Mestadels fungerande rockdikter


Sulo och Idde
”Kocksgatan Revisited” (Legal Records/ Sound Pollution)
PPP
Det här är ett nytt album men det är också musiken till en föreställning som har premiär på Boulevardteatern på Söder i Stockholm i November. Det här är andra gången Sulo ger ut ett album med tonsättningar av Ernst Brunners dikter. Och precis som på förra årets Per Ragnar-album  har Sulo tagit hjälp av världens bästa Idde Schultz som också tonsatt en av dikterna.
Med sig har Sulo och Idde ett ruskigt bra band med Gävle-bröderna Diamant i rytmsektionen och Fredrik Blank, väl nyttjad av både Hellstrand och Lundell och en gång i Lolita Pop, på underbar gitarr. Engmans kapell har dessutom släppt till Pär Engman på gitarr och kör. Sulos gamle Diamond Dogs –polare Henrik Widén har gjort ett bra jobb med produktionen. I ljudbilden finns bara ett enda stort aber. Mats ”Magic” Gunnarsson må vara en skicklig saxofonist; men han är ingen Clarence Clemons och när han spelar solon bryter de helt av – de tillför inget – de förstör de få låtar där de är med- märkligt eftersom jag oftast gillar saxofon.
Det här låter verkligen inte som tonsatta dikter. Det här är oftast en väl fungerande varierad vuxen rock på svenska. Mer Staffan Hellstrand än Eldkvarn. Och Brunners dikter är bra rockpoesi med ord som sticker ut och fungerar. Totalt tolv sånger. Sulos röst har samma tonfall som Brunners ord och Idde, ja Idde är alltid bäst oavsett om det är med Docenterna, Winnerbäck, Anna Stadling eller Hellstrand. Men det kanske är fyra av de tolv låtarna jag vill höra igen, resten passerar bara förbi som en sång på radion.
I november kommer de här låtarna att bli en del av en föreställning runt Brunners roman ”Kocksgatan” där Sulo, Idde och Per Ragnar ska framföra Brunner tillsammans med Magic Gunnarsson och Henrik Widén. Och i det mindre sammanhanget kan nog saxofonen fungera bättre än här.
För övrigt borde Sulo och Idde satsa på egna låtar nästa gång - eller varför inte göra en Staffan Hellstrand-skiva..?
Christer B. Jarlås


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0