BW goes British



Bobby Womack
"The Bravest Man In The Universe" (XL Recording/Playground)
PPPP

Bobby Womack har alltitd varit ett musiksnille utan några gränser överhuvudtaget. Killen från Ohio kan ta sig an vad som helst, och det blir till guld i hans händer. Som när han förgyller The Mamas And The Papas "California Dreamin´" på "Fly Me To The Moon" från 1968. Eller filmmusiken i "Across The 110th Street". Eller i maklösa myssoullåten "You´re Messin Up A Good Thing" från "Looking For Love Again" från 1974. Det är nu 18 år sedan han släppte "Resurrection". Den senaste med helt nytt material.
1994 var Damon Albarn ledare för bandet Blur, som då vcar mitt uppe i en strid med Oasis om vilka som var "Bäst". Damon Albarn har en helt annan bakgrund an Bobby Womack. En Londonbo med musikaliska rötter i Beatles och Kings men som lika gärna gav sig ut på jungleklubbar, lyssnade på acid House och jobbade gärna med Massive Attack. År 2011 korsades Womacks och Albarns vägar.
Resultatet har vi här. Back to the bone.
Det man hör är luftig och lätt soulmusik från en inrökt brittisk klubbscen, ett par timmar efter stängningsdags.
De enda som är vakna medan morgonsolen strålar når Londons gator är Womack vid mickrofonen med sin akustiska gitarr, Albarn i DJ-båset och en ensam jazzpianist i hörnet.
Det låter stundtals helt fantastiskt. Womack, som nyligen blivit operead för coloncancer, låter aningen ålderssliten, men med samma entusiasm och värme som tidigare. Tillsammans med Lana Del Rey gör de melankoliskt vackra "Dayglo Reflection" med beats som förtrollar och förför. "Stupid" är en modern Womackklassiker, avskalad ner till benet med en fantastisk melodi tilsammans med lite oldschoolbeats. "If There Wasn´t Something There" är blå soulpop med stråkar och en längtansfylld refräng. "Love Is Gonna Lift You Up" är en glad brittfunkig gospellåt med ett mollstämd 80-talssynt, en enkel trummaskin och lite trumpeter.
Jag kan försöka beskriva varje låt, men det är ändå helheten som knockar. 
Bobby Womack har gjort ett av sina bästa album. 50 år efter debutsingeln "Looking For A Love" och 44 år efter debutplattan.
Liknande Artister: Ray Charles, Stevie Wonder, James Brown, Jimi Hendrix, Beverly Knight.

Stefan Herdell



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0