Maskinmusik med stort melodiöst hjärta


Pulpa

“333” (Lefty Records)

PPPP

Jag har aldrig varit någon utstuderad syntfantast. Men det har inte hindrat mig från att gilla och en gång i tiden köpa plattor med Orchestral Manoeuvres In The Dark, The Human League, Ultravox, Depeche Mode, ABC, China Crisis och A Flock Of Seagulls.

Det är också bra referenser för att man ska kunna njuta fullt ut av Patrick Backlund och Mikael Larssons storstilade, vackra och medryckande ljudlandskap.

Indiedisco eller dödselectro har duon kallat sin maskinmusik, men det är väl mest för att förvirra såna som mig som gärna vill sorterar in musik I fack.

Men datorisera maskinmusik med stora och varmt pulserande hjärtslag för melodier passar minst lika bra in som epitet på “333” vars 11 spår hela tiden rider på omfamnande melodier.

Långt ifrån någon överraskning när Patrik är inblandad för melodisnillet är kanske hans finaste tillgång.

Det finns många bevis på det här, inte minst i titelspåret, “Min Kniv”, “Pointless”, “Girls”, “Make This War”, “Accomplice” och “Him And Me” som elegant byter skepnad under resans gång.

Patrik och Mikael kanske inte håller med om att blandas ihop med nedanstående liknande artister. Men det är känslan från det förflutna, och kanske också en mall, som en liten syntnovis gärna använder när han med ett brett leende springer på en bekant känsla igen.

“Everybody who can stand us, you are beautiful” flirtar Pulpa herrarna på vinylpåsen.

Men det behövs knappast.

För alla med ett hjärta som klappar för granna melodier skapade av varma musiker av kött och blod behöver inte vara ett dugg tveksamma för att de har formats av maskiner.

Liknande artister: Orchestral Manoeuvres In The Dark, ABC, Depeche Mode, Ultravox, A Flock Of Seagulls.

Björn BostrandKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0