Fortfarande kung i det svenska rootsdiket

Nisse Hellberg

”Flod Av Eld” (Metronome/Warner)

PPPP

Det var någon klok Popgeni kollega som nyligen i text skrev det som jag alltid hävdat under de senaste fyra decenierna.

Nisse Hellberg har aldrig släppt ifrån sig en dålig platta sedan starten med mini-LP'n 1980 där ” En Röd Elektrisk Gitarr” blev en klar kulthit.

Soloköret med medmusikanterna i The Helltones som de numera heter, Janne Lindén, gitarr, Affe Östlund, ståbas, Marcus Källström, trummor, och Tobias Einestad som vikarie när Östlund är upptagen, är inget annat än en snillrik och bedårande fortsättning och påfyllning av Nisses oerhört svårstraffad backkatalog.

”Snackbar Blues” för fem år sedan var nummer ett och ”Flod Av Eld” är nummer fyra av något som ingen annan svensk artister klarat av att göra.

Och även om jag känner igen hans träffsäkra vardagspoesi, svänget och hela flocken av stilarter från rootspaketet med spets av pop,”Flickan I Cement” och country, ”Pil Av Silver” så är det bara att bocka och buga ännu en gång.

Fyll på med ”Ren Och Rak”, ”Nån Måste Få Jobbet Gjort”, underbara Bo Diddley pastischen ”Jag Är En Skakad Man”, ”Tabu Café”, ”Broder Black”, ”99 Och Bara En Kvar” och några till och ni har ännu ett ytterst hörvärt kapitel ur det svenska rootsdiket.

Jag älskar uttrycket för alltid och måste bara tycka synd om de som inte fattar vad man ska ha den här retromusiken till. Eller fått för sig att Nisses breda skånska dialekt skrämmer bort de flesta norr om Daläven.

Vilket bullshit!

Liknande artister: Wilmer X, Bäddat För Trubbel, The Sinners, John Lindberg Trio, Nick Curran.

Björn Bostrand


Kommentarer
Postat av: Anonym

Nisse..ett rockabillysvar på Plura?

2011-09-30 @ 21:39:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0