Varierat bluessväng med Jimmie


Jimmie Vaughan

”Plays More Blues, Ballads & Favorites” (Proper Records/Rootsy)

PPP

Man kan sannerligen inte beskylla honom för att ha varit direkt överproduktiv. Snarare har det varit alldeles för få soloutgåvorna från den stilfulle Texas-gitarristen.

Tveksamt om man ska se det här som ett trendbrott? Men visst är det med glädje man tar emot de här 16 spåren som är en helt logisk fortsättning på fjolårets ”Blues, Ballads & Favorites”.

Det handlar om en ny samling personliga favoriter som Jimmie sätter sin egen självklara prägel på tillsammans med en hel flock av Austins finaste bluesmusiker med pianisten och sångerskan Lou Ann Barton i förgrunden.

Jimmies sätt att locka toner ur guran är klart annorlunda än det sätt som brorsan Stevie Ray Vaughan var känd för.

Men jag har alldtid gillat hans lite plåtaktiga gitarrsound och det går som en röd tråd genom låtmaterialet. Hela tiden med vass och följsam blåssektion så blir det snyggt storbandsgung i varierat tempo i exempelvis ”No Use Knocking”, ”Teardrop Blues”, ”I Hang My Head And Cry” och ”Breaking Up Is Hard To Do”, i den sistnämndfa sjunger han duett med Barton.

Men jag gillar honom absolut bäst i uptempo rockare som ”I Ain't Never” och ”I Ain´t Gonna Do It No More” och de hade inte skadad med en handfull fler sådana.

Liknande artister: The Fabulous Thunderbirds, The Vaughan Brothers, Albert Collins, Luther Allison, Coco Montoya.

Björn Bostrand
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0