Vinylkällaren 17


Starjets
”God Bless The Starjets” (Epic/CBS) 1979
Jag vet inte hur jätten CBS tänkte när de spånade om omslaget till Belfast kvartettens första och enda album.
Taskig skärpa på det svartvita fotot och att posera på någon bakgård mot korrugerad plåt var inte direkt ett nytt grepp i new wave tider.
Förmodligen försökte man haka på framgångarna för landsmän som The Undertones och Stiff Little Fingers utan att riktigt förstå hur man skulle lansera gruppen. Eller så brydde man sig inte.
Signade av Muff Winwood (ex. Spencer Davis Group) så började det i alla fall hyfsat bra och man fick en mindre hit med allsångssmockan ”War Stories” som peakade som nummer 51 på den engelska singellistan.
Men albumet floppade tråkigt nog kommersiellt. Trist, för Terry Sharpe, Paul Bowen, Sean Martin och Liam L'Estrange hade ett antal låtar som tydligt visade att de kunde förmedla sin pop och rockhistoria.
På ”Shooldays”, ”Any Danger Love”, ”Ten Years, ”Run With The Pack”, ”Smart Boys”, ”War Stories” och ”Sitting On The Top Of The World hittar de helt rätt med bra driv, vass stämsång och influenserna från punk och powerpop som det optimala bränslet.
Men det blev som sagt ingen fortsättning och Starjets skrotades 1980 efter fyra år tillsammans.
Sångaren och gitarristen Terry Sharpe dök ganska snart upp i en annan Belfast konstellation, The Adventures, där han fick ett betydligt större erkännande.
/Björn

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0