Det är nära nu

Den 26 januari släpper Lustans Lakejer sin nya fullängdsskiva "Elixir". Deras första nya verk sedan "Åkersberga för snart tolv år sedan som då var första på ännu längre tid.
När Lustans Lakejer kom fram i tidigt 1980-tal var de en sådan motvikt till allt annat svenskt som var stort då som Ebba Grön, KSMB och Docenterna.
Blott 17 år gammal skrev Johan Kinde texter som berörde och var fulla av influenser från film och litteratur och titlar lånade från samma världar. Texter som i vart fall gick direkt in i mig precis som deras lite mer valhänta syntljud som nådde fram mycket starkare än deras brittiska förebilder.
När Johan Kinde härom året gjorde debut som författare så var hans roman precis som en Lustans-text. Det vara bara att det han nu sade på några hundra sidor sade han förut på bara tre minuter. Och i slutet av förra året dök Johan Kinde upp som textförfattare på Orups senaste skiva.
Jag vet inte om jag ska lyssna på "Elixir" än. "Åkersberga" var ingen större hit och deras medverkan i Melodifestivalen var bättre än alla andra det året - men inget jämfört med det de gjorde när de var som bäst.
När jag intervjuade Johan Kinde och Tom Wolgers i slutet av 1990-talet höll de med om alla sina gamla uttalanden - och ja, de anser fortfarande att kläder är viktigare än musik. Sedan såg vi Emma Sjöbergs teveshow där hon besökte en porrfilmsinspelning tillsammans innan de åkte och spelade för en fest med i stort sett bara militärer - ni vet sådana där i gröna kläder som fanns förr...
Nya skivan släpps på gamla Stranded-etiketten men den är finansierad med hjälp av gamla Lustans-fans som i dag har pengar - ja, precis som Fredde i säsongens första avsnitt av "Solsidan" när han upptäcker att den gamla fula barnflickan har jobbat med Lustans Lakejer...

Hör Lustans Lakejer från när det begav sig - först med "Diamanter(är en flickas bästa vän)" från en tidig singel som brukar gå för stora pengar och under den "Begärets dunkla mål" från ett program som hette "Norrsken.

Lustans Lakejers FaceBook-sida:
http://www.facebook.com/LustansLakejer?v=wall

Lustans Lakejers lakej”, Johan Norbergs blogg om sin nya roll som kulturmecenat:
http://www.johannorberg.net/?page=displayblog&month=12&year=2010#3561


/cbj

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0