Hissar vit flagg

North Mississippi Allstars
"World Boogie Is Coming" (Song Of The South/Border)
PPPPP
Boogierockens frälsare.
Album nummer sju sedan starten 1996 knyter liksom ihop hela den magnifika säcken av modern Mississippi country blues som bröderna Luther, gitarr,sång och Cody Dickinson, trummor, sång, samlat på sig under denna skakande fina mission.
Som söner til Memphis legenden Jim Dickson kan man utan att bli ifrågasatt säga att arvet finns både i generna och blodomloppet.
Samtidigt har de ytterligare sugit åt sig North Mississippi arvet när de lirat och lärt på juke joints med tunga bluesförfäder och läromästare som R.L. Burnside, Junior Kimbrough och Otha Turner.
Men precis som andra innovatörer på bluesscenen som tänker en bit utanför den vanliga 12 taktsboxens ramar så är bröderna Dickson och vänner en kraftfull injektion som är omöjlig att värja sig emot.
Det som gör Allstars speciella är att man i huvudsak kokar ihop sin brygd på delar av det som pappa Jim och hans musikaliska polare formade i norra Mississippi och kryddar stilrent med elektrisk juke joint blues och stor rock'n'roll typ Led Zeppelin.
Med hjälp av långvariga musikaliska vänner som Lightnin’ Malcolm, Duwayne, Garry Burnside, Kenny Brown, Alvin Youngblood Hart, Sharde Thomas, Sid and Steve Selvidge och Robert Plant på munspel har man skapat den perfekta rootsrock'n'roll plattan förankrad både i det förflutna och nutiden.
De 17 spåren över 59 minuter är alla barn av deras eget patent, The Mississippi country-folk-boogie.
Att anslaget hos N.M.A. är underbart annorlunda blir tydligt när man hör deras omstöpningar av bluesklassiker som "Rollin 'n Tumblin" och "My Babe".
Sen sopar de undan benen på en med eget guld som "Boogie","Snake Drive", "Meet Me In The City", "Turn Up Satan", "World Boogie", "Goin' To Brownsville", "I'm Leaving" och "Jumper On The Line".
World Boogien är över oss. Och det är ett rent nöje att hissa vit flagg.
Önskar att jag var i spanska Zaragoza, Madrid, Bilbao, Barcelona eller Pamplona resten av veckan.
Där lirar nämligen North Mississippi Allstars live med sitt galet fina koncept de närmaste fem kvällarna.
Liknande artister: John Lee Hooker, R.L. Burnside, Junior Kimbrough, Led Zeppelin, Black Crowes
Björn Bostrand
 
 
 
Trackback
RSS 2.0