En röst att dö för...


Johan Örjansson
”Melancholic Melodies For Broken Times”( Rootsy.nu)
PPPP

Det här är den nu 31-årige Falkenbergssonens fjärde album. Men för de flesta är det här det första de kommer att möta med Johan Örjansson. Det var den turné han gjorde våren 2012 tillsammans med Israel Nash Gripka, som verkligen speciellt ombedd gäst av Gripka, som gjorde att fler utanför hemorten fick upp öronen för Johan. I Falkenberg behövs det inte. Där säljer han ut stora konsertlokaler. Men vi övriga har alltför länge levt ovetande om detta.
Johans Örjanssons låtskrivande är så självklart. På stigar av folkrock, country och lite kantiga ballader kliver han fram med stolthet och självklarhet och en röst att dö för. Israel tackar för samarbetet på turnén genom att sjunga med Johan på själfullt sköna ”If I Were To Love You”. Men skivans kanske finaste spår är den tryggt gungande ”The Yellow Fields” där Johans laddade röst möter ett fullödigt arrangemang som doftar någonstans mellan myllan hos The Band och den lite mer gitarrpoppiga lantliga utsikten i John Cougar Mellencamps finaste stunder.
Johan Örjansson söker sig fram den lantliga amerikanska vägen. Det är det alldeles för många som gör. Men Johan har en självklar och fascinerande röst och en förmåga att hitta de där melodierna som griper tag. Vi som hade äran att höra honom på Storsjöteatern i Östersund tillsammans med Israel Nash Gripka, Will Kimbrough och Brigitte De Meyer i mars i år insåg att Johan satt där med precis samma rätt som de övriga. Och han är egentligen i sitt och bandets uttryck minst lika nära en David Gray eller en Damien Rice.
Det här albumet med den så passande titeln kommer att etablera honom även utanför Falkenberg. Johan finns redan på P 4:s spellista och om jag vore i Stockholm på söndag den 10 juni så skulle jag boka bord direkt på Akkurat för att höra bandet. Ni som åker till Peace & Love-festivalen i sommar får inte heller missa dem.
En sjungande låtskrivare som kan förmedla det som Johan gör i den mäktiga och gripande balladen ”Houses” förtjänar en stor publik. Uppenbarligen har Johan hittat rätt spelkamrater i sitt band. För om Sverige får till något i närheten av alla dessa småpassningar och denna avskalade men ändå storslagna helhet i EM kan det leda hur långt som helst…
Liknande artister: Ryan Adams, David Gray, Damien Rice, Jonas Alaska
Christer B. Jarlås


Kommentarer
Postat av: The Polarbear

Ryans musikaliska tvilling. Strålande!

2012-06-09 @ 15:36:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0