Det är inte så långt från Arvika till Nashville....

 

gs_cover_e.s.h

Göran Samuelsson

E.Samuelssons Handelsträdgård”(Fregus Records/Naxos)

PPP

 

Har du hört talas om Göran Samuelsson? De flesta skulle svara nej på den frågan. Ja, om du inte bor i vissa delar av Värmland förstås. Ändå är det här Görans tolfte album. Göran är ute i landet mest känd för den numer avsomnade Packmopedsturnén som han drev i 20 år.

Musikalisk motor på detta album är gitarristen Bengan Blomgren som skänker stämning och finess till allt han är med i. Och på albumets bästa spår ”Fyra dar till lön” gästar Anna Stadling. Den senare är förresten ett lån från Värmlands finaste môra-Per.

Det är vuxen musik som presenteras. Lite som på Totta Näslunds soloalbum. Flera av låtarna är högklassiga och sällan har väl Värmland legat så nära americanans rootsigaste trakter. ”Nästan som en dröm” är på många sätt ett möte mellan Gustaf Fröding och Neil Young där de bådas skörhet och kraftfullhet mäter sig med varandra på lyckat vis.

Jag har svårare för de snabbar spåren. De är säkert fina live. Men på albumet bryter de av och fungerar inte alls lika bra.

”E.Samuelssons Handelsträdgård” är en lika udda som kär blomma i dagens ofta för likriktade svenska musikaliska verklighet. Titeln är för övrigt hämtad från Görans farfar. Och jag tror att många som lyssnar kommer att hitta flera spår att gilla. Och egentligen är det en gåta varför Göran Samuelssons efter alla dessa år fortfarande inte når norr om Torsby , söder om Säffle eller öster om Degerfors. Men att den fina ”Fyra dar till lön” ändå hittat in på en del av radions spellistor ger i vart fall lite hopp.

Med skivan följer också en dvd där Björn Starrin(känd från "Smala Sussi", "Bröllopsfotografen" m fl) har filmat Göran och albumets tillkomst.

Liknande artister: Totta Näslund, môra-Per, Stefan Sundström, Eldkvarn

Christer B. Jarlås


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0