Stort och varmt


Deadman

”Take Up Your Mat And Walk” (WMS/Rootsy)

PPPP

Steven Collins och hans femmannaband formligen knockade Yranpubliken med sina dubbla spelningar i somras.

Det var rena rama hallelujah stämning på den första spelningen på Intiman, Storsjöteatern under fredagen. Och naturligtvis spred sig ryktet så att det blev helt knökfullt och minst lika magiskt i samma lokal kvällen därpå.

Mottagandet var monumentalt på de spelningar de gjorde i Sverige och Norge och livealbumet ”Live At The Saxon Pub” sålde så bra hos oss att det till och med klättrade upp till en topp tio plats på den svenska försäljningslistan

I morgon släpps första studioalbumet, om man nu inte räknar de två albumen som Collins släppte på tidigt 2000-tal innan han och dåvarande frun, som tillsammans med Collins var dåtidens Deaman skildes, och bandet upplöstes.

Men nu handlar det om nya Deadman och det vore väl konstigt om inte även ”Take Up Your Mat And Walk” likt livealbumet blir ett topp-tio-album.

Folkrock, country sydstatsrock, gospel, soul och blues är bränslet hos ett band som har spelglädje, utsökt sång, suverän instrumentering bra låtar och massor av feeling i bagaget

Kopplingar till The Band, Little Feat och Van Morrison är naturligtvis svåra att undvika men Deadman har mestadels influerats av och inte kopierat ett tidlöst uttryck.

Kanske känns det lite snopet att hälften av låtar finns med på ”Live At Saxon Pub” och visst saknar jag några av de där rätt-i-ansiktet rockarna som Collins och vänner blåste mig och mina vänner ur stolarna med på Intiman den där Yranfredagen.

Men det är liksom parenteser i helheten. För själen är STOR och famnen VARM.

Liknande artister: The Band, Little Feat, American Music Club, Joe Henry, Giant Sand.

Björn Bostrand


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0