Hög tid att upptäcka Lindgren

Richard Lindgren
"Grace" (Rootsy/ADA/Warner)
PPPP
I öppningspåret "Reconsider Me" kan jag inte låta bli att tänka på Tom Waits. I tvåan "Hopeless Side Of Town" är det som att ta tidsmaskinen bakåt i 2012 till Studioscenen i Östersund när vi i IF Popgeni hade Steve Forbert på magiskt besök i april.
Men mest hör jag en stor, varm och begåvad musiker och låtskrivare som redan nu tåls att jämföras med de som är betydligt mer kända i de stora musikkretsarna.
För även om branschen är löjligt orättvist och nyckfull så har Rickard Lindgren karisman, känslan och uttrycket som behövs för att golva alla han möter från en scen.
Han skivdebuterade redan 1994 och "Grace" är studioproduktion nummer fem. Efter dubbeln "A Man You Can Hate" 2008, en liveplatta året senare och 3CD boxen "Memento" 2011 så väljer han att nu göra en mer "normalt" bestyckad platta.
Men de 11 spåren är oftast rena dynamiten i sitt eleganta mångfald när man textmässigt bollas mellan relationsproblematik, havererade förhållanden och förlorad kärlek.
Men trots dessa mollstämda huvudteman så finns också humor, självdistans, kärlek till livet och lusten och drivet att gå vidare som röd stärkande tråd.  
Lindgren är en känslofull sångare som oavsett vilken gren av rootsträdet har väljer att sitta på alltid känns nära.
Malmömusikern Magnus Nörrenberg, som spelat eller spelar med Snibb, Mikael Wiehe, Andi Almqvist och Brickhouse, har gjort ett strålande hudnära jobb från producentstolen och det toppas av ett högklassigt hantverk från ett gäng välbekanta musiker från den skånska huvudstaden.  
Liknande artister: Tom Waits, Steve Forbert, Townes Van Zandt, Ryan Adams, Lars Bygdén.
Björn Bostrand 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0