Israels svåra album

Israel Nash Gripka
"Israel Nash's Rain Plans" (Loose/Rootsy)
PPPP
Många kanske kommer att se det här som Israels svåra album efter melodisk heltydliga ess som "New York Town" (2009) och 2011 års magnifika genombrott "Barn Doors And Concrete Doors.
Men kanske handlar det mest om att musikaliskt vilja uttrycka en stor förändring i privatlivet när han med familjen lämnade pulsen i New York och flyttade ut till en ranch utan Austin där landskapet är ödsligt, ibland skrämmande men också storslaget och vackert.
Man kan liksom höra förutsättningar ute "in the middle of nowhere" gå som en melankolisk tråd genom de nio spåren.
Och när man vilar ögonen på omslaget och läser citatet "see the beauty that surrounds you" så blir det ännu tydligare.
Men har man fallit raklång för hans tidigare produktion så det handlar bara om att bekanta sig med den nya tonen i Gripkas sätt att forma sina låtar.
För han har inte gjort det minsta avkall på förmågan och känslan att skriva kraftfulla och personliga sånger som alltid tar avstamp i grandiosa melodier.
Att på nytt dra paralleler till en yngre Neil Young är svårt att låta bli, men som vanligt med reservationen att Gripka har sitt eget personliga och tydliga uttryck.
Vackra och smått episka öppningstrippeln "Woman At The Well", "Through The Door" och "Just Like Water" fäster på direkten.
Resterande sex spår med elektriska explosionerna "Mansions" och "Rexanimarum" som tydliga bevis på att Israel tänkt i lite nya banor den här gången vinner tämligen omgående en arbetsseger.
Liknande artister: Neil Young, Deadman, The Band Of Heathens, The Deep Dark Woods, Johan Örjansson. 
Björn Bostrand
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Micke L-b

Högsta betyg av Po Tidholm i DN idag!

2013-10-02 @ 10:14:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0