Flaata skapar magi på Taylors låtskatt

Paal Flaata
"Wait By The Fire : Songs Of Chip Taylor" (ADA Warner/Rootsy)
PPPPP
En fantastisk röst som tolkar fantastiska låtar kan inte bli annat än ett fantastiskt album.
"Wait By The Fire" är den norske sångaren och musikerns femte soloalbum som enbart är byggda på legendariske amerikanska sångaren och låtskrivaren Chip Taylors låtskatt.
För den som kan sin moderna norska musikhistoria så är Flaata nästan ett likhetstecken med gruppen Midnight Choir utsökta, och i vissa länder (läs Sverige) skamligt ignorerade diskografi.
Att inte Paals röst träffat fler hjärtan under de 20 år som den missionerat är en gåta, men här får ni ytterligare en chans.
Under de senaste året har Flaata och hans pianist och producent Gøran Grini gjort djupdykningar i Taylors stora och breda sångkatalog.
Den som bland annat innehåller hits som "Wild Thing" (Troggs, Jimi Hendrix), "Try Just A Little Bit Harder (Janis Joplin) och "Angel Of The Morning" (Merrilee Rush, Juice Newton, Shaggy).
Men man väljer bort de två förstnämnda och blandar upp en helt hudnära tolkning av "Angel Of The Morning" med ett antal mer eller mindre kända av Taylors många ess.
Paals röst ligger självklart längst fram i den mjuka och utsökt granna grund som Grini och medmusikanterna breder ut.
Ett fyrtal i följd som "I Can Make It With You", "If I Stop Loving You", "Sleepy Eyes" och "Graceland Souvenirs" understryker inte bara Paals vokala storhet utan sätter också ytterligare fokus på Chip Taylors storslagna hantverk.
Själv skriver Chip Taylor i förordet i CD-häftet att han inte kan komma på en enda annan artist som kan göra det här projektet vackrare och innerligare än Paal, Gøran och deras musikaliska vänner.
Albumet avslutas med "This Darkest Day" som Taylor skrev natten mot den 23 juli som en poetisk reaktion på det ofattbara som hände i Oslo och på Utøya 22 juli 2011.
Paal Flaata träffade Chip Taylor för första gången helgen 22-23 juli när de båda var i Halden för att uppträda på festivalen Down On The Farm.
En musikfest som naturligtvis ställdes in på grund av massakern.
Kvällen den 23 juli framförde Taylor, Flaata, Gøran Grini och fiolspelaren Fats Kaplin (Jack White Band) "This Darkest Day" på Brygga Kultursal i Halden.
Det inför en publik som innehöll ungdomar som hade klarat sig oskadda från Utøya.
Liknande artister: Sievert Høyem, Amund Maarud, Chris Isaak, Roy Orbison, Scott Walker. 
Björn Bostrand

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0