En klassiker i nutida ljudkostym


Pink Floyd ”The dark side of the moon - Immersion Edition" (EMI)

När tekniken liksom håller på att rusa ifrån en, ifråga om nya ljudkvaliteter och nya ljudformat, är det knappt att man hänger med i svängarna, för att inte tala om vad det kostar i plånboken. Själv har jag alltmer regrederat till vinylsoundet, det kan vara ett ålderssymptom, det kan också vara ett stänk av ren skär nostalgi i att musik ska man kunna hålla i händerna, och det med ett stadigt grepp och inte behöva läsa albumdokumentation i typsnittsstorlek á la 7 punkter.

 

Men det finns vissa undantag från denna gyllene regel, och då menar jag det här med ljudet. Vissa plattor, som då de gavs ut knockade en totalt, hade en egenskap att ljudmässigt vara så innovativa och nyskapande att man där och då blev helt knockad över hela konceptet. En av dessa milstolpar är Pink Floyds ”The dark side of the moon” som släpptes våren 1973, som nu är första plattan ut i en serie av maffigt förpackade boxar som döpts till Immersion Edition. Ytterligare två utgåvor följer innan jul och det handlar förstås om de två andra hörnstenarna i PF´s utgivning, ”Wish you were here” och ”The wall”.

 

Efter ”Meddle” som släpptes 1971 med låten ”Echoes”, hade gruppen börjat att planera för ett album där man ville vara mer konceptuella, att skapa en platta med ett sammanhållet existensiellt budskap utifrån den samtid man levde i. En del av de tankarna berättas på en av de sex plattorna som denna box innehåller, där Nick Mason, David Gilmour, Rogers Waters och Richard Wright mycket öppenhjärtligt går tillbaka nästan 40 år i tiden till när det begav sig. Det finns en unison röst från de fyra, trots de väl kända skärmytslingarna som sedermera ledde till att Waters lämnade skutan, i att inspelningen av ”The dark side of the moon” i Abbey Road-studion var ett minne för livet, där samtliga idag förenats i detta projekt i att skapa en perfekt ljudmix av inspelningarna som ger lyssnaren den sanna och rätta musikupplevelsen.


Hur det låter? I blu-rayformatet, i en bra surroundanläggning låter det… tårdrypande bra. Om man som mig själv har en speciell livslång relation till plattan, blir upplevelsen än mer dynamisk och omtumlande. Jag sväljer att det har kostat mig 1200 spänn att få ta del, att få vara med om denna djupare upplevelse, där man förundras och förvånas över hur i helvete kvartetten lyckades sy ihop allt så klockrent från de inledande tonerna till ”Speak to me” till extasens gastkramande slut i ”Eclipse”.


Men är det verkligen värt 1200 spänn? Det du får för pengarna är en nyremastrad cd med hela plattan, cd två består av livematerial, bland annat från en konsert på Wembley 1974 där gruppen lirar igenom hela plattan. Den tredje discen är en dvd-audio med plattan i olika mixversioner. Fyran bjuder på blandat livematerial från 70-talet samt en 25 minuters dokumentär från 2003 där de fyra bandmedlemmarna berättar om tillkomsten av plattan. Disc fem är en blu-ray med hela plattan i mixversionerna från platta tre och dokumentären från platta fyra. Den sjätte och sista plattan är en cd som bjuder på demos från tillkomsten av ”The dark side” och liveupptagningar från 1972.

 

I den läckert formgivna boxen finns också en massa annat – den mest frapperande är två trycksaker, en med all info om plattan, den andra ett läckert fotocollage. Dessutom får du en ful scarf, replikas av konsertbiljetter och backstagepass, tre magiska kulor i en söt svart påse, ölunderlägg och en massa annat.

 

Tanken med utgåvan känns med de nya ljudformaten vara som klippt och skuret för denna milstople, men jag kan inte komma ifrån att det hela hade varit alldeles komplett om man även inkluderat en nyutgåva i maffig 180 grams vinyl med det ”putsade” ljudet. Inom kort kommer plattan ut i det formatet och man är väl helt enkelt tvungen att införskaffa den också. Och svaret på frågan om denna box verkligen är värd sina sekiner, blir ett tveksamt ja. Upplevelsen i att ha lyssnat igenom låtarna i blu-ray är med handen på hjärtat sannolikt en helt annan upplevelse än den kommande vinylditon, men jag kan bara konstatera och erkänna att jag fick torka glädjetårarna ur ögonen fler än en gång. Och nu laddar jag för samma paketering av "Wish you were here" som släpps första veckan i november...

/B-O

 


Kommentarer
Postat av: Ove

Jag skulle kunna skriva sida upp och sida ner om mitt förhållande till Pink Floyd och då framförallt Dark Side. Jag nöjer mig nu med att säga att denna box kommer att köpas och tillbedjas likt en religös rit

2011-09-25 @ 00:11:46
Postat av: Ove

Mitt inköp av och hängivelse till Dark Side Of The Moon förde mug hit ... http://www.ukrockfestivals.com/75-Knebworth-festival.html

2011-09-25 @ 00:27:28
Postat av: The Polarbear

You are a bunch of nerds!

2011-09-25 @ 08:19:49
Postat av: Stefan

Näe... En bunch of lovley coconuts, heter det väl...

2011-09-26 @ 08:35:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0