Ireland´s Finest - Här är Christy Moore
I'm an ordinary man, nothin' special nothin' grand,
I've had to work for everything I own,
Well I never asked for a lot, I was happy with what I got,
Enough to keep my family and my home,
Now they say that times are hard & they've handed me my cards,
They say there's not the work to go around,
When the whistle blows the gates will finally close,
Tonight they're going to shut this factory down,
Then they'll tear it down...Denna St. Patrick´s Day känns som rätt dag att bjuda in Christy Moore till Popgeni. Christy är en av den gröna öns mest hyllade artister och låtskrivare. Hans "Ordinary Man" tillhör till exempel Irlands moderna klassiker - även om han inte skrivit just den sången själv.
Jag hade äran att höra honom live 1984 då han dök upp i stället för gruppen In Tua Nua på en konsert och efter det har jag varit fast.
Det har i vår gått hela 66 år sedan Christopher Andrew Moore föddes i Newbridge, County Kildare. Han började sin karriär med att jobba i bank. Men en omfattande bankstrejk på Irland gav honom tid att ägna sig åt sitt stora intresse-musik. och när strejken var slut bytte Christys liv riktning. Han har varit med i de fina banden Planxty och Moving Hearts och hans brorsa Barry går också under namnet Luka Bloom.
Christy Moore har levt ett hårt liv och haft stora problem med alkohol - ett kärt tema för många av hans sånger. Hans kropp har tagit mycket stryk och han får därför numer inte turnera i samma omfattning som förr.
Christy Moore kan sjunga om kärlek och om politik. Han har både hyllat IRA och tagit avstånd från dem beroende på händelser. Han har sjungit om och hyllat politiska aktivister på olika håll i världen. Han kan sjunga om rock och han gör lysande covers. Världen borde helt enkelt ha mer av Christy Moore.
På Irland är Christy Moore en gigant - 2007 utsågs han av RTE till "Irelands greatest living musician". Läs mer på www.christymoore.com
Lyssna här på några nerslag i en över 40-årig musikerkarriär.


/cbj

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0