Ironi som behövs

Lars Demian

Svenne tills du dör”(Lars Demian/Sony Music)

PPPP

 I dessa dagar känns titellåten aktuellare än någonsin. Den låten har allt som det pratats om så hysteriskt efter alla SD-filmer och annat. Och ingen svensk artist kan hantera ironi som Lars Demian. Ta bara hans knarktext ”Guldkant på ditt liv” – årets klart mest politiskt inkorrekta sångtext. Eller kanske är det ”På bordell” ännu en hyperaktuell text efter debatten runt filmen ”Call Girl” där Demian så skickligt serverar en hyllning till bordellbesök på sitt eget sätt. Det krävs intelligens för att hänga med och för att inte hamna fel. Kanske är det just därför Demians publik har minskat, i dessa tider måste allt sägas i klarspråk. Här talas det i klarspråk, men ironiskt klarspråk, vilket allt färre verkar kunna hantera.

Denna CD har tillkommit efter omfattande stöd från Lars Demians fans. Och Demian säger själv att detta kan bli hans sista album. De bistra tiderna har drabbat landets elakaste narr. Men för den skull håller han inte igen. Tvärtom. Efter ”Konungens skål” var det nu dags för drottningen – men ”Drottningens unge älskare” är albumets svagaste spår och helt utan den humor och finess som den tio år gamla ”Konungens skål” har.

Musikaliskt är detta ett skönt äventyr där David Tallroth bidrar med tuba, trumpet och en stark klezmer-känsla. Det svänger till tusen. Det bör avnjutas högt och skit i att grannarna kan reagera på hyllningar av knark, bordellbesök och rasism.

Sverige mår bättre om Lars Demian får nå ut. Och i dessa tider av för mycket skitsnack behövs han ännu mer.

Ironi är svårt. Lars Demian är en mästare på det.

Liknande artister: Tom Lehrer, Tom Waits runt Swordfishtrombones, Bad Liver, Lilla Lovis

Christer B. Jarlås


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0