Alive-n-kickin´

Expressen dömde ut den redan 1992.

I den här Tema Rock-bilagan med ett genomtänkt omslag men med ganska klent innehåll förutspådde man vinylens snara frånfälle och bjöd in till gravöl.

”Farväl kära gamla LP. Bye-bye lilla älskade singel. Nu begraver vi vinylen”, började popredaktören Måns Ivarsson sin insparkskrönika för att sen låta Pontus Holmgren (Pontus & Amerikanerna), Lasse Åberg, Monica Zetterlund, Bert Karlsson, Peter Englund, Orup och några till berätta om ”första och senaste LP-skivan”, ”fördelningen LP och singlar i den privata skivsamlingen” och ”favorit-LP alla kategorier”.

I den sistnämnda skaffade herr Karlsson sig livstids dumstrut när han kläckte ur sig, ”Jag fick en stor hit med singeln ”Aj,Aj, Aj” med Schytts, så då fick de spela in den första LP:n. Jag hade bestämt mig för att satsa på Schytts, Vikingarna och Jigs. De spelade inte själva på plattorna på den tiden. Det var studiomusiker som spelade och banden kom bara in och sjöng.”

Svenska akademins ständiga sekreterare, Peter Englund, då 34 år, hade en smådestruktiv syn på vinylen. ”Älsklingsskivorna har jag spelat helt repiga, de låter för jävligt. Den största vinsten med CD är att många vinylskivor som man söp sönder blev som återupplivade. Jag minns att det var fantastiskt att höra en platta igen, utan det där knäckebrödsbruset.”

Om sin första singel hade Orup följande att förtälja.

”Det var en singel med Tony Sheridan & The Beatles. A-sidan var helt värdelös, jag kommer faktiskt inte ens ihåg vad den heter. Men B-sidan ”Ain´t She Sweet” där Lennon sjunger, spelade jag om och om igen.”

Färska siffror visar att vinylen reste sig på nio och är på väg att göra rena knockoutcomebacken när 180 grammarna, specialutgåvor, numrerade och i olika färger, får både ung som äldre att känna snålvattnet rinna till i mungiporna.

Så var rädd om din vinyl och investera i ny.

Själv har jag på Div. Artister "Vinyl For Ever" plockat ihop 30 låtar och lika många omslag från 30 vinylalbum som inte kommer lämna min vinylkällare så länge jag står upprätt.

/Björn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0