Stressa av med Spain


Spain

“The Soul Of Spain” (Glitterhouse/Border)

PPPP

Namnet till trots så handlar det om ett amerikanskt band som bör sorteras in i dream pop, alternativ indie och slowcore.

Och trots att det är elva år sedan navet Josh Haden och hans vänner senast var aktuella med ett album, “I Believe”, så är det svårt att glömma bort dem när deras musik en gång filtrerats genom det känslomässiga systemet.

Haden har aldrig varit stressad. I alla fall inte när det gäller det musikaliska tempot.

När kärleken till Velvet Underground blir uppenbara i elektriskt laddade “Because You Love” och “Miracle Man” så blir det naturligtivs en mindre tempohöjning, men det är bara ett par undantag som bekräftar regeln med Spains musikaliskt dominerande varma och avslappnade profil.

Man hänger gärna med huvudet en aning efter att ha vaggats igenom de sex minuterna och 16 sekunderna som “Hang Your Head Down Low” sträcker ut sig över.

Jag håller anda långa perioder under i ord obeskrivligt vackra “I'm Still Free” och det ljuvligt balanserade gitarrsolot i “I Love You” får ögonblicket att stanna.

Man kan hur enkelt som helst plocka liknande guldkorn från de övriga sex spåren på ett album som kräver sin uppmärksamhet, men samtidigt ger massor tillbaka.

“Det här kommer att bli ett av sommaren 2012 stora album”, skriver Border i pressreleasen.

Men jag kan tyvärr inte låta bli att undra hur ett så här hudnära album ska kunna hitta fram igenom den flåshurtiga och sönderproducerade geggan som dominerar?

Liknande artister: Cowboy Junkies, Velvet Underground, Leonard Cohen, Idaho, Tindersticks.

Björn BostrandKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0