Årets bästa!

 
 

Artisanals ”Zia” (Artisanals Records)

Som sig bör ska det vid den här tiden på året utses årets bästa album. Och som vanligt finns det mängder av bra skivsläpp som har kvalitet nog att aspirera på utmärkelsen ifråga. För undertecknad är det en självklarhet att utnämna Artisanals ”Zia” som den mest minnesvärda musikupplevelsen detta år. 

Gruppen från Charleston, South Carolina består av Johnny Delaware (som lirat i Susto), Clay Houle, Eric Mixon och Eric Klin och det är precis som på den uppseendeväckande starka debutplattan från 2018 duon Delaware och Houle som står för låtskrivandet. Musikaliskt härbärgerar bandet i americana, med tydlig inspiration av Byrds, Jackson Browne och Tom Petty. Artisanals skapar inte några nya stigar i rock´n rolls outsinliga rotverk, men herregud så fint man vårdar arvet av nämnda storheter. För mig är höjdpunkten på ”Zia” den makalösa ”Driftwood”, en nervig rockexplosion som varar i sju minuter. ” She’s Looking For An Answer”, som fint avslutar plattan visar att låtskrivarduon Delaware/Houle behärskar det mer lugna uttryckssättet och berör med sina texter. 

Underligt nog har inte gruppen signats av något skivbolag, utan ger även denna gång ut på egen etikett. Och om du gör dig själv tjänsten att upptäcka plattan hittar du den på Bandcamp.

/B-O

 

Mala siktar på hjärtat


Mala Oreen
är med största sannolikhet ett okänt namn för de flesta av oss nordbor. Den schweiz-amerikanska fiolspelande folk & singersongwritern har fått musikaliska omdömen som “helande”, “kraftfull” “magnetisk” “passionerad” och uppfriskande som en porlande alpbäck om sina kompositioner.

Det stämmer utmärkt på de tio spåren på "Awake" (TOURBO Music/Hemifrån) som släpptes för några dagar sedan.
Ett album som genomsyras av slingor av mänsklig healing, naturens kraft, men också om saknad och förluster och med hopp om en ljusare framtid.

Neilson Hubbard, som även spelar trummor. percussions & piano har producerat  albumet med varm fingertoppskänsla. Ytterligare sex instrumentalister har bidragit
till att skapa en ljudbild som ramar in Mala´s låtskatt på ett ypperligt sätt.
/Björn 


RSS 2.0