Dandys att behålla


Rensar i min åt helv... för stora CD-samling och upptäcker hela tiden massor av plattor som jag aldrig kommer att spela och därför ska skeppa bort till en billig penning.
Men samtidigt upptäcker jag sånt som jag definitivt ska behålla.
Som Dandy Warhols ”´Thirteen Tales From Urban Bohemia” från 2000.
/Björn

Valborgseldar i natten


/cbj

Glöm inte bort Yorn


Undertecknad och herr Mattsson har alltid varit knäsvaga för det som den här idag 36-årige singer-songwritern från New Jersey pytsat ur sig.
Har inte riktig koll på vad övriga popgenier har för feelings inför Pete Yorns uppenbarliga låtskatt.
Helt klart är ändå att det självbetitlade femte studioalbumet som släpptes i slutet av januari försvunnit i mängden.
Att samarbeta med Pixies-legenden Black Francis var ett mindre genidrag och har gett Yorns ypperliga låtskrivande ännu en viktklass.
Två strålande bevis på den sanningen finner du nedan.
/Björn

Dagens Fråga 30/4 - Valborg

Äntligen dags för Mörbyligan på Popgeni. Ett underskattat band som hamnade precis mitt i när det var punk och progg. Låten heter "Valborg" - låt oss hoppas att den inte får alltför rätt om vad som ska hända, men inte så mycket har hänt på dryga 30 år...
Dagens Fråga: Mörbyligans mest kända låt handlade om en tjej som var ensam. Vad hette låten?(Hör den under denna samtidskildring från Valborg 1979)

Hör svaret här

Popgeni bugar och tackar!!!

Klackarna i taket på Popgenikontoret i natt. Vi har slagit rekord! Aldrig har så många unika besökare läst oss som den 29 april 2011. Tidigare rekord var när Jan Gradvall nämnde oss på sin hemsida och när Storsjöyran utnämnde oss till sin "Favvoblogg".
Kan det vara en Patrik Backlund-effekt...Ja, vi bugar och tackar. Och vi firar som vanligt med att släppa loss The Ramones. Som vi brukar säga "Hey Ho Let´s Go!"...

Apropå mordbrännaren

Apropå Patrik Backlunds ”Is An Arsonist” så funkar den här rykande färska och goa tributen Div. Artister "Sing For Your Meat: Tribute To Guided By Voices" som hand i handsken till det amerikanska kalasbandet.

För det handlar ofta om samma geniala vibbar.

Sen är det bara att gå bort sig helt i G.B.V. mäktiga backkatalog och naturligtvis köpa ett av de 300 vinylexemplaren av mordbrännarens mästerverk.

Om det nu av någon underlig anledning skulle finns några kvar efter kvällens releaseparty i Umeå?

/Björn


Apropå NRBQ

It's hard to be ignored
When I look at you, you look so bored
My baby, my darling
I've been taking a beating


För någon tid sedan utbasunerades nyheten att klassiska NRBQ kommer till Östersund, det blir säkert en fin kväll.

Under det senaste året har jag lyssnat igen och igen på underbara She & Hims In The Sun och Riding In My Car. Jag kan aldrig få nog. Av en ren slump lärde jag mig igår att just Riding In My Car är en gammal NRBQ-rökare, vilket gör att jag än mer ser fram mot det stundande besöket. Vidare lärde jag mig igår att Him i duon inte är någon mindre än musiktrollaren M Ward, som tillsammans med sångerskan och låtskrivaren Zooey Deschanel sedan några år tillbaka gör solskensmusik som inte skäms bredvid solen själv! För egen del köpte jag just en låda med första säsongen av Elvis Costello´s Spectacle, där bl a She & Him medverkar - den spar jag dock till en mörk och kulen kväll.

På Youtube finns inspelningar med NRBQ´s Al Anderson tillsammans med She & Him men jag fastnade mer för denna roliga video till In The Sun - det är väl dit vi är på väg nu, eller hur? I alla fall ett tag...


tp
Hey Princess! Hey Prince! God Save....


En autistisk dag i Mellersta Norrlands inland..

I kväll spelar Autisterna på Club Corazon. Ett band att älska av många anledningar. De bjuder alltid på briljant POP med texter som har ett mervärde. Senaste albumet "Legender" släpptes i början av mars.
Flera Popgenier har för övrigt jobbat tillsammans med sångaren Peo på tidningar i Östersund, ett annat Popgeni har framträtt på Yrans scener tillsammans med Autisternas föregångare Lola Barbershop och framför allt har Peo varit med och spelat Popgeni med oss....
Må de få en stor publik! Det är de värda.
Club Corazon - Storsjöteaterns Studioscen - insläpp från 20.00 - förköp på Zlave och Carlings.
Vi bjussar på två nya klipp och två klassiker med Autisterna.

( Själv spräckte jag en trumhinna i går och är ordinerad vila - så jävla typiskt när det här var den spelning i Östersund jag helst ville höra i vår - men de är tillbaks till Yran../cbj)

Dagens Fråga 29/4 - Emmylou & Ryan

Samma kväll som vi hade Otis Gibbs hos Popgeni i Östersund sammanstrålade Ryan Adams och Emmylou Harris på en scen i Los Angeles. Eftersom vi inte kunde vara där så visar vi det i dag.
Dagens Fråga: På sin numer klassiska "Heartbreaker" sjunger Ryan Adams låten "Come Pick Me Up" tillsammans med en stor popgenifavorit som vi skrivit en hel del om och som vi kommer att få träffa i sommar. Vad heter hon? (Hör henne under denna fina en dryg vecka gamla inspelning)

Hör svaret här

Det är ju ett modernt mästerverk


Patrik Backlund

Is An Arsonist (DIY)

PPPPP

Mordbrännare är guld värda. I alla fall när de likt Patrik Backlund kan sätta eld på popmusik på det här helt magnifika sättet. Fast egentligen är det lika mycket rock eller indie med sylvassa och granna låtar som bara slår undan fötterna med sin omedelbarhet.

"I.A.A." är nio låtar som aldrig ber om ursäkt. De tränger sig helt enkelt på så där underbart övertygande som bara de bästa melodierna kan göra.

Mattias Alkbergs klockrena hyllningen till Patrik på hans hemsida säger det mesta.

Där drar han eleganta paraleller till band som Big Star, Guided ByVoices, Paul Westerberg, Yranaktuella The Posies och Roky Erickson under sin tid med The Aliens, Neutral Milk Hotel och en massa skotska band som fortfarande vårdar konsten att spela pop med en hel del rock i baksätet.

Han avslutar med att kalla "Is An Arsonist" för ett modernt mästerverk.

Jag behövde bara ett par, tre genomspelningar för att inse att han talade sanning.

"Is An Arsonist" är nio låtar helt euforisk och bedårande pop med klockren varierad hårdhet i den musikaliska lacken.

Jag lyfter mentalt och blir varm inombords när jag hör omtumlade saker som "Rope", "Living Room Fire", "Don´t Wait Up For Me" och "Outspoken And Plain".

Men egentligen är det här en platta som ska spelas hela vägen från inledningen med "Run Son Run" till avslutande "Seesaw" för att förstå hur stor den är.

Även om Patrik bor i Umeå, där det blir releaseparty för albumet i kväll, så är det en rakt igenom jämtländsk produkt.

Inspelat i Studio Talkback mellan maj och december 2009 med lysande trummisen Emil Karlsson och fint körande Anna Johnsson (Anaugh Conda &The Hartmans) som excellent komplement till Patrik och hemliga Sommarkatten på övriga instrument.

Patrik och "katten" står också för produktionen och har format något som har få likheter på den svenska musikscenen, förutom kusinen Grande Roses då.

Redan på min årsbästalista och jag är så förbaskat nöjd att jag också har försäkrat mig om ett av de 300 vinylexemplaren som pressats.

Gör det du också genom att gå in på patrikbacklund.com och beställ innan det är för sent.

Det är ju ett modernt mästerverk.

Liknande artister: Se ovan

Björn Bostrand

 


Dagens Fråga 28/4 - You Can Never Hold Back Spring...

Tom Waits, vilken man. Njut av denna underbara låt. "You Can Never Hold Back Spring". Så sant, så sant.
Dagens Fråga: Låten är hämtad från ett trippelalbum som Tom Waits gav ut till julen 2006. Ett udda samlingsalbum på alla sätt och vis som fick ett så passande namn. Vad hette albumet?(Svaret under denna magiska vårsång)

Se svaret här och hör en låt till

Phoebe Snow

Det är sorgligt att Phoebe Snow avled i går. Vi borde haft henne med tidigare. Men vi uppväger detta med dessa klipp. Det första från Saturday Night Live för exakt 32 år sedan där hon sjunger med Linda Ronstadt. Det andra inspelat tio år senare 1989 med klassiska "Poetry Man". Till sist ett CBS-inslag om Phoebes liv med toppar och dalar och framför allt vad som hände när hennes dotter föddes. Rörande på alla sätt och vis..

/cbj

Senare...med Lykke Li och Polly Jean

Finfrämmande hos Jools Holland i går...

62:an Kate


Kate Pierson firar sin 62:a födelsedag idag.
Absolut värt att fira med ett par läckra B-52's videor om aldrig tappat lystern.
/Björn

Dagens Fråga 27/4 - Hålla henne när hon gråter...

2011 finns det nog inga som håller Sydstatsrockens och Outlawcountryns flagga så högt som Michigans stoltheter Whitey Morgan & The 78´s. Honky Tonk har inte låtit bättre på många år. Sommaren 2011 kommer de till Skandinavien. Missa dem inte.
Dagens Fråga: 1972 toppades den amerikanska countrylistan av en singel med titeln " She Needs Someone To Hold Her(When She Cries)". Vem sjöng låten?(Hör svaret under denna lilla pärla från nu)

Hör svaret här i en youtube-mix med massor av låtar - men tyvärr finns inte den rätta på youtube just nu med honom

Poly Styrene

Samma dag som hennes första album på åratal ges ut så kommer också meddelandet att Poly Styrene har avlidit i bröstcancer. X-Ray Spex var först och störst av den brittiska punkens band med tjejer i fronten. Och X-Ray Spex var Poly Styrene och hennes röst. 
Jag ryser än i dag av välbehag när jag tänker på upplevelsen av att höra deras första singel "Oh Bondage Up Yours" 1977 och inte minst deras album "Germ Free Adolescents" från 1978.
Tyvärr drabbades Poly av psykisk ohälsa och hennes karriär har varit otroligt ojämn sedan debuten.
I dag kom meddelandet att hon avlidit i går 53 år gammal.Vila i frid!

She's a germ free adolescent
Cleanliness is her obsession
(x4)
Cleans her teeth ten times a day
Scrub away scrub away scrub away
The S.R. Way
 

/cbj


En djupare förståelse för Kate Bush

Från kommande albumet "Director´s Cut":

Plura & Familjen

Bäst hittills från Nittileaks. Plura & Familjen gör Mauro Scocco rättvisa.Tyvärr kommer 20 sekunder reklam först...

Dagens Fråga 26/4 - Livet är en cykeltur...

Äntligen! I dag släpper vi fram Ola Magnell med en sång de flesta popgenier håller med om. Livet är en cykeltur. För Ola Magnell har turen haft både uppförsbackar och nerförsbackar.
Dagens Fråga: Vad heter låten som Ola Magnell debuterade med som singel 1972, en låt han också spelade när han var med på Pughs Ett steg till -turné 1974 ? ( Hör svaret under denna livsfilosofi)


Hör svaret här

Lennarts Galleri 37 - Sydsidans Johnny....


Popgenifotograf: Lennart Jonasson

Det är inte så att vi medvetet lägger två suddiga bilder efter varandra i galleriet. Men just suddigheten den här veckan, liksom förra veckan, skapar ett annat uttryck.
Southside Johnny kommer för alltid att vara mer känd som Bruce Springsteens kompis än för sin egen musik. Det är synd. För Southside Johnny & The Asbury Jukes var i sina bästa stunder ett vansinnigt skönt svängigt soulband.
Själv minns jag gärna en underlig spelning i mitten av 1980-talet i numer nerbrunna Z-kupolen i Östersund. Det var fest för militärer. Modeller mannekängade i militärkläder. På scenen stod Easy Action med Tommy Nilsson som sångare, de otroligt skickliga Mosquitos med en briljant Janne Oldaeus och så till sist Southside Johnny & The Asbury Jukes. Men militärerna hoppades bara att modellerna skulle komma åter och slita av sig militärkläderna. Southside Johnny gjorde ändå ett lysande jobb....
/cbj

Vi kommer aldrig levande härifrån

Vi fick ett meddelande från Steve Earle...

Dagens Fråga 25/4 - Do you like my tight sweater?

Dags att släppa in den brutala vardagen i påsken. Här kommer en färsk, men hemsk, video med Mason featuring Róisín Murphy.
Róisín blev känd på allvar med en duo som skivdebuterade 1995. Året innan hade hon träffat sin partner Mark på en fest. Deras första kontakt var enligt sägnen när hon frågade honom: "Do you like my tight sweater?" Ja, Róisín Murphy är inte direkt någon irländsk folksångerska. Hon tillhör dem som i stället sätter fart på dansgolven på den gröna ön med annat än River Dance.
Dagens Fråga: Vad hette den duo som mötet 1994 skapade? De hade flera succéer och släppte skivor ihop till 2003.( Hör duon under denna pinfärska video med Mason och Róisín)

Här kan du höra svaret med deras största hit från englandslistan

Försenade träd

Rami, Sami, Lauri och Onni är inte Finlands box play-uppställning i VM. Nej, det är Delay Trees. Finlands finaste indiepoppare just nu. En sådan här vacker påskdag kan vi därför bjuda på gitarrpop från södra Finland. Lyssna på "About Brothers"

Delay Trees "About Brothers" from friendly fire recordings on Vimeo.


/cbj

Dagens Fråga 24/4 - Påskens vackraste sång

Påskdagen. På Irland betyder påsken en hel del mer än bara den kristna högtiden. Detta finns med i Marillions vackra sång som vi här hör live från 1990. Och krasst sett är väl påskdagen kanske också Marillions enda chans att dyka upp hos Popgeni, eller...?
Dagens Fråga: Två år innan den konsert vi ser i dag så lämnade Marillions sångare och frontman bandet. Vad hette han?( Ja, Marillion fortsatte länge till och drar fortfarande folk. Men hör svaret under denna påskens vackraste sång)


Hör svaret här med sköna A Gentleman´s Excuse


No matter what Pete


En sån här fantastiskt vacker Påskafton så är det med sorg i sinnet som jag konstaterar att det är 36 år sedan Pete Ham, låtskrivare, sångare och gitarrist i engelska Badfinger begick självmord vid 28 års ålder.
Men hans musik har levt och kommer alltid att leva vidare för mig.
/Björn

NRBQ på en scen nära oss


Det är inte direkt så att jag går och längtar till hösten.
Men visst ser jag på ett sätt fram emot den 22 september när amerikanska NRBQ är inbokade för en spelning i Östersund.
Och vi i Ideella Föreningen Popgeni behöver inte boka själva eftersom Rock Around The Clock står för fiolerna.
Frågan är väl bara hur många från originalbandet som kommer?
På bandets hemsida så verkar det bara vara pianisten och sångaren Terry Adams kvar.
Men det är sannerligen inte bara (se nedre videon).
/Björn

Dagens Fråga 23/4 - Bara 17 år...

Här ser vi två kompisar Aaron och Robin göra en cover på en Radioheadlåt. Robin är 17 år och Aaaron är 21 år och de har rätt kul - de sjöng visst Simon & Garfunkel också.
Dagens Fråga: Robin fortsatte med musik. Och i dag åtta år senare är han frontman, sångare och gitarrist i ett av världens mest framgångsrika band på senare år. Vad heter de?(Hör svaret under denna charmiga video som Aarons pappa lagt ut på Youtube - och som Robin kommenterade härom dagen)

Hör svaret här

En makalös långfredagssång

I dag bjuder vi på en helt nyskriven låt från två av de bästa låtskrivare vi vet. Båda har vi skrivit om förut. Peter Hallström hittar ni i kategorin intervjuer där vi pratar med honom och Kim Richey och Peter Le Marc är ett av de stora svenska popgenierna och förekommer även i andra kategorier.
Peter Hallström har gjort musiken och texten har han också skrivit tillsammans med Peter Le Marc. Vi är kompisar med båda på Facebook. Ni kan bli vår vän - sök efter Ideella Föreningen Popgeni...
Varsågoda - En blivande klassiker redan i dag som demo...

Dagens Fråga 22/4 - Låååååång Fredag

Varsågoda - Popgenibloggen tillbringar denna Good Friday tillsammans med The Black Crowes i en liveversion. Underbart bra.
Dagens Fråga: En gång när bandets popularitet var på väg att dala fick uppmärksamheten för bandet en rejäl kick när de turnerade tillsammans med en av rockhistoriens största gitarrister. Vem?( Hör svaret under denna mycket sköna låt om just i dag)


Se sex minuter om 50 år med svaret

Just nu - Otis Gibbs på scen


Popgeniernas första egna arrangemang pågår just nu - Otis Gibbs står på scenen och det är chockartat bra. Kvällens värmare i Ove Wulff med vänner förvånade nog många i mycket positiv bemärkelse! Sammantaget känns det just nu mycket, mycket bra...

Vinylkällaren 30


Dennis Linde

”Under The Eye” (Monument) 1977

Ibland är det klockrent med fortkörningsböter.

Det var i alla fall det som fick amerikanska låtskrivaren och musikern Dennis Linde att bli av med sitt körkort och sitt dagliga kneg som chaufför på en tvättinrättning och istället satsa på det han var absolut bäst på.

Att skriva låtar.

Det betalda sig ganska snabbt när Elvis Presley fick en monsterhit med Lindes ”Burning Love” 1972, där Linde lirar gitarr på originalversionen.

Fram till sin död, 63 år gammal 2006, så var han en respekterad och hyllad låtskrivare främst i countrykretsarna och han levererade hits till artister som Kenny Rogers, Don Williams, Mark Chesnutt, Joe Diffie, Dixie Chicks och Alan Jackson.

Han fick också utmärkelser som Nashville Songwriter Association's Of The Year och BMI's Songwriter The Year 1993 och 1994.

Men ”Under The Eye”, hans fjärde, sista och finaste soloalbum, handlar inte så mycket om country förutom en och annan banjo och fiol i ljudbilden.

Istället blandar han rock'n'roll och popmelodier och spetsar anrättningen med slingor av southernfunk. Och låtskrivarsnillet blir hur uppenbart som helst.

Tio låtar, nio egna och en cover på Stan Jones ”Ghost Riders” är ett klockrent uppställ med ett antal fina musiker i kombandet.

Titelspåret, ”Strange Groove”, ”There Goes My Heart Again”, ”Lookin´At Ruby”, ”In The Music”, ”The Good Ship Rock'n'Roll” och ”Funky Hoe Down” är låtar som spindelväven aldrig kommer att växa fast på.

Dessutom en stark uppvisning på Lindes utsökta bredd som låtsnickare.

”Under The Eye” blev aldrig en säljare när det begav sig. Men tidens tand har inneburit upprättelse på den fronten och välförtjänt gjort den till ett verk som det talas om när bortglömda oldies but goldies kommer på tapeten.

Tyvärr en vit fläck på Spotify.

Omgångens ”Hidden Treasure” till höger tycker jag är svinlätt. Jag bjussar ju till och med på några av låttitlarna.

Shoot!

/Björn


Dagens Fråga 21/4 - April Come

Simon & Garfunkel från Central Park får ursäkta den sena frågan i dag. Kalas i går och Otis Gibbs i kväll...
Dagens Fråga: Paul Simon gjorde en gång en sång med titel från ett känt varumärke. Vad heter den låten?(Hör den under denna vackra aprilsång)

Hör svaret här

Pop 64


Iggy fyller 64.
Say no more...
/Björn

Dags för grönska!


We are the Village Green Preservation Society
God save Donald Duck, vaudeville and variety
We are the Desperate Dan Appreciation Society
God save strawberry jam and all the different varieties

1968 släppte Kinks temaskivan The Kinks Are the Village Green Preservation Society, vilken var den sista med den ursprungliga kvartetten - basisten Pete Quaife lämnade gruppen tidigt i början av 1969.

Skivan är ett ambitiöst verk om det ljuva livet på landet och hålls idag som en av bandets mest betydande skivor, vid sidorna av de många fantastiska singlarna åren dessförinnan. Den skivköpande publiken var dock, som det kan vara, mer intresserad av de tidigare charmiga singlarna är ett genomarbetat konceptalbum och försäljningen blev därför mycket blygsam. Skivan tog sig inte upp på några listor och den sammantagna försäljningen - då - har uppskattats till ca 100 000 exemplar - i hela världen! Trots detta har skivan med åren kommit att bli både en av bandets mest populära och, faktiskt, mest säljande originalskivor.

Själv fick skivans titellåt ljudsätta gårdagseftermiddagens stilla promenad med hunden - till alla funderingar om hur bra man egentligen kan ha det i vårtider.

Nedanståpende klipp är från 1973 och får väl anses som gammal vintage Kinks, som här har förstärkta med en stilfull orkester. Tempot är avsevärt lägre än på studioinspelningen, som liksom struttar fram, och även om solen i skrivande stund döljer sig bakom molnen är intrycket bakom de blundande ögonen mycket grönt!

tp

Ps. En annan liten betraktelse av livet på landet kastas med här nedan i samma lantissvep. Den betraktelsen må ske från ett annan perspektiv men både betraktelsen och låten är hursomhelst väl värdig Kinks. Jag talar förstås om Blurs fina Country House, här live från 1995.
Dagens Fråga 20/4 - Fool For You Baby...

Det är lika otroligt som sant. New York Dolls lever. Eller lever och lever. Många av originalmedlemmarna lever inte alls längre. Men kvar är i vart fall David Johansen och Syl Sylvain. Och New York Dolls har alltid varit lika mycket överspel och provokation som bra musik - därför var det helt i bandets anda när de återbildades 2004. I dag visar vi senaste videon.
Dagens Fråga: Syl Sylvain var den ene gitarristen i originalupplagan från tidigt 1970-tal. Vad hette den andre gitarristen?(Hör honom under denna alldeles färska videon)

Hör svaret här

Triss i songwriters


Har ramlat in på något som går under namnet ”Songwriters Circle” några gånger den senaste tiden.
Och jag har blivit lika genuint lycklig och road när jag ser och hör glädjen och känslan som formligen flödar ut över den priviligierade publiken när fantastiska artister samarbetar
Och vem vore jag om jag undanhöll er några magiska stunder från det episka mötet mellan Joe Ely, John Hiatt och Lyle Lovett från den 15 oktober 2010.
/Björn

Nio sorters ljus med TV On The Radio

Det var något år sedan TV On The Radio förförde och förbryllade besökarna på Storsjöyran i Östersund. Denna tisdagskväll i april 2011 vill vi därför bjuda på "Nine Types Of Light". Det är en hel timmes musik- och tevefilm runt TV On The Radios nya låtar.
Varsågoda - ett påskägg i förväg från Popgeni:


RIP Gerard, i stort sett samtidigt som detta inlägg publicerades avled basisten Gerard Smith i cancer....

Dagens Fråga 19/4 - Månadens smak - snart på en scen nära dig...

1986 i Bellingham, ett samhälle strax norr om Seattle, startade The Posies. Bandet hade ett kort uppehåll i början av 00-talet. Annars har de hållit ihop. Och sommaren 2011 kommer de till Storsjöyran. Det är kul och kult!
Dagens Fråga: Ken Stringfellow i The Posies har också spelat med en rad andra band som R.E.M. och Big Star bland annat. Men nu tänker vi på The Disciplines- bandet han startade tillsammans med medlemmar från ett nordiskt band och som gav ut ett album 2008. Vilket nordiskt band?(Hör svaret tillsammans med Ken i en låt från 2006 under The Posies kanske mest kända låt)

Hör svaret här

Fina powerpop kvalster


Efter en tuff måndag på IKEA i Sundsvall slöbläddrade jag i CD-lådorna på bokstaven O.
Stoppade instinktivt på Vancouver-kvartetten Odds och albumet ”Bedbugs” från 1993.
En grupp som under den första halvan av 90-talet hade fin koll på hur man på bästa sätt smider powerpop järnet.
Bjuder in med två videos från ett par av albumets vassaste nummer och mer finns helt klart att att upptäcka på Spotify.
/Björn

The Breaststroke, the butterfly and the cannoball


Det ser ut att bli något som liknar halv sommar temperaturmässigt i republiken under påskhelgen.
Och då kommer jag osökt att tänka på en av de ultimata sommarlåtarna, ”The Swimming Song” med Loudon Wainwright III.
I och för sig så har jag vrålsjungit den pärlan i bilen hela vintern och även börjat framföra den på någon av mina två akustiska Ibanezer när andan faller på i ensamheten.
Loudon är dessutom en av artisterna på årets Nidaros Bluesfestival som körs sista april och första maj i ljuvliga Trondheim.
Imelda May kommer dit också, men jag drar surt nog tyvärr inte västerut.
Jag tröstar mig hårt med att de placerat Imelda på festivalens sämsta och minsta scen vilket kommer att innebära stor rusning och kaos där man varken ser eller hör något.
När det gäller Wainwright så spelar han redan på torsdag och då hade jag ändå inte varit på plats.
I det fallet är den här videon där simlärare Wainwright har sällskap av Suzanne Vega och Richard Thompson en fullkomligt bedårande snuttefilt.
/Björn

Lennarts Galleri 36 - Kungen av Roots...Popgenifotograf: Lennart Jonasson

Magi och energi till max finns det i Lennart Jonassons fina foto av Dave Alvin. Fotot är taget vid en konsert i Trondheim i början av 1990-talet.
Dave och hans storebror Phil startade en gång i tiden bandet The Blasters hemma i Kalifornien. Starten på detta makalösa rootsprojekt var 1979. Dave har också hunnit med att spela gitarr i band som X och Gun Club och dessutom en hel del under sitt eget namn.
I dag utnämner vi Dave Alvin till Kungen av Roots - inga invändningar godtas...
/cbj

Saint Etienne - med både takt och stil

 

Om någon vecka slår slaget om finalplatserna i Champions League. Det är föga förvånande att Barcelona, Real Madrid och Manchester United är tre av lagen som gör upp om finalplatserna men litet mer otippat att tyska Schalke 04 är ett av de fyra återstående lagen.

 

1976 placerade sig ett annat otippat lag i finalen för dåvarande Europacupen, nämligen franska AS Saint-Étienne, som dock misslyckades med att slå blytunga Bayern München. Den franska klubben, som bildades redan 1919 och bl a betalat lön till sådana legendarer som Michel Platini, Laurent Blanc och Roger Milla, har dock inte bara satt sina spår på fotbollsplanen.

 

Jag medger gärna att jag inte är någon stor fena på indie dance eller housemusik men sent omsider, måhända, fick jag upp ögonen för utmärkta engelska bandet Saint Etienne, som tog sitt namn just efter det franska succélaget. Bandet bildades av de f d musikjournalisterna Ben Stanley och Pete Wiggs. Deras ursprungliga idé var att de skulle engagera olika vokalister vid behov men efter några sådana inhopp, kom dock Sarah Cracknell att bli en permanent medlem av bandet och dess frontfigur.

 

Den första skivan Foxbase Alpha kom 1991 och därefter har ytterligare sex originalplattor släppts., senast Tales From The Turnpike från 2005.

 

Det är inte särskilt förvånande att två journalister återfinns i bandet, som formligen dryper av nostalgi och romantiska bilder från ett oskuldsfullt England som aldrig kommer igen.

 

Kolla in bandets ambitiösa hemsida och läs om medlemmarnas tips för en bättre tillvaro.

 

Nedan kommer videoklipp med två av mina favoriter Mario´s Café och He´s On The Phone.

 

tp


Dagens Fråga 18/4 - Regniga dagar och måndag...

Här är något riktigt vackert med Carpenters. Syskonduon som blev så extra sorgliga efter Karen Carpenters död 33 år gammal i följdsjukdomar efter anorexia år 1983. Under 1970-talet var de kanske USA:s allra bäst säljande artister.
Dagens Fråga: Den 25 juli 1970 fick Carpenters sin första etta på USA-listan. Vad hette låten? (Hör den under detta underbart vackra vemod)

Hör svaret här

Busker på grön kvist


Lewis Floyd Henry, enmanskorkestern från sydvästra London som levererat sin psych-blues-folk-punk-rock mix i vilket huvudstadsgathörn som helst har hastigt och mycket lustigt hamnat på en liten grön kvist.
Efter att ha blivit upptäckt av en skivbolagsjägare när han lirade sin version av ”All Along The Watchtower” på Brick Lanes så blev det fyra dagar i studio och debutalbumet ””One Man & His 30W Pram”.
Men trots att han efter många års slit fått skivkontrakt så tänker han inte sluta lira live på gatorna.
– Jag tänker fortsätta som gatumusikant, jag har ju min publik att se efter, menar Lewis Floyd Henry.
/Björn

Söndagens kranka blekhet

Lördag har blivit söndag.

Dagen efter kvällen före för alldeles för många och hur är det med livsmelankolin?

Hänger ankomsten av måndagen som stor blöt och sur filt över dig?

Eller är du redo att du njuta i fulla drag av ännu en dag som du kan forma precis som du vill?

Jag funderade inte en sekund över att ha med ”Sunday Bloody Sunday” för att strö extra salt i såren hos dig som umgicks för länge och intimt med old demon alcohol på lördagskvällen.

Det finns några solklara vinklingar på det ämnet i alla fall.

Tänkte mest bara på låtar Div. Artister "The Sunday List" som fungerar oavsett kroppslig och känslomässig status denna morgon.

/Björn


Dagens Fråga 17/4 - Lazy Sunday...

Så här på söndagen kan det passa med en av det förra årtiondets allra mest populära inslag från Saturday Night Live. En skön rapvideo som driver med det mesta. Ja, låten blev så populär att Entertainment Weekly hade med den som en av 00-talets allra bästa låtar. Och den heter "Lazy Sunday".
Dagens Fråga: En av 1960-talets allra största brittiska grupper gjorde också 1968 en låt som heter "Lazy Sunday". Vad heter gruppen? Låten var för övrigt med i filmen "The Boat That Rocked"( Hör svaret under denna skönt parodiska HipHop-video från SNL-gänget)

Hör svaret här

Hjärtat hos en lördagskväll...


Lördagsgodis

 

Det är lördag.

En dag som för de allra flestaruvar på förväntningar, löften och en total bortkoppling från the rat race (om man nu inte har ett kneg där varannan helg är rutin).

För andra kan det vara ännu en ”Another Shitty Saturday Night” som Greg Trooper sjunger så magnifikt verklighetsnära i den pärlan.

Hur som helst så är det en dag som berör och här får ni en lista med lördagsfavoriter som i min musikaliska sfär ramar in dagens känslan på ett tämligen snyggt sätt Div. Artister "The Saturday List".

Naturligtvis handlar den också om tips på fina album som ni kanske inte i vissa fall visste existerade?

/Björn


Dagens Fråga 16/4 - Än sen då...

En gång i slutet av 1980-talet satte sig ett par popgenier i en bil och for västerut. Inne i rockhuset i Järpen repade en grupp som vi då tyckte var det bästa som fanns i Jämtland. De hette då Mercenary Mustangs. Tidigare hade de haft namnet Roadhouse .MM fortsatte med någon låt på en samlings-cd, konsert i P 3 live med mera. Sedan fortsatte karriären med nya band och delvis ny musikalisk inriktning - Orange Disaster, Foamen var några hållplatser.
Sedan kom gruppen Enzendoh och skivorna började släppas på kultbolaget Dusty Records och de blev hyllade av Mats Olsson och allt. Även de splittrades. Nu kommer glädjande rapporter från det vilda västjämtland att tre av killarna på den här videon åter spelar tillsammans. Tänk den som fick höra det...?
Dagens Fråga: Efter Enzendoh släppte sångaren en soloskiva också på Dusty Records. Vad heter sångaren och låtskrivaren från Enzendoh, han som sjunger på den här videon?( Se en solovideo med honom via länken under denna sköna typiskt västjämtländska video)

Hör svaret här

Rock'n'Roll Psychosis


The Jim Jones Revue är ute på sin Dishonest John Tour och i morgon lirar de på Norwich Waterfront, GB.
Att döma av de här båda dokumentationerna, videon till senaste singeln "Dishonest John, och liveupptagning av "Hey, Hey, Hey" från den 19 mars på Emo's i Austin under SXWSW 2011 så lär det bli magnifikt.
Austinupptagningen med en Flip Video Camera bjuder på halvtaskigt ljud, men en visuell urladdning som gör mig shaky inifrån och ut.
Är det för sent att hoppas på en Yranscen?
/Björn

Bill Pitcock IV spelar för änglarna


Tråkiga nyheter från landet i väster - Bill Pitcock IV, 58, känd från sitt mångåriga samarbete med Dwight Twilley förlorade härom dagen sin kamp mot cancer. Twilley har kommentarat dödsfallet: "Bill var ett blygt och ödmjukt geni som insprirerade fans och musiker över hela världen."

1974 bildades Dwight Twilley band av vännerna Twilley och Phil Seymour, med Pitcock som extra gitarrist. Bandet fick året därpå en hit med I´m on Fire, som nådde till 16:e plats på Billboard-listan. 1978 lämnade Seymour bandet och gick vidare till en framgångsrik solokarriöär innan han, också för tidigt och i cancer, gick bort 1993. Måhända sitter nu Phil och Bill återförenade på ett moln någonstans ovanför oss, med gitarr, trummor och ett knippe läckra poplåtar som spelas för alla hänförda änglar?

Nedanstående klipp av I´m on Fire (från 1982-83) med Twilley och Pitcock i högform får bli en liten men kärleksfull hyllning från oss enkla popgenier till ett riktigt stort och inflytelserikt popgeni som nu lämnat oss.

tp

Ps. Inte för att det har något med saken att göra - men kolla in basistens spel!
"I'm On Fire", with little promotion, reached #16 in the Billboard Hot 100 in the week ending August 2, 1975. The Dwight Twilley Band recorded two albums together, with Phil and Dwight singing lead and harmony vocals, Phil playing drums and bass, Dwight playing guitar and vocals and their friend Bill Pitcock IV contributing lead guitar. However, a string of unlucky breaks played a significant role in limiting their success. In 1978, Seymour left the band to pursue a solo career.

Dagens Fråga 15/4 - I dag är det födelsedag

Just den 15 april lär vara den vanligaste födelsedagen av alla i Sverige. Just i dag fyller alltså flest svenskar år. En annan person som fyller år i dag är Dave Edmunds. Denne popgenigigant blir 67 år i dag. Vi firar vår stora favorit med två frågor.
Dagens Fråga 1: Vad hette den kvartett som Dave Edmunds var medlem i under slutet av 1970- och början av 1980-talet? ( Hör svaret under denna video)
Dagens Fråga 2: Vad heter det svenska band som flera gånger turnerat tillsammans med Dave Edmunds och eventuellt också kommer att göra det i sommar?(Hör svaret under denna video och svaret på fråga 1)

Här kan du höra svar 1

Här kan du höra svar 2

Wu-Tang sagan fortsätter...Raekwon
"Shaolin vs Wu-Tang"
(Ice H20/EMI)
PPPP

Bättre sent än aldrig. Jag fick plattan för någon månad sen, men mitt i det privata pusslandet så föll den bort. Men så helt plötsligt poppade souldränkta "Ferryboat Killaz" upp i ipoden, och helt plötsligt stod tiden stilla.
Bättre sent än aldrig.
Ju äldre de gamla hiphoppionjärerna blir, desto bättre verkar dom bli. Mer hårdhudade och mer livsbejakande. Wu-Tang klanens krigare är ute igen. Och på många sätt är The Chefs arbete med "Shaolin vs Wu-Tang" en logisk uppföljare till "Only Built 4 Cuban Linx" från 1995. Det tog 15 år att få arslet ur vagnen. Men vilket resultat det blev. 
Musikaliskt sett har tiden stått stilla. Men, faktiskt, så gör det inte ett skit.
Här snurrar Raekwon i hop ljudspår från obskyra Kung-Fu filmer med Ol´ Skool och det smäller om det.
Det är mer inspirerat än av RZA lyckats genomföra på egen hand. Det är stenhårda beats med en frätande basgång och tammefan, det känns modernt 2011. Lyssna bara på de tre fantastiska spåren "Butter knives", "From The Hills" eller "Rock ´n´roll" och säg att det inte är blytungt modernt. 
Köp Raekwon för att återuppleva glädjen från Wu-Tang Clans glasdagar. Tillåt dig bli nostalgisk.
Det är fortfarande en orättvis, hård och kall värld vi kommer ut till.
Men "Shaolin vs Wu-Tang" ger dig kraft att slå hårt mot hinder framför dig.
Liknande Artister: Wu-Tang Clan, RZA, NAS, Busta Rhymes, Ghostface Killa, GZA/Genius, Redman

Stefan Herdell


Musik från nordiska breddgrader...


Anna Järvinen
"Anna Själv Tredje" (Stranded Records/Universal)
PPPP

"Får mig på något konstigt sätt att vilja bli kär. Nu!", stod det som kommentar till Anna Järvinens youtube-klipp till singeln "Lilla Anna". Och visst har kommentatorn rätt.
Anna Järvinen har alltid haft ett säreget konstnärligt uttryck. Och det har alltid varit till tonerna av bländande musik. Jag tror att ingen som älskade hennes "Jag fick feeling" och "Man var bland molnen" blir besviken här.

Hennes utveckling är åt det mer bastanta vispop-hållet. Men hon låter fortfarande som en skör sparv mitt i storstan. Modemedvetna studenter, politiskt inkorrekta innerstadsmänniskor som satt fler än 40 tumavtryck på Säkerts skivomslag och vi som blir nostalgiska av 1990-talets Kent-plattor satt mitt i skottlinjen för Järvinens två första plattor. Med "Anna själv tredje" så kommer hon att nå en större och bredare publik.
Och vi älskar henne fortfarande.
Singeln "Lilla Anna" spelas redan. Vi på popgeni har även videoklippet här nedanför. Och det är en bra singel som berättar hur hela plattan är. I "Titta vi flyger" spelar hon i samma liga som Svante Thuresson och Pernilla Andersson. I "En sommardag som stängs av" förflyttas lyssnaren till högsommarvärme och båtar, trots den melankoliska melodin. Plattan avslutas med den spartanskt vackra "Ångrar inget".
Det är bara att korka upp en vinflaska och tillåta sig själv sväva ut i Anna Järvinens romantiska värld.
Liknande Artister: Säkert, Pernilla Andersson, Maia Hirasawa, Tori Amos

Stefan Herdell

Grattis Yran II - Här är några till som kommer till Östersund i sommar...


Dagens Fråga 14/4 - Loretta har DET!

14 april är dagen som björnarna lämnar idet enligt bondepraktikan. Det är också födelsedag för det popgeni som gör dagens fråga i dag och de senaste 200 dagarna. Men i dag fyller också Loretta Lynn 76 år och Ritchie Blackmore blir tio år yngre, ja än Loretta alltså...
Dagens Fråga: Vad hette den mycket bra långfilm som gjordes om Loretta Lynns liv för ett antal decennier sedan? ( Hör den under detta lysande samarbete mellan Loretta Lynn och Jack White i "Portland, Oregon" från 2004)

Se svaret här

Här kan ni höra Loretta, Miranda Lambert och Sheryl Crow göra låten som gav filmen dess namn

Bedårande enkelt


Popgeniernas ständiga sökande efter nya guldkorn resulterar ibland i att man snubblar över något som det helt enkelt inte går att förbise, då det i stunden handlar om ren, enkel popmusik. Lyssna på det här tubklippet där Brooklyntrion Vivan Girls lirar "Sixteen ways" från sprillans nya "Share the joy".
Pang-på-pop, okonstlat och oklanderligt framfört.
/B-O

Grattis yran.


Raphael Saadiq ”Stone rollin´”

(Columbia/Sony)

PPPP

Genom åren som recensent har jag haft ett speciellt öga för soul, gammal som ny. Det är den genren jag ständigt haft bevakning på och under 90-talets enorma Northern Soul-väg, då det vällde fram mängder med guldkorn ur arkiven, var det riktigt svårt att hänga med i svängarna, för att inte tala om i plånboken. Men även den sortens reträtt till vad man missat, har sin begränsning. Det är liksom mer svårt att finna nutida utövare av den genuina soulmusiken. Krasst uttryckt växer de idag inte på träd.

Det är där som yranaktuella Raphael Saadiq klivit in med stil och finess, känsla och naturbegåvning.

Efter karriären med Tony! Toni! Toné! har Saadiqs fyra solourgåvor sakta men säkert kantrat över till att vårda dåtidens svarta musik, om än i egen tappning där låtskrivandet varit lika starkt som under åren med Brothers Wayne och kusinen Timothy Christian i TTT. Mellanspelet i supertrion Lucy Pearl (med Dawn Robinson och Ali Shaheed Muhammad) bjöd också det på en imponerande studioplatta innan solokarriren tog vid för tio år sedan.

De två senaste utgåvorna ”Ray Ray” och ”The way I see it” har fått oss lovers av 60/70-tals soul & funk att sucka djupt av beundran och glädjande nog är ”Stone rollin´” en direkt fortsättning, där låtmaterialet är sagolikt bra. Saadiqs känsla som producent (fråga Macy Gray, TLC och The Roots som har haft förmånen att anlita denne magiker) är en pusselbit som gör att lyssnaren lika gärna kan säga att det här är inspelningar som kan härröra från dåtidens klassiska sound. Det partykitschiga singelsläppet ”Radio” har banat väg för albumet som bjuder på en drös lika knäckande bra låtar och jag längtar redan nu att få höra Raphael livs levande på yran. Eller vad sägs om de här orden, då Saadiq med band bjöd på en livs levande förhandslyssning i New York i februari av låtarna på ”Stone rollin´”:

”Raphael Saadiq is the perfect example of an artist whose albums don’t give you the full experience of how great their talent is. Live he is beyond amazing and vocals are better than anything he’s ever recorded” (www.soulculture.co.uk)

Say no more, liksom.

/B-O

 


Smart musik av en ödmjukt nyfiken tonkonstnär


Keren Ann ”101” (EMI/Border)

PPPP

Jag tar av mig hatten, bockar djupt och tackar ödmjukt för att få ha tagit del av en smart, stilfull och på många sätt stor tonkonstnär. Den meningen kunde ha avslutat den här recensionen, men jag vill säga det på en gång eftersom det är de orden som poppar upp direkt efter att den sista låten tonat ut. För mig är det här en musikupplevelse som jag kommer att återvända till och jag rekommenderar dig att söka upp Keren Ann Zeidels tidigare utgåvor.

Varför?

Jag kommer till det strax. Först förtjänar denna doldis en liten presentation. Keren är född i Israel, har en rysk farsa och en holländsk morsa. Strax innan tonåren flyttade familjen till Frankrike där hon redan som tonåring började skriva egna låtar. Fullängdsdebuten ”La Biographie de Luka Philipsen” är en häxbrygd av influenser där ytterligheterna utgörs av triphop och judisk folkmusik och mellan dessa finns många överraskande inslag.

Under förra decenniet släpptes ytterligare fyra plattor, alla skapade i samma nyckfulla spektra där det är tydligt att tonkonstnären själv är nyfiket sökande över dåtid som samtid, med ett öppet öra för att ta till sig små pusselbitar här och där, och ta in dessa i det egna musicerandet.

Det är exakt detta som inryms i de tio låtarna på ”101”, även om jag tycker att det tidigare mer ystra uttryckssättet tyglats för att i studion putsas till utsökt perfektionism. Sångrösten är tonexakt behagligt balanserad för att bara vara ett med helheten. Detta är något som också gäller alla beståndsdelar i Keren Anns musik. Inget sticker egentligen aldrig ut för att ta över. Här finns inga gitarrsolon eller överraskande andra instrumentella inslag. Men det är helheten, go´vänner som jag knockas av, eftersom beståndsdelarna är så utsökt balanserade. Det här är ultrasmart singersongwriterpop som etsar sig fast men du förstår inte riktigt varför.

Som exempel skapas i titelspåret en knepig mystik då hon till en monotont hypnotiskt vacker ljudkuliss räknar ner en mängd ting och händelser från 101 till 1. Det hela är en parentes i jämförelse med övriga låtar, men sammanfattar ganska så exakt den upptäckarglädje och exakthet som den här tjejen har i sin musik. Som sagt, jag lyfter på hatten och hyser stor beundran för den här kvinnan och vill ha mer.

Liknande artister: Suzanne Vega, Portishead, Beth Orton, Jane Siberry, Annie

/B-O

 


Sjösättning av Kontiki deluxe1997 spelade amerikanska Cotton Mather sin andra skiva, Kontiki. Skivan spelades in under ganska primitiva förhållanden utanför Austin och släpptes utan större väsen av det lilla indie-bolaget Copper. Sedan skivan letat sig över till den gamla världen och England, släpptes den igen av amerikanska powerpop-bolaget Rainbow Quartz och blev en ordentlig succé både hos kritiker och fans.

Skivan är nu sedan länge utgången men bandets frontofigur Robert Harrison, numera i utmärkta Future Clouds And Radar, arbetar f n idogt för att återutge denna klassiska skiva och en extra-CD med bonusmaterial.

För att finansiera projektet har Harrison anordnat ett upprop, där fans m fl får satsa pengar i projektet. Uppropet har blivit en succé och trots att tiden ännu inte gått till ända, är budgeten redan uppnådd.

Kontiki är en riktig klassiker - i sin bok Shake Some Action placerar författaren John Borack skivan som nr 26 bland de 200 bästa Powerpop-skivorna som någonsin släppts, med välförtjänta jämförelser med Beatles, Big Star och Apples in Stereo.

Mer att läsa om detta roliga och vällovliga projekt finns här och längst ner finns en kul video kring projektet.

tp

Danskt popsnille


Nytt med Köpenhamns stoltheter The Raveonettes är alltid något att göra vågen för.
Sune Rose Wagner och Sharin Foo har en märklig förmåga att kunna krama ur stora poplåtar ur sina få ackord och metaliska sound.
”Recharge & Revolt” från albumet”Raven In The Grave” är inget undantag från den fina regeln.
/Björn

Dagens Fråga 13/4 - Caroline säger...

Snart bara en vecka kvar tills Otis Gibbs kommer till Östersund. Förköpsbiljetter till den 21 april finns på Ticnet. Innan dess ska Otis bland annat hinna till Kiruna där jag just nu är. Men här sjunger i vart fall Otis Gibbs sin gripande låt "Caroline".
Dagens Fråga: "Caroline Says" heter en låt med en annan amerikansk artist. Vem sjunger den?(Hör svaret under denna starka sång av Otis Gibbs)

Hör svaret här

Director´s Cut - All makt åt Kate!!!!!!

Om en dryg månad ger Kate Bush ut sin Director´s Cut- skiva och visar hur hon hade önskat att saker och ting skulle ha låtit. Samtidigt håller hon 52 år gammal på med ett helt nytt album.
Popgeni hyllar Kate Bush varje dag. Men det kanske inte alltid syns. I natt satsar vi därför lite extra på denna så underbart egensinniga artist...Två helt egna framträdanden samt den makalösa duetten med Peter Gabriel och samarbetet med mentorn upptäckaren från Pink Floyd..
/cbj

Längst upp i norr...

Är på resa i norr. För första gången på över trettio år tillbaks i staden där jag föddes. Kiruna är sig likt. Lite mer Kebab än sist. Men gruvan, LKAB-kontoret, världens vackraste kyrka och Hotell Ferrum finns kvar, åtminstone till flytten av staden drar igång. Och om fyllan växer till på Mommas krog lär jag väl få se snart. Smockfullt på flyget med folk som vill till Ishotell och ut i vildmarken var det i alla fall.
I kväll ska jag se hockey med det Skellefteå som hälften av alla killarna jag brukade spela hockey med borta på Triangelvägen hamnade i. Tre killar från min gata i Kiruna spelade i elitserien med Skellefteå i slutet av 1970- och början av 1980-talet. Ja, ja, själv flyttade jag söderut från Kiruna till Karlskoga och hamnade i samma skola som Bengt-Åke Gustafsson - men inte blev jag hockeyspelare för det...
För att fira återkomsten - att jag är tillbaks i födelsestaden- bjuder jag på några Kiruna-klipp
/cbj
Först självklart. Hjältarna från Tuolluvaara - The Shanes :


Sedan mer samtida hjältar i underbara Willy Clay Band:Sedan en mer okänd men stark vissångare - Patrik Björnström med "Dödens Malm" från 2010:Till sist lite whiskeydoftande gruvmusik med Tullamore Dew:


En crooner att älska


Äpplet faller inte så långt från päronträdet.
Är man son till Richard och Linda Thompson så sitter man väl inne med en och annan fin musikalisk gen.
31-årige Teddy Thompson har visat upp stor känsla och en suverän röst på en handfull album under 2000-talet.
Album nummer sex, ”Bella”, är en ren och skär uppvisning hur en crooner ska ta sig ut i nutid och ”The Next One” och ”Looking For A Girl” i akustiska versioner här växer ytterligare i full skrud på plattan.
/Björn

Dagens Fråga 12/4 - We´re so up

I dag - The Knux med härligt sköna "She´s So Up".HipHop-brorsorna vill visa att de kan rocka och spela instrument. Nya albumet från New Orleans coolaste duo sedan Allen Toussaint och Dr John är under inspelning.
Dagens Fråga: Vad hette det album från 1973 som producerades av Allen Toussaint med Dr John kompad av The Meters?( Hör svaret här under The Knux sköna rocksväng)

Hör svaret här


Lennarts Galleri 35 - Rory The GreatPopgenifotograf: Lennart Jonasson

Den här irländske gitarrhjälten var den som fick en ung Lennart Jonasson att börja satsa på rockfoto. Och Lennarts dyrkan av Rory Gallagher -denne vite gitarrhjälte från den gröna ön som var en mästerlig uttolkare av svart musik - är intakt även i dag 16 år efter att han avled i sviterna efter en misslyckad levertransplantation.

Få kunde hantera en Stratocaster som Rory.
Den som vill veta mer, lyssna mer och titta mer på Rory Gallagher bör uppsöka http://www.rorygallagher.com/
/cbj

Alison är en av årets


På onsdag släpper underbara Alison Krauss och hennes Union Station nya albumet ”Paper Airplane” och det är bara hur bäst som helst.
Hela våren och sommarens soundtrack och redan nu på mina årsbästalista.
/Björn

Dagens Fråga 11/4 - Vintern dör

Jakob Hellmans "Vintern dör". En 22 år gammal sång som alltid är lika aktuell den här tiden på året.
Dagens Fråga: "...och stora havet", Jakob Hellmans hittills enda album producerades av en producent som också var musiker och sångare. Vilket band kom Jakob Hellmans producent ifrån?(Hör dem med en lysande låt under detta audio-klipp på en av alla tiders bästa vårsånger)

Hör svaret här


Idag firar vi Gretschkungen


En av de största fyller 52 år idag.
Brian Setzer behöver knappast någon närmare presentation för ett sant pop eller rockgeni.
Men skulle så vara så finns det massor att ösa ur på nätet.
Börja här och fortsätt sedan och njut av mannen som aldrig varit främmande för någon genre.
/Björn

Dagens Fråga 10/4 - Mer pubrock åt folket !!!

När Popgeni hade sitt Pubquiz på puben Captain Cook fanns det en del humorbefriade människor som inte förstod vitsen med att ha med genren pubrock. Ja, ja, det är för dem vi i dag hyllar mannen, myten, legenden Mike Spenser. Vi visar två videor med Mike Spenser & The Cannibals ett av de bästa trash/garage/pubrockbanden som någonsitt stått på en ölbefläckad scen. Och de lär hålla på än. På Youtube kan man i vart se Mike på kryckor stå och spela på en klubb med det passande namnet Dirty Water Club.
Dagens Fråga: När The Cannibals bildades hade Mikes gamla band The Flying Tigers splittrats. Men innan dess hann Mike  vara med och bilda ett klassiskt pubrockband som också var ett av de första att släppa skivor på skivbolaget Chiswick. Bandet som bildades i England innehöll till att börja med inte en enda engelsman. Vad hette bandet?( Hör detta makalösa band under dessa två lika makalösa låtar med Mike Spenser & The Cannibals - en live och en från John Peel...)

Hör svaret här från TOTP´1978

Massör Callahan


Bill Callahan

”Apocalypse” (Drag City/Border)

PPP

Ex. Smog mannen gör plattor som får recensentkåren att slå knut på sig själva för att hitta rätt när det gäller att beskriva hans uttryck. Han gör upp med sitt eget lands inblandning i Vietnam, Irak och Afghanistan i musikaliskt skeva och skruvade ”America”.

Men annars är det för det mesta en återhållsam, känslosam och hudnära produktion som möter lyssnare i de sju spåren som bäst kan beskrivas som en avskalad befruktning mellan soul, blues och country. Callahans karismatiska och mjukt påträngande röst ligger längst fram och berättar personligt historier om både fägring och hat på vårt klot.

Och när jag hör en kvartett som ”Drover”, ”Babys Breath”, ”One Fine Morning” och ”Riding For The Feeling” så kan jag se mig själv en månad framåt i tiden sitta på vår altan i morgonsolen och fundera över nuet med feelgood-Callahan som musikalisk massör.

Jag har inte direkt fördjupat mig i hans tidigare två soloalbum. Men ”Apocalypse” gör klart att Bill Callahan är en artist som går sin egen väg.

Liknande artister: Smog, Silver Jews, Justin Townes Earle, Bonnie ”Prince” Billy, Palace Music.

Björn Bostrand


Dagens Fråga 9/4 - Jag saknar oss

Ingen kan uttrycka det som Mauro. Och frågan är om hans texter varit bättre än på "Musik för nyskilda". Och jo, det är nog egentligen bara så att man alltför ofta glömmer bort hur bra Mauro Scocco egentligen är. Här är i alla fall smärtsamt vackra "Jag saknar oss" - en av de bästa från våren 2011...
Dagens Fråga: En gång, för 24 år sedan, sjöng Mauro duett med en sångerska som haft massor av USA-ettor och englandsettor. Vem, och vad hette låten?(Hör svaret under detta bokslut från just nu)

Hör svaret här

Vinylkällaren 29


Shoes

”Present Tense” (Elektra) 1979

Ett tämligen prefekt popalbum från en tämligen perfekt popgrupp i 70-talets sista andetag. ”Present Tense” är en utsökt balanserad, klassisk och tidlös popplatta med känsla och sound hämtad från 60-talets beat och pop och förfinad genom 70-talets powerpopfilter.

Inspelad i England och producerat av de fyra medlemmarna Jeff Murphy, sång & gitarr, John Murphy, sång & bas, Gary Klebe, sång & gitarr och Skip Meyer, sång & trummor tillsammans med en viss Mike Stone så skapade den amerikanska gruppen sitt alldeles eget attraktiva sound.

Och även om man lätt kan sortera ut influenser från både Beatles, Beach Boys och en del andra stilbildare så är det här en popplatta med en egen själ.

Alla fyra sjunger och harmonierna och stämsången är inget annat än briljant rakt igenom de 12 ursnygga låtarna på ämnet.

Mjuka Shoes stryker oemotståndligt mjukt medhårs i ”Tomorrow Night”, ”Your Very Eyes”, ”In My Arms Again”, ”Every Girl” och ”Three Times”. Med tempohöjare och crunchiga gitarrer i ”Tommorow Night”, ”In My Arms Again”, ”Now And Then”, ”Cruel You” och ”I Don´t Wanna Hear It” adderade man new wave känslan och formade ett album som bara måste sortera in i timeless-facket.

Här får du en Spotifylänk för att lyssna själv Shoes "Present Tense/Tongue Twister"

Den innehåller även uppföljaren ”Tongue Twister (1981) från spår 13 och neråt. En platta som jag personligen inte tycker prickade lika hundraprocentigt rätt, men ändå är ett album som håller klart hög powerpopklass.

Å så var det där med det som jag från och med nu kommer att benämna ”Hidden Treasure” (tack Hans!) i den här kategorin.

Vem är han som gömmer sig i blåröken till höger på LP-baksidan och vilken är titeln på albumet?

/BjörnDagens Fråga 8/4 - En svår fråga...

I dag krockar det i Östersund. Di Leva på Storsjöteatern, Chopper från Oysterband på Storsjöteatern och inte minst Modos livsviktiga match på teven...
Vi gillar Oysterband. En gång för snart 20 år sedan röjde de loss på Lilla Paris i en legendarisk konsert.
Dagens Fråga: Här framför Oysterband en än mer legendarisk sång. Vilka gjorde originalet?(Hör originalvideon under denna sköna och tänkvärda start på fredagen)

Hör svaret här

Snyggt nedsolkat


Punk-blues-rock dubbeln The Kills fortsätter att skapa kittlande, suggestiva och svårt medryckande ljudtapeter.
Rykande färska ”The Blood Pressures” är fjärde albumet och Alison Mosshart är återförenad med Jamie Hince efter utflykten med Jack White i Dead Weather.
Gillar det nedsmutsade soundet.
/Björn

Svårslaget analogt retrorockvärn


Genomgående begeistrade recensioner för Göteborgsrockarna Graveyards andra album ”Hisingen Blues”.
En analog resa tur och retur mellan 70-talet med Zeppelin, blues, Cream och Sabbath i baksätet och 90-talets bästa stonerrock till höger om förarfyran.
Jonatan Larocca Ramm, gitarr, Rikard Edlund, bas, och Axel Sjöberg, trummor har tillsammans med utsökta sångaren och gitarristen Joakim Nilsson byggt ett svårslaget helcoolt retrorockvärn.
Popgeni sällar sig till de upprymda.
/Björn

The Afterlife

Jo, det finns ett liv efter ett Popquiz med Popgeni på Captain Cook. Det visade inte minst Paul Simon i går när han gästade Jimmy Fallon. Här är den nya låten och letar man här så hittar man även de två andra låtar han gjorde - Jimmy Cliffs "Vietnam" och sin egen "Mother & Child Reunion"

Popgeni - Kramgoa låtar Vårvintern 11Ibland känns det som att det finns inget nytt att hitta. Man gillar gammal musik bäst. Kinks var bäst på 1960-talet, A-Ha var som bäst sommaren 1989 och Max Martin skrev de bästa låtarna i Cheironstudion på Kungsholmen och inte i USA.
Men det stämmer nog inte.
Skrapar man lite på ytan och har ett öppet sinne så hittar man nya favoriter.
Jag har nu sammanställt en liten lista av den musik som i bloggen lyssnat på från januari till april 2011.
Och vad känns då bäst att börja med om inte Brooke Fasers "Something in the water".
Och det är mycket nytt, men också en och en annan gammal klassiker. Då och då måste man bryta av med The Animals "We gotta get out of this place" eller Americas "Ventura Highway". All mellan dansorienterade Cut Copy och LCD Soundsystem till makalösa The Vaccins popdänga "Post Break-Up Sex" och den rena norska popen med Eva & The Heartmaker. Håkan Hellströms romaniska "Kärlek är ett brev skickat tusen gånger" trängs med Phil Spectortrummorna i Lykke Lis "Sadness is a blessing".
Den "lilla" listan blev 50 låtar lång.
Men det har man här bra musik att lyssna på medan man jobbar, är hemma i köket eller ligger och snorar i sängen. Det är ett bra tillfälle att hitta nya favorieter eller återupptäcka gamla.
Håll till godo!

Popgeni - Vårvintern 11

/Stefan

Ja, se det snöar. Igen.


Man tittar ut och ser att det snöar. Det är grått, trist och förbannat vemodigt. Samtidigt är det ändå en bra morgon, som jag vaknat upp till med ett bra humör.
Popgeniernas quizföreställning i går kväll på favoritpuben Captain Cook kändes bra, om att vår svårighetsnivå kanske var lite maxad (laget som vann hade 28 rätt av möjliga 52). Världens bästa tjej är på väg hem efter två veckor i soliga Thailand och om jag minns det rätt bjuds det på tårta på jobbet.
Kan det bli bättre?
Visst kan det det – vi spetsar det hela med Josh Rouses suveräna la-la-la-låt…”Winter in the Hamptons”

Dagens Fråga 7/4 - Cool torsdag med Sade

Alldeles snart kommer ett nytt samlingsalbum från fru Adu. Allt är kanon som vanligt och varje dag blir en cool dag med hennes musik...
Dagens Fråga: Det här smakprovet från samlingalbumet är en cover. Vilka popgenifavoriter gjorde originalet?(Hör dem under denna sköna torsdagssång)

Hör svaret här


Popquizet är nära


När jag skriver det här så är det ganska precis fyra timmar kvar innan vi kör ”Popquiz a'la Popgeni” på puben Captain Cook i Östersund.
En av de åtta kategorierna går naturligtvis under namnet Pubrock.
Tyvärr fick inte ovanstående band plats i den kategorin den här gången, men det kanske går fler tåg?
Om vi nu inte blir lynchade på grund av för svåra och nördiga frågor?
/Björn

På fredag blir jag glad


Jag har alltid varit glad när Foo Fighters släppt nya album.
Så på fredag är det dags för några glädjesprång när nya albumet ”Wasting Light” blir officiellt.
Har naturligtvis tjyvlyssnat och kan berätta att det även fortsättningsvis är mycket vassa gitarrer och många bra melodier.
/Björn

Robbie hos Letterman i går


Robbie Robertsons första nya skiva på tretton år heter "How To Become Clairvoyant" och släpps i Sverige den 11 april på CD och vinyl. Skivan innehåller gästspel från Eric Clapton, Steve Winwood, Trent Reznor och Tom Morello med flera

I morgon redan i dag - Försmak av Lykke Li

I morgon 7/4 är Lykke Li med i MTV Unplugged. Då låter det bland annat så här:
Lykke Li - Music - More Music Videos

Dagens Fråga 6/4 - För de kluvna...

Det är inte lätt. Det lag man en gång lärde sig hata på läktarna i Nobelhallen och som man sedan bara var tvungen att älska och så det lag som också funnits i hjärtat sedan 1970-talets succéår.
Jo, vi talar om Hockey. Därför i dag två frågor. En Skellefteåfråga och en Karlstad/Färjestad-fråga.
Dagens Fråga - Norr - Här visar vi klassisk Skellefteårock med en text baserad på ett hockeyuttryck. The Wannadies banade väg ute i Europa för alla andra svenska indieband. De var gudomligt bra. Hemma i Skellefteå hade de konkurrens från ett band som tagit sitt namn från en av hjältarna när Skellefteå senast tog guld i ishockey 1978. Vad hette det bandet?(Hör svaret under denna underliga Wannadies-video)

Hör svaret här

Dagens Fråga -Syd- Här visar vi Karlstads främsta bidrag till svensk pophistoria någonsin. Låten, som inte handlar om Löfbergs Lila Arena, är skriven av en svensk låtmakare av rang. Vad heter han?(Hör honom under denna video)

Hör svaret här

Kärlek är ett inlägg skickat tusen gånger...Popgeni jubilerar!


Vinylkällaren 28


Mike McGear

”McGear” (WB) 1974

Han heter egentligen McCartney i efternamn och är en två år yngre broder, född 1944, till en viss Paul. Men han ville inte segla på sin brorsas namn när det var dags för solodebuten 1974 och tog därför efternamnet McGear.

Innan hade han ett förflutet som en i trion The Scaffold tillsammans med komikern John Gorman och poeten Roger McGough.

Alla med ett hyfsat laddat 60-talschip någonstans i bakhuvudet kan säkert erinra sig låtar som hiten från 1966, ”Thank U Very Much”, och englandsettan ”Lily The Pink” året därpå.

Men här är anslaget lite annorlunda.

De tio låtarna är, förutom Bryan Ferrys ”Sea Breezes” och ”The Casket” av Paul och Roger McGough, skrivna av Mike tillsammans med Paul som också har producerat. Och det med ett sound som ligger mycket nära det som ”Macca” själv gjorde på soloalbum som ”McCartney” och ”Ram”. När sen Mike sjunger med en stämma som utan tvekan skulle ha passat utmärkt i Beatles stämmsång så blir det här ett klart elegant popavtryck.

Paul och Linda kallar sig också McGear på insidan av vik-up-omslaget, och Linda finns med i instrumentering som även innehåller Wings-gitarristerna Denny Laine och Jimmy McCulloch och trummisen Gerry Conway.

Vem som lirar bas står inte, men man kan ju bara gissa.

37 år efter releasen så är det här fortfarande ett tidlöst och mycket behagligt återseende.

”Leave It”, ”Norton”, ”Have You Got Problems”, ”Rainbow Lady”, ”Simply Love You” och ”Givin' Grease A Ride” är låtar som garanterat får snålvattnet att rinna hos vilken låtsnickare som helst. Både då och nu.

Och nere i högra hörnet så tittar ”Macca” upp.

/Björn


Dagens Fråga 5/4 - Unga norska drömmar...

I dag visar vi spännande norska bandet Young Dreams med en riktigt hyfsad purfärsk video. Lyssna och njut.
Dagens Fråga: I en av sina mest kända filmer sjöng en stor artist låten "Young Dreams". Vad hette artisten och vad hette filmen?(Svar under dessa unga norska drömmar)

Young Dreams - Young Dreams from Kristoffer Borgli on Vimeo.


Här får du svaret

Lennarts Galleri Live på torsdagPå torsdag mellan kl. 18.00-20.00 på Hotell Clarion Stockholm har Popgenifotograf Lennart Jonasson vernissage. Bilderna hänger sedan kvar till den 13 maj.
Popgeni välkomnar alla till Lennarts Galleri Live! Och på torsdag träffar ni Lennart Jonasson själv vid vernissagen...

April Fool - The Strokes & Elvis C i MSG i fredags...


Lennarts Galleri 34 - Med lite hjälp från mina vänner...Popgenifotograf: Lennart Jonasson

I dag visar Lennarts Galleri en av rockmusikens största och mest älskade röster. Joe Cockers skrovliga stämma fascinerade redan på 1960-talet och första hiten kom 1968 just med Beatles "With A Little Help From My Friends". Största succén var kanske annars det märkliga albumet "Mad Dogs & Englishmen".
1982 var det dags för comeback efter år i spritdimmorna. Tillsammans med Jennifer Warnes gjorde han "Up Where We Belong" till "En officer och en gentleman" och inte ett öga var torrt.
Andra minns John Belushis väldigt elaka och väldigt roliga parodi på hans rörelsemönster från Saturday Night Live på 1970-talet. Och salig Kerstin Thorvall talade ofta om sin kärlek till Joe Cocker...Nå här är han i alla fall - Mannen, Myten & Rösten - Här är Joe Cocker!
/cbj

Dagens Fråga 4/4 - Monday, Monday

Vi har väntat länge nog nu. I dag är det dags för den mest klassiska måndagslåten av alla. Här är The Mamas & The Papas med "Monday, Monday". Måndagslåten kom som en uppföljare till deras gigantiska hit "California Dreamin".
Dagens Fråga: John och Michelle Phillips i The Mamas & The Papas fick en dotter Chynna som sedermera blev en del i en grupp som hade en hel del hits i början på 1990-talet. Bland annat så gav debutalbumet från 1990 hela tre förstaplaceringar på USA-listan. Vad hette gruppen?( Hör svaret under denna sköna 1960-talsretro)

Hör svaret här 

Nya älsklingar


Har fallit pladask för några nya älsklingar.
Those Darlins har egentligen det mesta som jag behöver oftast.
Country, punk, rock'n'roll, rockabilly och pop och kvartetten, tre tjejer och en kille, från Tennessee känns som en kloning av Detroit Cobras, Shonen Knife, Ramones och Th´Legendary Shack Shakers för att nu droppa några på det nära musikaliska släktträdet.
Tre år efter att Nikki, Jessi och Kelley, alla naturligtvis med det i Ramones-anda fakade efternamnet Darlin, och manliga trummisen Linwwood Regensburg bildade bandet så kom den självbetitlade lite cowpunkpop färgade charmiga debuten 2009.
”Screws Get Loose” som såg dagens ljus för bara några dagar sedan spinner vidare på grundformeln förutom att ladugårdsdoften blivit utblandade med Detroit-olja och att man soundmässigt har gått upp en viktklass.
”Hung Up On Me” är ett spår från förstlingen och ”Be Your Bro” finns på färskingen.
Båda album är för mycket musikalisk glädje och attityd för att ignorera.
/Björn

Leon och Elton gjorde lördagsnatten levande...

Från Saturday Night Live i natt. Pianomagi som bara Leon & Elton kan göra det. Och dessutom en skön sketch inför prinsbröllopet där drottningen bättrar sitt rykte:

Dagens Fråga 3/4 - Chip Of The Morning

Den 21/4 anordnar Popgeni sin första konsert någonsin med Otis Gibbs på Storsjöteaterns studioscen i Östersund. Men vi är erbjudna andra konserter framöver. Till sommaren är vi erbjudna att ordna en spelning med bland andra Chip Taylor. Vad tycker ni? Kan det vara något? Nå, vi får se. Men John Wesley Voight är en spännande man, inte bara för att han är bror till Jon Voight och farbror till Angelina Jolie.
Chip Taylor har gjort två av historiens bättre låtar. Den ena var "Wild Thing" och i dag tänker vi på den andra.
Dagens Fråga: Låten "Angel Of The Morning" har spelats in av ett otal artister. Den skrevs för Connie Francis men hon spelade aldrig in den. Men vem fick en Topp 10-hit med låten i USA 1968?(Hör svaret under denna fina duett med Chip Taylor och Jill Johnson)

Hör svaret här

Granna fåglar


De finns sedan tidigare på bloggen, The Mutton Birds från Nya Zeeland med videon till sin totala ryggradsrysare ”Come Around.
Den 14:e oktober förra årets skrev jag att det fanns anledning att återkomma till detta hos oss allt för bortglömda band.
Och så gör jag nu med The Mutton Birds "The Best Of" som innehåller ett gäng av mina Mutton-favoriter.
”Come Around” känns som det självklara öppningsspåret.
/Björn

Änglarna ger mig ingen ro...

I flera år har jag letat efter låtar av Björn Holm på Spotify och Youtube och inte haft någon lycka. Jag trodde att jag var ensam om att dyrka den där så intima och vackra soulrösten med lätt skånsk brytning. När jag skrev om musik på 1980-talet recenserade jag flera av hans skivor och försökte att få många att upptäcka honom. Hos Kjell Alinge var han i vart fall en stor favorit.
"Invitation To The Blues" var debuten med sin minnesvärda text: "Hon är i andra månaden i Vancouver...".
Nå, alltid lika läsvärda nätmagasinet "Obladoo" skriver i vart fall en lång fin text om Björn Holm här . Björn avled tydligen 54 år gammal förra året. Sorgligt, lika sorgligt som att hans fyra album från 1984 -1989 i stort sett är helt bortglömda.
Läs Obladoo-texten - som också ledde till att det finns några youtube-klipp. Även Popgeni visar dessa klipp med en extraordinär sångare och låtskrivare som för alltid har en plats i mitt hjärta...
/cbj
 

Dagens Fråga 2/4 - En sång för april

Peter LeMarc har gjort den vackraste sången om denna månad. April står för allt vackert och Peter LeMarcs text innehåller allt detta. Köpte Le Marcs fina stora bok för halva reapriset häromdagen. Boken innehåller Lennart Perssons sista text och massor med intressanta och vettiga texter runt Peter LeMarc och hans låtar.

Dagens Fråga: Peter LeMarc gjorde flera skivor som floppade. Men när han väl slog igenom var det med hjälp av en viss producent från ett stort svenskt band. Från vilket band kom producenten som producerade Peter Le Marcs stora genombrottsskivor?( Hör svaret under denna vackra aprilsång)

Hör svaret här


Det räcker med 27


Ibland är strax över 27 minuter allt som behövs.
Åtminstone om man kallar sig The White Wires kommer från Ottawa, Kanada, och lirar blixtrande garagepunkpop med största finess.
Det är den tid som gitarristen Hanhire, basisten Luke Martin och trumslagaren Allie Hanlon behöver på sitt andra album ”W W II” för att trycka in 12 fullkomligt strålande explosioner på ämnet.
Debutalbumet ”The White Wires” kom 2009 och uppföljaren för ganska precis fyra månader sen.
Det känns som en försenad julafton att plötsligt upptäcka det här.
Popgeni marknadsför med ”Let's Go To The Beach” från senaste plattan och ”Girly, Girly, Girly” från debuten.
Resten får du kolla upp själv.
/Björn

RSS 2.0