I Lucinda's och Neko's fotspår

 Lydia Loveless
"Somewhere Else" (Bloodshot Records/Border)
PPPP
Glöm "skandalframträdandet" ( om det nu ens var en skandal?) på Östersund Bluesfestival i oktober förra året.
För Lydia bad ju så fint om ursäkt på sin Facebooksida dagen efteråt och det viktigaste i den historien är väl att hon mår bra idag och kan fortsätta att göra det som hon är klippt och skuren för.
Ska man döma efter den musikaliska tapeten på de tio spåren på uppföljaren till 2012 års "Indestructible Machine", som finns tillgänglig från och med imorgon i Svedala, så är hon definitivt på rätt spår igen.
Men textraderna berättar något annat med en Loveless som inte håller igen med sin öppenhet när hon berättar om trassliga relationer, att hon faller alldeles ofta för gifta män, ofta tänker på sina ex. pojkvänner och allmänt känner sig ensam och längtar efter den där fullkomliga romansen som inte existerar i verkligheten.
Och "Really Wanna See You" och "Head" kommer aldrig att spelas i svensk radio om musikproducenterna  sätter sig och lyssnar på textraderna först.
Men det lär väl aldrig vara någon risk, eller?
Att Lydia valt att stänga albumet med en snygg cover på Kirsty MacColls "They Don't Know" känns som ett understrykande på hennes starka uppriktighet. 
Om föregångaren "I.M." var hillbillypunken med det stora varma honkytonk hjärtat så är de musikaliska beståndsdelarna den här gången rock'n'roll och altcountry kryddat med popsnille och massor av värme.
Inledningen med "Really Wanna See You", "Wine Lips", "Chris Isaak" (den heter faktiskt så, och har man skrivit "Steve Earle" så funkar även den här till 100) och "To Love Somebody" är urstark.
Och sen rullar det bara på med högsta kvalité och Lydias underbar vokala kraft i spetsen för ett gäng låtar som gång på gång får mig att tänka på Lucinda Williams och Neko Case.
Vi måste vara rädda om Lydia Loveless för hon är en av de största begåvningar som finns inom roots rockskrået.
Och skit i Gaffa-recensionen för den är skriven av en som vill se henne gå under.
Liknande artister: Neko Case, Lucinda Williams, Brandi Carlile, Kelly Hogan, Shelby Lynne.
Björn Bostrand  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0