I sitt livs musikaliska form

John Hiatt
"Terms Of My Surrender" (Warner/rootsy.nu)
PPPPP
Samtidigt som vissa megastjärnor näst intill totalt skiter i att skapa nytt material och istället fortsätter att mjölka sina skygglapps försedda fans på stålar så finns det artister som outtröttligt och i en jämn ström fortsätter att leverera magi.
Den 62-åriga och Indianapolis födde John Hiatt är utan snack en av dessa levenratörer under de senaste decenierna.
Lika säkert som det är sant att Hiatt´s försäljningsiffror aldrig någonsin rättvist matchat hans magnifika rykte inom "kåren" som inneburit att han ändå fått hyfsat betalt när andra artister fått så kallade hits med hans låtar.
"T.O.M.S." är studioalbum nummer 22 i en solokarriär som är svårstraffad oavsett vilka namn du försöker ruska fram ur rock'n'roll ärmen.
Sedan debuten med "Hangin´Around The Observatory" 1974 har han alltid med ett starkt personligt avtryck och klass avhandlat hela grenverket i rock och rootsfåran.
"T.O.M.S." är producerad av Hiatt´s gitarrist Doug Lancio som lyckades övertyga honom att byta ut den elektriska gitarren mot en akustisk gura och för första gången på flera år även båsa i ett munspe pål ett flertal låtar.
Akustisk blues är helt klart en sticker som passar på  "Terms Of Surrender".
Men då är det blues på John Hiatts villkor och form och det är långt, långt bort från den standardiserade 12-taktaren.
Med 11 nyskrivna Hiatt-ess som leds av den där oförändrat soulfyllda, smårossliga rösten och backas av ett utsökt band så är det här ännu ett helt excellent album att lägga till en mäktig diskografi.
Den kan definitivt också ses som ytterligare ett av åtta bevis på 2000-talet att John Hiatt aldrig har tappat fokus och fortfarande är i sitt livs form som låtskrivare, artist och musiker.
Men det räknar jag inte med att den breda allmänheten varken kommer att upptäcka eller vill förstå.
Björn Bostrand 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0