Psykadelisk pop - årgång 2014

 
Quilt
"Held In Splendor" (Mexican Summer)
PPPP
 
Quilt är inte bara ett nytt indieband från USA. Quilt är mycket, mycket mer än så. Tänk dig att du trycker ner varje popplatta du kan komma på från tiden 1966 till 1968. Från Grateful Dead till The Hollies. The Beatles och Jefferson Airplane.
Precis så låter Quilts platta "Held In Splendor". Det handlar om väl genomarbetade poplåtar som man låter flyta iväg i ett hav av psykadelisk mish-mash arrangemang.
Den här trion från Boston har också övat in en samspelhet som man sällan hör i dag. Sångerska Anna Fox Rochinski och gitarristen Shane Butler flätar ihop sång, men körer och gitarrer till en snygg ljudfläta som nästar slår knock på lyssnaren, Till det lade man John Andrews trummor och där har vi själva grunden. Sen läggs det på mellotroner, Steinwayflyglar, cymbalos, syntar, percussion och Gud vet vad som lyfter produktionen till höga höjder.
Låtmaterialet är lika starkt rakt igenom. Singeln "Artic Shark" är lite "Yellow Submarine"-barnslig i sin text och med sin enkla melodi. Med Beatles-influerade "oooh"-körer. Men väl när låten har mynnat ut så flytler en ensam flygel någonstans i bakgrunden in i vad som sen blir nästa låt, "Saturday Bride". Som riktar in sig mer på en Byrds-aktig stämsång och en melodi som låter som Paul McCartney varit med och skrivit. Och så håller det på. "Eye Of The Pearl" tar Shane Butler över leadsången och får låten att låta bekant, men samtidigt inte som något annat. I "Mary Mountain" låter de nästan som om Byrds-producenten Gary Usher skulle ha producerat dem. 60-ytals garage med himmelska harmonier.
Det finns mycket man skulle kunna säga om Quilt, men samtidigt är det kanske bäst att hålla det kort.
Det låter förbannat bra.
Liknande Artister: The Beatles. The Byrds. The Hollies, The Stone Pony. Belle And Sebastian. Dodgy. Jefferson Airplane.
Stefan Herdell
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0