Chas Chandler - vilken kille!

Under helgen i Vemdalen nosade vi litet på musiklegenden Bryan James Chandler, mer känd som Chas Chandler, en särdeles märkvärdig popmusiker och entreprenör.

Han föddes 1938 I Heaton utanför Newcastle och började sin musikkarriär i en trio bl a tillsammans med Alan Price. Sedan också Eric Burdon anslutit sig till gruppen, bytte bandet namn till Animals - och resten är som vi alla vet musikhistoria. Få 60-talsband har f ö åldrats så bra som Animals, vars främsta låtar är bland de allra bästa som det årtiondet bjöd på.

Chandler spelade bas och sjöng litet bakgrundssång och när man lyssnar på bandets främsta låtar är det också tydligt vilken framträdande och väsentlig roll för bandet som hans basspel har - lyssna t ex på de pockande inledningsfraserna i It´s My Life och We Gotta Get Out of This Place och det pumpande basspelet i debutsingeln Baby Let Me Take You Home!

Animals splittrades 1966 och Chandler gick då vidare som framgångsrik manager åt Jimi Hendrix, vars första två fullängdare han producerade. Han rekryterade irländaren Noel Redding och engelsmannen Mitch Michell till Hendrix´ första och bästa kompband Experience och enligt legenden var det Chandler som kom att introducera Hendrix för Eric Clapton.

Det var dock först på 70-talet då som fru Fortuna log sitt mest inkomstbringande leende mot honom, nämligen genom samarbetet med Wolverhamptons och glamrockens finaste, Slade. Han var manager åt det bandet under sammanlagt 12 år och under den tiden producerade bandet ett av de finaste pärlbanden av hits i hela musikhistorien.

På 90-talet hjälpte han till med att utveckla Newcastle Arena, den nuvarande Metro Radio Arena, en sport- och underhållningsarenorna i Newcastle. Innan dess hade han drivit en skivstudio och gift sig med Miss United Kingdom. Ingen mossa växte på denna rullande sten.

Till följd av hjärtproblem avled han redan 1996, endast 57 år gammal.

Själv tänker jag mest på hans insatser som musiker och då allra mest på hans kongeniala basspel i We Gotta Get Out Of This Place!

tpKommentarer
Postat av: cbj

Vilken kille! Animals, Jimi Hendrix och så Slade. Alla Popgenier borde tacka Chas i sina aftonböner. Och jag tackar för att jag fick full pott på frågorna om Chas...

2011-01-19 @ 20:00:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0