Ett mysigt eko från förr

Cults ”Cults”

(In the name of)

PPPP

De två som är ansvariga för första plattan på Lily Allen´s nystartade skivbolag In the name of heter Madeline Folin och Brian Oblivion. Duon kommer från New York och fick redan med sin debutsingel ”Go outside” ett jättebreak då den släpptes i fjol. Och det finns fog för aningen att debutplattan kan resultera i precis vad det valda bandnamnet säger – kult.

Konceptet har mängder med referenser till pophistorien. Här finns 60-talets tjejgrupper med The Supremes i första rummet och det maffiga Spectorsoundet, poprefränger och smarta hooks som får vem som helst att rygga om något av spåren strålar ut i etern.

Att det fungerar i duoformatet bygger på att det finns en multiinstrumentalist i Brian som bevisligen tycker att det är skitkul att bygga musik i studion. Madelines röst är russinet i kakan, flickspröd och tonsäker.

Det finns förstås andra motsvarigheter i musikvärlden. Det mest omedelbara jag kan komma på är nya zeeländska The Brunettes, som dock har en mer spännande smartness i sin musik. Skotska popessen Camera Obscura är en annan tvillingsjäl. Det som gör att Cults mer än någon annan mycket väl kunde vara ett band som poppade upp låt säga 1964-65, är en befriande enkelhet i låtuppbyggnaden som är en sann kärleksförklaring till popmusikens artärblod. Sommarpop som räcker ända till december!

/B-O


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0