Betydligt fler än 16 hästkrafter


16 Horsepower

”Yours Truly” (Glitterhouse Records/Border)

PPPP

Det är underbart att bli påmind igen om det kanadensiska altcountrybandets potential. Det känns lite osäkert om bandet är nedlagt eller inte, sista eller ska man säga senaste studioalbumet ”Folklore” kom 2002.

Men oavsett hur det nu är med det så borde den här 25 spår starka dubbel-CD locka de som inte tidigare mött dem att kolla upp den här läckert kantiga och oslipade 25 spår långa samlingen

I alla fall om har det rätta musikaliska modet, för 16 Horsepower är ganska ofta som en tonsatt småläskig rysare som man inte kan låta bli att avsluta.

De sorteras in i den ruffiga delen av altcountryrock facket men passar lika väl i rootsrock, postgrunge, indie, folkrock eller det alltid lika luddiga alternative.

Som en frikyrkopastor på bootlegsprit ylade och mässade David Eugene Edwards med sin hypnotiska stämma och backades upp av basisten Pascal Humbert och trummisen Jean-Yves Tola i originaluppsättningen. De kom och gick en handful andra musiker under åren, men tillsammans med Edwards som navet så var Humbert och Tola stommen.

De tolv spåren på disc A har undertiteln ”peoples choice”. Helt enkelt för att det är 12 favoritlåtar framröstade av bandets fans på nätet och som sådant ett omtumlande fint plock från deras fem studioalbum och en EP.

Det måste var oerhört svårt att gå oberörd ifrån ett möte med låtar som ”Black Soul Choir”, ”American Wheeeze”, ”Splinters”, ”Clogger”, ”Low Estate” och I Seen What I Saw”, och döskallen som pryder dragspelet på CD-konvolutet är på något sätt ett varumärke för hela ljudbilden på dussinet.

Disc B innehåller 13 b-sidor och tidiga outgivna rariteter.

Man gör vågen.

Liknande artister: Woven Hand, Nick Cave & The Bad Seeds, Grant Lee Buffalo, The Denver Gentlemen, Morphine, Tarantella.

Björn Bostrand


Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag och Kauppi stod och diggade till SHP på Hultsfred när de spelade i Sverige för första gången. Vi var bägge helt knockade av magin som Edwards utstrålar från scen och i sin musik.

/TC

2011-10-12 @ 14:38:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0