Vinylkällaren 30


Dennis Linde

”Under The Eye” (Monument) 1977

Ibland är det klockrent med fortkörningsböter.

Det var i alla fall det som fick amerikanska låtskrivaren och musikern Dennis Linde att bli av med sitt körkort och sitt dagliga kneg som chaufför på en tvättinrättning och istället satsa på det han var absolut bäst på.

Att skriva låtar.

Det betalda sig ganska snabbt när Elvis Presley fick en monsterhit med Lindes ”Burning Love” 1972, där Linde lirar gitarr på originalversionen.

Fram till sin död, 63 år gammal 2006, så var han en respekterad och hyllad låtskrivare främst i countrykretsarna och han levererade hits till artister som Kenny Rogers, Don Williams, Mark Chesnutt, Joe Diffie, Dixie Chicks och Alan Jackson.

Han fick också utmärkelser som Nashville Songwriter Association's Of The Year och BMI's Songwriter The Year 1993 och 1994.

Men ”Under The Eye”, hans fjärde, sista och finaste soloalbum, handlar inte så mycket om country förutom en och annan banjo och fiol i ljudbilden.

Istället blandar han rock'n'roll och popmelodier och spetsar anrättningen med slingor av southernfunk. Och låtskrivarsnillet blir hur uppenbart som helst.

Tio låtar, nio egna och en cover på Stan Jones ”Ghost Riders” är ett klockrent uppställ med ett antal fina musiker i kombandet.

Titelspåret, ”Strange Groove”, ”There Goes My Heart Again”, ”Lookin´At Ruby”, ”In The Music”, ”The Good Ship Rock'n'Roll” och ”Funky Hoe Down” är låtar som spindelväven aldrig kommer att växa fast på.

Dessutom en stark uppvisning på Lindes utsökta bredd som låtsnickare.

”Under The Eye” blev aldrig en säljare när det begav sig. Men tidens tand har inneburit upprättelse på den fronten och välförtjänt gjort den till ett verk som det talas om när bortglömda oldies but goldies kommer på tapeten.

Tyvärr en vit fläck på Spotify.

Omgångens ”Hidden Treasure” till höger tycker jag är svinlätt. Jag bjussar ju till och med på några av låttitlarna.

Shoot!

/Björn


Kommentarer
Postat av: Hans Schönning

Kul att du uppmärksammar vår "Lindeman", men "HT" är kanske inte helt lätt.

2011-04-21 @ 17:40:38
Postat av: Hans Schönning

...tills nu. Men måste erkänna att jag saknar debut-LP'n, började lyssna på R.E.M. i och med andra skivan.

2011-04-21 @ 18:04:52
Postat av: Björn Bostrand

Den skadan går att åtgärda.

2011-04-22 @ 08:23:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0