Ett lyckat steg tillbaka

 

PPPP

U2 ”Songs of innocence” (Universal)

Det var fem år sedan sist Bono & Co släppte sin förra platta (No line on the horizon) och det har viskats om att irländarnas kreativitet hamnat på allvarlig tomgång. Men som få andra band som är uppe i ett dussin studioalbum (detta är det trettonde) har U2 verkligen utmanat sig själva och sina fans genom att söka nya uttryck i en nyfiken experimentlusta, som med handen på hjärtat inte alltid resulterat i homogena albumsläpp. Kanske kommer vändningen med ”Songs of innocence”, som bjuder på elva nya låtar där inte ett spår faller ur ramen.

Som överraskande avslutning på tisdagskvällens Apple-event, som bjöd på massor av godis för oss som gillar äppleprodukterna, släpptes den nya plattan på iTunes, fri för nedladdning. U2´s samarbete med Apple är ingen som helst nyhet, för åtta år sedan släpptes en läckert röd iPod laddad med hela backkatalogen. Och idén att som på detta sätt bjuda sina fans världen är en fjäder i hatten för alla inblandade parter (man har ju råd…. liksom).

Det hela öppnar med ”The miracle (of Joey Ramone)”, och känns i sig som en innehållsförklaring till vad som därefter följer. Det är tydligt att Bono och The Edge har valt att kliva tillbaka till det grundkoncept där allt startade. Det som fortfarande sticker ut här och där är innovativa arrangemangsdetaljer och den som vill ha några nya arenarockslåtar, får sitt lystmäte tillfredsställt.
Det som slår mig mest är att The Edge äntligen börjat att lira gitarr på ett mer okomplicerat sätt. Den tunga gitarrslingan i ”Cedarwood Road” låter mer som om det är Jimmy Page som är upphovsmannen. Och på det hela taget är soundet klassiskt ”á la U2”.

Om detta är starten på en ny era där gruppen ser sig ha fått en nytändning har jag ingen aning om. De som tagit gruppen till sitt hjärta, med start från de mer musikaliskt experimentella albumen, och framförallt då ”Pop”, blir måhända besvikna. Men om du som jag vill ha ditt U2 som till och med ”The Joshua Tree”, är det här en utgåva som ger dig en högtidsstund.

/Bengt Ola
PS. Lykke Li finns förresten med på ett hörn... kul och spännande att den underbara sångrösten får komma ut i ett megasammanhang som detta...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0