Tidvatten

Och så har åren gått för våra hjältar från rocken och popmusikens barndom. Flertalet håller fortfarande på med musik. Och de har inte dalat speciellt i populäritet. 
Stones, Kinks, Beatles, The Who. Amerikas The Beach Boys släppte just en sprillans ny singel. På Capitol. Precis som för 50 år sedan. Då skulle Brian Wilson fylla 20 år. I år fyller han 70. Man ställer sig frågan i fall det blir en ganska sorglig comeback? För ett band som bråkat sig igenom de flesta av de 50 åren och tagit aningen mer droger än en normalstor svensk småstad. 
Nu har en ny låt hittat ut.  
Låten heter "That´s Way God Made The Radio". (Vet inte varför de jämställer Marconi med Gud, men men...)Låten är i alla fall...
Inte bra alls. Ett hafsverk. En återvinning av "Keep An Eye On Summer". Och det värsta är. Produktionen påminner väldigt mycket om Brian Wilsons "Imagination" med en fd brottare Joe Thomas vid spakarna. Vilket gör att det låter platt, tråkigt och utan ett enda uns av dynamik. 
Just låten förbryllar mig en aning. Att Brian Wilson fortfarande kan skriva låtar visade han på That Lucky Old Sun. Och framför allt "Midnight´s Another Day" som är lika bra som vilket av Pet Sound-spåren som helst. Dessutom gjorde han färdigt två Gerswin-låter rakt upp och ner. Att han går från det, till den här platta bagatellen, verkar märkligt. 
Men å andra sidan så vet vi att Brians hjärna är inte som alla andras. Och tur är väl det i det här fallet. För låten får ett slags oskyldigt skimmer över sig.
 
Men, och det är ett ganska stort "men", röstarrangemanget fick mig ändå att tappa hakan. Hur han hittar ett sätt att ändå bygga det skrala och rätt menlösa låtskissen till att lyfta en aning från marken. Dansband kommer inte att göra någon version av den här låten av två enkla orsaker. Ett, de kan inte. För de har inte kunskapen att väva ett sångarrangemang på det här viset. Och gör de det ändå kommer det bara att låta som ett gäng Pat Boones.

Det verkar som det handlar om en skivbolagsprodukt. En amerikansk direktörs syn på vad han tror att Beach Boys-fans vill höra. Det är Brian Wilson, Bruce Johnston, David Marks, Jeffrey Foskett och Al Jardine som sjunger fantastiskt, strålande men en platt produktion och en mesig låt ligger liksom i vägen. Mike Love? Ja, han hörs knappt alls. Trots att låten har några bastanta bastoner. Men, i stort sett. Makalösa harmoniner i en intetsägande låtskiss.

Så egentligen så kan man säga att jag är rätt besviken. Speciellt efter att ha hört en rätt kul ny version av Do it again där grabbarna är definitivt mer på lekhumör och produktionen är där långt mer dynamisk. 
Just nu hoppas jag bara att inte Joe Thomas är inblandad, för då är projektet i princip dött för min del. 
Men potential finns definitivt för att de ska kunne ge ut ett album som ingen behöver skämmas för. 
 
I stället så finns det andra glimtar av "hur det kunde ha blivit".
Lane Steinberg fick den kreativa idén att ta låten "Trombone Dixie" (låten som inte platsade på Pet Sounds) och sätta sång till den. Steinberg gör det smakfullt. Men, som så mycket annat som rör Beach Boys, så blev det gnäll. Låten plockades bort från youtube, men Steinberg la ut den på sin hemsida i stället. Tur var väl det. För det är kul att höra att The Beach Boys, nog var den första indiegruppen.
/Stefan

Kommentarer
Postat av: The Polarbear

Verkar som strandgubbar vuxit ur shortsen...

2012-04-26 @ 21:10:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0