Korsbefruktning för hjärta och själ

Robert Ellis
"The Lights From The Chemical Plant" (New West/Rootsy)
PPPP
Efter 2011 år s hyllade och hissade "Photographs" har den numera Nashville baserade Ellis fått erbjudande och spelat både på stora Europeiska festivaler som enkla honky tonks i Texas.
Och han passar säkert helt ypperligt på båda formaten.
Men det är svårt att sätta en musikalisk etikett på Ellis musikaliska uttryck.
Det spretar åt många olika håll och har en spännvidd som säkerligen får en musikskadad radioproducent att strunta i honom för att han är så svår att sortera in i ett fack.
Samtidigt är det faktumet som är det underbara med Robert Ellis tio egna låtar på en platta som redan nu aspirerar på epitetet årets-mest-originella-ballad-album.
Men då ballader på Ellis mycket personliga och alldeles säregna sätt och hela tiden med en underbar sångröst som ledsagare och ett följsamt fyrmannaband i ryggen. 
Korsbefruktningen av stillsamma ballader, jazzslingor, en gnutta rock, folk, skör pop och optimalt americana och country flyt är både originell och klart oemotståndlig. 
"Jag ville försöka kanalisera allt från Paul Simon, Randy Newman coh Bill Withers till innovativa jazzartister som Ornette Coleman", säger Robert själv om den stilistiska mångtydigheten som präglar albumet.
Friformsjazzen lyser igenom i slutet av sju minuter långa "Houston", men den passar helt perfekt in i det sammanhanget och det känns inte ett dugg konstigt att i efterföljande "Sing Along" bjuder på läcker barbackacountry.
Att han lägger en fin cover av Paul Simons "Still Crazy After All These Years" mitt emellan två magiska saker som "Bottle Of Wine" och "Pride" har med både med influenser och snarlikt artistiskt snille att göra.
Med "T.L.F.C.P" har Robert Ellis tagit ett stort steg som låtskrivare och artist och blivit någon som man inte bör missa.
Liknande artister: Justin Townes Earle, Ray LaMontagne, Joshua James, Paul Simon, Randy Newman.
Björn Bostrand

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0