Ingen kan beröra så...

”Sentimentalsjukhuset

Toni Holgersson(Amigo)

PPPP

Det finns nästan ingen som kan beröra som Toni Holgersson. Hans röst tar sig igenom alla barriärer, alla intellektuella spärrar, alla förutfattade meningar, alla år av för mycket musiklyssnande. Ända sedan det andra albumet ”Louise & Kärleken” har jag varit fast. Men åren har inte alltid varit så snälla med Toni och albumen kom alltmer sällan, sedan tystnad i åratal, en comeback, tystnad länge, men nu är det faktiskt bara två år sedan det senaste albumet.

Tonis spelning på sommarens Storsjöyra var omtumlande och kärleksfull, Och höstens album ”Sentimentalsjukhuset” är en direkt fortsättning. Gjord med samma varsamma händer som sist med sonen Dante Kinnunen i förarsätet. Och dessutom ett antal covers, ett helskönt urval av bortglömde Ronny Carlsson, särlingen Charlie Engstrand, översättning av Cohen och allra mest förvånande Veronica Maggios ”Inga kläder”.

En välavvägd ljudbild med mycket luft, stråkar och souliga arrangemang. Det är ett album av sorg och längtan, av nostalgi och tankar om livets mörka sidor. Det är sammanhållet även om skillnaderna mellan låtarna är stora där välarrangerad soul, som i duetten med Dante i ”Svärmar av fåglar”, möter americanadoftande minimalism, som i gripande ”Allting faller”.

”Sentimentalsjukhuset” har en passande titel. Och det här är ett album att trycka direkt mot hjärtat när höstmörkret nu tar över…

Liknande artister: John Holm, Ulf Sturesson, Peter LeMarc

Christer B. Jarlås


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0