligen kunna bedöma honom på något annat sätt än underbar.
  • Julian Assange. Vilken följetång och vilken underhållning. Skräckblandad förtjusning med toner av ångest. Men som John Lennon sa. All i want is the truth. Just gimme some truth.
  • Cryptosporidium. En parasit som gillar att plaska runt i vatten och gör dig magsjuk med en rätt lång inkubationstid.  Om Cryptosporidium skulle omvandlas till kulturvärlden så skulle det bli en fusion av E-Type och Bingo Rimér.
  • Teenage Fanclub. Plattan ”Shadows” var en av deras absolut bästa. Och spelningen på yran gjorde inte saken sämre.
  • Salem. Nej inte Salem Al Fakir. Salem är ett Chicagoband som experimenterar med house, techno och dub. Debutlåten släpptes sommaren 2008 och hade det provocerande titeln ”Yes I Smoke Crack”. Deras debutplatta kom i år och är till stora delar en mörk historia. Men i lagoma doser så är det så befriande musik som får en att växa.  Lyssna bara på ”Frost” så fattar ni vad jag menar.
  • Lower Dens. Låter som Julianna Hatfields skrammligare lillasyster. Lyckas man att göra superba poplåtar med titlar som "A dogs dick" och "Two Cocks", så längtar man lite mindre till Juliannas nästa skivsläpp.

 

Som grädde på moset har jag också nu sammanställt våra årsbästa listor på spotify.
Popgenis bästa låtar 2010
Ajö 2010. Välkommen 2011.



/Stefan


Dagens Fråga 8/1 - En lycklig Olle

I dag visar vi Reeperbahn från det stundtals ändå rätt lyckade teveprogrammet "Bälinge Byfest". I november 1980 sjöng Reeperbahn sin andra singel "Lycklig" i programmet. Och 1980 var Reeperbahn landets absolut mest spännande band. Jag följde dem våren 1980 runt på alla ställen; Musikverket, Music Palais och allt vad det hette. Och i mina öron dog bandet efter de två första skivorna när den lika udda som lyckade kombinationen av Olle Ljungströms Bowie-poser och Danne Sundqvists Beatles-känsla splittrades.
Dagens Fråga: Vad hette Reeperbahns första singel som släpptes i slutet av 1979(Hör låten under detta klassiska svenska teveinslag)


Hör svaret här

/cbj

En skål för pianot!

The piano has been drinking, my necktie is asleep
And the combo went back to New York, the jukebox has to take a leak
And the carpet needs a haircut, and the spotlight looks like a prison break
And the telephone's out of cigarettes, and the balcony is on the make
And the piano has been drinking, the piano has been drinking...

Det finfina jultipset om Tom Waits fantastiska julkort till Minneapolis, lurade iväg mig till YouTube-land, där jag snubblade över denna...ja, vad säger man?...uttrycksfulla version av The Piano has been Drinking, som släpptes 1976 på Small Change, den skiva som klassikern Tom Traubert's Blues öppnar.

Nedanstående upptagning är från 1977 och den amerikanska komedishowen Fernwood Tonight som hade ett kort liv i slutet av 70-talet. Vi kan nog utgå från att hela framträdandet m m är riggat för att passa in i showens satiriska stil - men det är lika kul ändå!

Litet mer info om låten finns här.

Skål!

tp 


En dramadrottning för framtiden?


Should I give up
Or should I just keep chasing pavements
Even if it leads nowhere
Or would it be a waste

En av de senaste årens stora talanger är engelska Adele Laurie Blue Adkins eller kort och gott Adele, som hon nog är mer känd som.

Hon föddes i London 1988 och debuterade 2007 med singeln Hometown Glory, som handlade om uppväxten i Tottenham. Dessförinnan hade hon tagit examen på Brit School for Performing Arts, där också Amy Winehouse, Katie Melua, Leona Lewis och Kate Nash studerat.

Redan 2007 tilldelades hon utmärkelsen Kritikernas valBrit Awards och året därpå hamnade hon i topp när BBC listade årets kommande talanger. Under 2008 släpptes hennes första avbetalningar på alla dessa förhoppningar, nämligen hennes andra singel Chasing Pavements, skriven av Adele och Eg White, och fullängdaren 19, som därefter följdes upp med förra årets fullängdare 21.

Vi lär förstås få höra mycket från och av Adele framöver. Under alla pauser mellan hennes släpp lyssnar jag dock gärna igen och igen på hennes Chasing Pavements som förstås är alldeles lysande.

tp


Hitmaskinen P.R.A.T.R.

Paul Revere blir 73 år idag.

Nej, det är inte den amerikanska silversmeden som spelade en betydande roll i det amerikanska upproret mot England och som deltog på den amerikanska sidan i Boston Tea Party 1773.

Det är hans namne som nästa 200 år senare startade amerikanska pop och rockgruppen Paul Revere & The Raiders.

Tillsammans med profilstarke sångaren Mark Lindsey och de övriga tre medlemmarna i gruppen hade Revere mellan 1966-69 list och försäljningsframgångar som bara tangerades av Beatles och Rolling Stones.

Det var under den perioden som de tveklöst var som allra vassast, oavsett om största hiten blev ”Indian Reservation” våren 1971.

Monsterhits som ”Steppin' Out”, Kicks”, ”Hungry”, ”Just Like Me”, ”Good Thing”, ”Him Or Me, What's It Gonna Be”, I Had A Dream”, ”Too Much Talk” och några till visade upp ett band som även kunde sin garagerock.

1966 tyckte jag att deras scenkostymer var helcoola. Idag är jag inte lika säker.

Paul Revere är keyboardmannen, om någon nu undrar.

Det finns några fina samlingar med bandet.

Köp någon av dem.

/Björn


Sorti med stil


En gång i tiden var Japan ett av de mest bespottade banden på planeten. De sminkade upp sig och laddade sina polaroidkameror med gamla Roxy Music-poser men fortsatte, trots all smälek, enträget framåt för att slutligen vinna en plats i bl a mitt hjärta.

Deras femte fulländare från 1981, Tin Drum, vann mig slutligen över till den nyromantiska sidan (åtminstone för ett kort ögonblick). Den första singeln The Art of Parties är alldeles utmärkt, liksom de senare singelsläppen Cantonese Boy och Ghosts. Min absoluta favorit är dock den andra singeln från skivan, Visions of China, med bitterljuv sång och en struttande basgång som för evigt etsat sig fast i mitt huvud.

Framöver får vi dock endast lyssna till den på skiva eftersom den egensinnige basisten Mick Karn ledsamt nog lämnade oss och jordelivet förra veckan, efter ett halvårs kamp mot sin cancer. Här nedan är kanske hans främsta stund - i just Visions of China.

tp


Dagens Fråga 7/1 - Stoney Barbra

Jag såg "Fanny Girl" på SVT häromdagen. Det är lätt att glömma Barbra Streisand. Men ack vad fel man gör då. Hon är den enda artist någonsin som haft album på förstaplatsen i USA under fem decennier i följd och hon är den mest säljande kvinnliga artisten någonsin.
För att hylla Barbra släpper vi idag fram en skön låt från 1971. "Stoney End" är riktigt bra fortfarande så här 40 år senare.
Dagens Fråga: "Stoney End" är en cover. Vilken kvinnlig sångerska och låtskrivare har gjort originalet? Den fanns med på hennes debutsingel. En version som också hade en text som delvis kom att ändras för att få spelas på radio. Det var några ord om Jesus som kunde uppröra. Men Barbra sjunger faktiskt originaltexten.(Hör originalet under denna specialklippta video med Barbras framgångsrika tolkning)


Här kan du höra originalartist med originalversion

Arkeologi

Vid utgrävningar i närheten av Halmstad hittades den här musiken. Den lär vara typisk för sin tid som tydligen kallas 1990-tal. Den påstås vara gjord nu av några som vill kalla sig Roxette, men det hör väl alla att det här inte kan vara nytt, för inte kan väl två 50+ på allvar ge ut detta, eller...
She's Got Nothing On (But The Radio) by LeandroPIlati

Vi gratulerar åskmannen

En av de största vita bluesmännen fyller 60 idag.
Kim Wilson, sångare och munspelare, född i Detroit, Micihigan startade sin bluesmission redan i slutet på 60-talet och har med sitt livslånga bluesprojekt Fabulous Thunderbirds blivit en stilbildare och stor föregångare i genren.
Wilson är också den bluesartist som nästan i John Mayall-klass plockade fram unga gitarrister i sitt band genom åren.
I den övre videon, "Can't Stop Rockin", ser ni en yngre Kim med sitt Fabulous Thunderbirds och gitarristerna Kid Bangham, höger, och Duke Robillard, vänster.
Den nedersta är "Tigerman" från soloalbumet med samma namn och han som filar på guran är en annan gosse, nämligen Kid Ramos.
Popgeni lyfter på alla blueskepsar som finns för Wilson som tillsammans med åskfåglarna gästat Östersund vid två magiska livetillfällen.
/Björn

Dagens Fråga 6 /1 - Kakor och bönor

Här är det äntligen dags för underbara Cookies´n Beans på Popgeni. Från Caj Karlssons "Tillsammans med Caj"-turné framför trion "Now It´s Too Late". En låt skriven av Kristofer Åström. Här kunde vi ställt frågor om alla tre tjejerna i gruppen. Men alla vet väl allt om dem, annars borde ni ta reda på det...
Dagens Fråga: 36-årige Kristofer Åström kommer från Luleå. Han har en framgångsrik solokarriär med country- och americanadoftande låtar. Men när han kom fram första gången var det med andra toner. Vad hette bandet som Kristofer Åström och hans tre kompisar hade? Ett band som blev signade av Rick Rubin i USA.(Hör dem under denna sköna trettondagssång)

Här kan du höra svaret

R.I.P. Rafferty

Den 63-årige brittiske musikern Gerry Rafferty avled på tisdagen i sitt hem i Bournemouth efter en längre tids sjukdom.
Enligt BBC hade Rafferty alkoholproblem och en sviktande lever anges som dödsorsak.
"Stuck In The Middle With You" som han skrev tillsammans med Joe Egan i gruppen Stealers Wheel i början av 70-talet är en monsterlåt som poppat upp med täta mellanrum i de mest skiftande sammanhang genom åren.
"Baker Street" från utsökta solodebuten "City To City" (19878) är en oförglömlig klassiker från ett utsökt album.
Även uppföljarna "Night Owl" (1979) och "Snakes & Ladders" året därpå visade prov på Raffertys fingertoppskänsla för melodiöst finlemmad och snyggt arrangerad mjukpop.
/Björn

Helgernas bästa

Flera helger. Tid för avkoppling, och särskilt när vädret är så som det varit. Antingen -30 eller så snöstorm. Det är då man kan titta ikapp på det man inte hunnit med tidigare. Och nu har jag sett mer bra teve än på länge. Här är helgernas topp 5:
Plats 5 - Kommissarie Rebus - boxen. Ian Rankins buttre, flitigt drickande polis med god musiksmak kan man aldrig få för mycket av. Och Edinburgh är en bra bakgrund för vilken kriminalserie som helst.

Plats 4 - The Town - Ben Affleck har aldrig varit någon större favorit. Men i den här filmen har han som regissör och skådis fått till något som många försöker få till, med få lyckas med. Och Boston är ingen dålig bakgrund det heller.
Plats 3 - Crazy Heart - Jeff Bridges fick Oscar för bästa huvudroll. Och denna sorgliga countryballad är för alla oss som innerst inne har en lite vemodig romantisk syn på musiken och dess drivkrafter. Bad Blake är en countrysångare att ta till hjärtat.Och T-Bone Burnett kan skriva sånger än
Plats 2 - Vi som älskade varann så mycket - Äntligen lyckades jag få tag på Ettore Scolas mästerverk på dvd. Denna 1970-talsklassiker håller i alla väder. Oavsett storleken på teveskärmen så kan inte upplevelsen mäta sig med bio. Men värmen, skarpsyntheten och kärleken till den italienska filmens guldålder gör att detta är en av världens bästa långfilmer.

Plats 1 - Solsidan- Boxen med alla avsnitt från första säsongen av "Solsidan" har gått varm genom alla helger. Just nu talar hela familjen i Solsidan-citat och det är märkligt att svensk tevehumor av årgång 2010 kan hålla så här otroligt hög klass. Mästerligt!!!



/cbj

Dagens Fråga 5/1 - Var snäll och rör inte...

Här är tre systrar och en pappa med efternamnet Bondesson. The Slaptones var ett lysande litet band som kunde få vilken stel församling som helst att gunga loss. När systrarna nu sparkat pappan och kallar sig Baskery är det om möjligt ännu bättre, ännu svängigare och ännu mer framgångsrikt.
Dagens Fråga: I detta klipp spelar The Slaptones låten "Please Don´t Touch" en låt av den fina årgången 1959. Dagens fråga är därför helt enkelt- Vilka  gjorde låten i original ? En version som märkligt nog bara nådde plats 25 som högst på brittiska listan, en placering låten tagit in med råge under de dryga 50 år som gått sedan dess. (Hör originalet under denna sköna version med The Slaptones från SVT)


Här kan du höra svaret i originalet från juni 1959

Helt om

2010 års vända på klacken var när emo-poparna Panic At The Disco förvandlades till The Young Veins med debutalbumet ”Take A Vacation”.

Eller rättare sagt när låtskrivarparet Ryan Ross och John Walker helt plötsligt mitt i sommaren 2009 bara hoppade av soundmässigt stressade Panic för att starta sitt eget femmannaband vars drivmedel är ett klassiskt popsound a´la British Invasion.

Det råder delade meningar om den tvärvänding.

I know what i like...

/Björn


Vinylkällaren 13


The Pop

”Go!” (Arista) 1979

Har man den här i vinylsamlingen så verkar det som att man kan få ett och annat popfreak att sucka tungt av begär.

Ett hett eftertraktat vax på ebay och andra siter som saluför den här sortens platta nostalgin, och man fattar snabbt varför när den snurrar på skivtallriken.

The Pop startade som en trio i mitten på 70-talet med Roger Prescott, gitarr & sång, David Swanson, bas & sång, och David Robinson, som just hade hoppat av The Modern Lovers, på trummor.

Under inspelningarna av sitt först självbetitlade album 1977 så plussade man på bandet med Tim Henderson, som tog över basen medan Swanson axlade sin 12 strängade Rickenbacker och Prescott fick fokusera på sin lätt bångstyriga lead gitarr.

Tim McGovern blev ny trummis och The Pop var redo för kort men bedårande albumhistorik.

New wave, punk ock rock i DIY form möttes på debuten med samma namn som bandet. När det var dags för andra och tyvärr sista albumet ”Go!” så hade man spetsat till det med ett par rejäla nypor powerpop och i skymundan skapat ett riktigt ess i janglerock skolan.

Earle Mankey, som lirade med bröderna Mael i tidiga Sparks, producerade excellent och slutresultatet glänser tidlöst.

”Go!” innehåller tio låtar skrivna av i huvudsak Prescott & Swanson, med ett par instick av McGovern.

Inte ett spår av The Pop på Spotify. Men jag hittade en par ”tubevideos” med spår från albumet som berättar lite om den här i det stora hela ignorerade skatten.

/Björn


Dagens Fråga 4/1 - Divine Sebastien

Vilken låt som är den bästa från den europeiska melodifestivalens finaler under de senaste tre decennierna är väl ganska lätt. Inget slår Sebastien Tellier och "Divine". Frankrikes coolaste artist och låtskrivare efter Gainbourg har exakt rätt distans och humor för att göra något vettigt i ett så löjligt sammanhang. Ännu i dag nästan tre år senare håller låten lika bra. Hur det gick? Uselt så klart, låten hamnade på en delad artondeplats, delad med Sverige för övrigt. Men i Sverige toppade låten Ituneslistan efter festivalen.
Dagens Fråga: Albumet med "Divine" heter "Sexuality" och släpptes 2008. Albumet producerades av ena halvan av en åtminstone i hela Europa mycket framgångsrik fransk house-duo. Vad heter duon?(Hör dem under denna sköna video med denna gudomliga låt)


Här kan du lyssna på svaret med en sprillans ny låt från filmen "Tron-Legacy"

Vinylkällaren 12


Marti Jones

Unsophisticated Time (A&M Records) 1985

Jones debutalbum som soloartist efter att hon lämnat gruppen Color Me Gone producerades av Don Dixon, med rötterna i South Carolina.

Dixon, som från tidigt 80-tal tillsammans med Mitch Easter var den hetaste producentduon, popmusikerna och låtskrivarna, gifte sig strax efter releasen av ”U.T.” med Jones, och så är de fortfarande.

Det är strålande popkonst som bjuds med Dixons fyrtal ”(If I Could) Walk Away”, ”Hiding The Boy”, ”Talk To Me” och ”Well All Be Gone”, Peter Holsapples (The dB's) Neverland” och ”(Lonley Is) As Lonely Does”, Elvis Costellos ”The Element Within Her” och Richard Barones (The Bongos) ”Show And Tell”.

Och Jones är den perfekta voklisten att leverera med stämmband som låter som om de var ärvda från Dusty Springfield.

När hon sen på ett perfekt sätt klär Dixons arrangemang som växlar mellan janglepop, ballader och låtar färgade av sydstats soul så blir det inget annat än pärla till album.

Marti släppte ytterliga fyra album fram till 1990 som soloartist, och alla är värda att hugga på om någon nu skulle springa på dem i någon loppisback. Fortsatt snygga samarbeten med maken Don och den som nådde närmast ”U.T” är i mina öron ”Used Guitars” från 1988.

Sen tog hon ett sex år långt uppehåll från musikbranschen och den fortsatta utgivningen handlade bara om några spridda skurar. 2008 släppte dock Jones & Dixon Don Dixon & Marti Jones "Lucky Stars: New Lullabies For Old Souls" där de visar att ränderna inte har gått ur och stryker medhårs på ett lite annorlunda sätt.

Sedan många är tillbaka så har Jones ägnat sig åt sin målning och är idag en aktad konstnär.

Don Dixon är fortsatt verksam inom musiken och förutom att han släppte ett nytt soloalbum förra året så turnerade han som basist med Mary Chapin Carpenter på hennes USA-turné under sommaren.

/Björn


Lennarts Galleri 21 - Tom Tom Turnaround..


Popgenifotograf: Lennart Jonasson

Lennarts Galleri välkomnar er till ett nytt år med nya rock´n roll-fotografier av högsta klass. Popgeniet Lennart Jonasson levererar bilderna och vi övriga försöker få till texter.
Först ut 2011 är en av de största och bästa vi vet. Tom Waits sträcker upp fingrarna mot skyn för att försöka känna av åt vilket håll det blåser så att han kan gå åt rakt motsatt håll. Min jul räddades musikaliskt i år av samlingen "Cool Christmas" som måste varit inköpt på någon Ica Maxi-rea någon gång. Men en lysande samling sånger med Tom Waits magiska "Christmas Card From A Hooker In Minneapolis" som klar höjdpunkt - en sång som teknikchefen för övrigt lade upp under vår julspecial under december - så lyssna under kategorin "Jul med popgeni".
Allt Tom Waits har gjort har haft klass. De första rökiga, bourbondränkta skivorna, sedan de härliga rytmexperimenten som följde efter det andra genombrottet med "Swordfishtrombones" och sedan de senare mörkare lite mer filmiska eller teatraliska verken.
Ingen kan bättre välkomna alla popgenier in i 2011 än Tom Waits på Lennart Jonassons fullkomligt lysande foto här ovan. Ett foto som kommer att ingå i den helt nya kollektion bilder som blir Lennart andra stora utställning på Hotell Clarion Stockholm - vernissage i vår. Vi återkommer med tider och datum.
/cbj

Dagens Fråga 3/1 - Hallonprinsen

Visst är väl "Raspberry Beret" en av alla tiders bästa låtar? Jag tror inte att jag varit DJ en enda gång sedan 1985 utan att spela den. Prince är värd att inleda vilket nytt år som helst.
Dagens Fråga: För drygt ett år sedan återanvändes en Prince-låt från filmen "Purple Rain" av en av vår samtids största.Vad heter låten och vem är artisten?( Hör den nästan lika bra låten under detta färgglada 25 år gamla klipp)


Här kan du höra svaret

Dagens Fråga 2/1- Allvar med Phil

Nej, det handlar inte om den hycklande tevedoktorn. Det handlar om en film som har premiär om tre dagar i New York:PHIL OCHS: There But For Fortune. I april i år blir det 35 år sedan Phil Ochs tog sitt eget liv. Han föddes i Texas 1940. Phil beskrev sig själv som en sjungande journalist och sitt stora genombrott fick han 1963 på Newport Folk Festival. 1966 var han så stor att gjorde en solokonsert i Carnegie Hall.
Så här presenteras den nya filmen: From youthful idealism to rage to pessimism, the arch of Ochs' life paralleled that of the times, and the anger, satire and righteous indignation that drove his music also drove him to dark despair. In this brilliantly constructed film, interview and performance footage of Ochs is illuminated by the ruminations of Joan Baez, Tom Hayden, Pete Seeger, Sean Penn, Peter Yarrow, Christopher Hitchens, Ed Sanders, and others.
Dagens Fråga: En samtida artist och låtskrivare sade så här om sin relation till Phil Ochs: "I just can't keep up with Phil. And he just keeps getting better and better and better". Vem sade så?(Hör den artisten under denna trailer till den nya filmen om Phil Ochs)


Här kan du höra svaret live från Newport i tidigt 1960-tal

Aussieskolan, del 18

Ett fyrtal australiensiska kängkurukickar kan vara på sin plats på en småtung nyårsdag.

Det översta paret, ”Word Gets Around” och ”Blush”, kommer från kvartetten The Hummingbirds album ”Love Buzz” som släpptes på etiketten rooArt 1989.

Exemplariskt producerad av amerikanska popgeniet Mitch Easter så är den en klar diamant i slammerpop fåran.

Painters & Dockers ”Die Yuppie Die” och ”Nude School” finns på gruppens andra album ”Kiss My Art” från 1988 på Mushroom Records.

Den förstnämnda låten är ständigt aktuell skön rumlare med mördarrefräng och sylvasst blås.

Gristrynen på ”Nude School” är förmodligen ett internt skämt mellan bandet och fansen som jag aldrig tyckt varit speciellt lattjo.

Men låten svänger och kränger skönt och ”Kiss My Art” är ett läckert album att placera på vinyltallriken now and then.

/Björn


Talk about the passion

Jag kan fortfarande förnimma glädjen som bubblade upp inom mig när ”Murmur” för första gången snurrade på min vinylspelare 1983.

En oförändrad känsla som har hängt med sedan dess.

Den 8 mars är det dags för studiokapitel nummer 15 när herrar Buck, Mills och Stipe släpper nya albumet ”Collapse Into Now”.

Att döma av de här små förhandssnuttarna så blir de ännu en höjdare.

Och Peter Buck spelar fortfarande på världens snyggaste och mest välklingande gitarrer.

/Björn


January



"January" med Pilot.En stor favorit för vissa av oss. Pilots enda riktigt stora hit låg etta i hela tre veckor i UK under 1975, men alla veckorna var i februari. Störst var låten i Australien med åtta veckor i topp. Alan Parsons produktion är så snygg.
David Paton och Billy Lyall hade 1973 lämnat Bay City Rollers för att hemma i Edinburgh starta Pilot. De fick med sig Ian Bairnson och Stuart Tosh.
Första singeln "Magic" kom 1974 och nådde elfte platsen i UK och topp 5 i USA.
Men Pilots saga blev kort. Två av medlemmarna spelade på Kate Bushs debut-LP "The Kick Inside" Och 1978 var Pilot över. Tre av medlemmarna spelade då i The Alan Parsons Project och Stuart Tosh förstärkte 10 CC.
/cbj

Old demon alcohol

Välkomna till 2011, dagen efter kvällen före.

Det här är ett tillstånd som alldeles för många inleder det nya året med.

/Björn


RSS 2.0