Finare rootsmix hittar du inte

Dave Alvin

”Eleven Eleven” (Yep Roc Records)

PPPPP

Vid 56 års ålder så är han genom tiderna en av de största på den amerikanska rootsscenen.

Dave Alvins betydelse för den amerikanska rootsmusiken är en hemlighet i de breda lyssnarleden som inte känner till hans betydelse som en av de drivande i The Blasters under sent 70-tal och en fortsatt lång och minst sagt imponerade solokarriär.

Och Alvin har under dessa fyra decenier aldrig ens varit i närheten att sälja sin själ.

Solodiscografin rymmer alla smaker ur rootsskafferiet, så även om det står country & folk i genrespalten när du spelar ”Eleven Eleven” i iTunes så är det långt ifrån hela sanningen.

Här finns naturligtvis också rock'n'roll, blues, americana och soul och Dave levererar excellent när han tillsammans med sina medmusikanter bjuder på en smakrik palett där han softar och stryker medhårs, elegant glider fram eller attackerar med full kraft.

Samtliga 11 låtar är skrivna under turnerandet, ett nytt sätt för Alvin att skapa och som han själv beskriver som en ny kick i tillvaron.

Men för mig som mångårig medresenär spelar det ingen roll. Passionen och skärpan är densamma.

Paletten på soloalbum nummer 14 innehåller alla viktiga och nödvändiga nyanser, och Alvins berättelser från det verkliga livet tillför en extra dimension till den fullödiga musikaliska grunden.

Finare rootsmix hittar du inte.

Liknande artister: Rodney Crowell, Buddy Miller, Joe Ely, Jimmie Dale Gilmore, James McMurtry.

Björn Bostrand


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0