Guldfeber

Manchesterkillen Graham Gouldman fyller i maj 65 år.
Vem är han då?
Troligen en av 1900-talets största låtskrivare om du frågar mig. Han låg bakom många hits under 60- 70- och 80-talet. Han hade dessutom förmågan att hänga med i sin tid.
"No milk today" blev en stor hit för Hermans Hermits. Det lätt unika med den var att den inte hade någon egentlig refräng, utan var en uppbyggnad med vers och stick. Men med en omedelbar melodi. Något som Lennon/McCartney och Brian Wilson redan experimenterat med.


Han skrev även "Bus Stop" och "Look Through Any Window" för The Hollies, "Heart Full Of Soul" och "For Your Love" för The Yardbirds, "Tallyman" för Jeff Beck och "Behind The Door" för Cher. Han fick även en stor hit i Australien med "Going Home" som sjöngs in av Normie Rowe.

1972 Startade han 10cc med bland andra Eric Steward. Och raden av hits fortsatte. "Rubber Bullets", "The Wall Street Shuffle", "I´m Not In Love", "Dreadlock Holiday" och "The Things We Do For Love" bara för att nämna några exempel. TP har tidigare skrivit om 10cc här.


Gouldman fick ett erbjudande att proucera en platta med The Ramones, vilket inte blev helt lyckat. Vare sig Gouldman eller Ramones blev spciellt nöjda över "Pleasant Dreams". Det berodde nog mest på de komlicerade inspelningarna efterson Johnny Ramone snott Joeys flickvän, vilket visade sig i en del av Joeys texter. Gitarr-Johnny hatade plattan och kallade den missnöjt "too slick" i en intervju. 
Men det resulterade dunderhitten "The KKK Took My Baby Away".  


1983 hade man i allafall kört slut på 10cc.
Då valde Gouldman att gå ihop med den amerikanske mustaschprydde sångare Andrew Gold. De valde namnet Wax och fick en gigantisk hit med "Bridge To Your Heart" som tävlade med Peter Gabriels videos om att vara lekfulla. I dag ser det mest ut som ett gäng dagisbarn fått fria händer att klippa och klistra. Men låten har en fotbollsarena-refräng som alla kunde sjunga med i hur full man än var.


1992 återförenade man 10cc och så vitt jag vet så håller de på än. Den sista hiten signerad Graham Gouldman som jag vet om är "Ready To Go Home" som skrev strax efter att Graham Gouldmans pappa hade gått bort. Här i skandinavien känner vi igen låten med A-HAs sångare Morten Harket.


/Stefan


Kommentarer
Postat av: Björn Bostrand

Ett ruggigt bra band under sin storhetsperiod och jag såg dem live på två suveräna konserter på Konserthuset i Stockholm i mitten av 70-talet. "10CC", "Sheet Music", "The Original Soundtrack" och "How Dare You" är helt klart fyra av de bästa och fyndigaste popalbumen som gjordes under the 70's.

"Deceptive Bends" funkar riktigt bra också, men sen var det utförsbacke.

2011-03-12 @ 15:53:44
URL: http://popgeni.blogg.se/
Postat av: tp

En oväntad nyhet anlände för något år sedan. Trummisen Kevin Godley och basisten Graham Gouldman har börjat samarbeta igen och gör nu musik under bandnamnet "GG06". Kolla upp http://www.gg06.co.uk/ för mer info,

2011-03-13 @ 17:35:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0