Party, Party

Nu är det lördag igen. På Popgenikontoret har vi anlitat Shinobi Ninja som festfixare. Detta är resultatet. "Rock Hood" innebär party hela denna lördag från morgon till kväll.
Under denna partyvideo förklarar vi namnet Shinobi Ninja:

Ordet ninja är en Sino-Japansk sammansättning bestående av två kanji tecken som brukade skrivas som 忍の者 – shinobi-no-mono - , ett ursprungligt japanskt (kun’yomi uttal) ord för personer som utövade ninjutsu.
Ninja [忍者 ] och shinobi-no-mono [忍の者 ] tillsammans med shinobi mono [忍者 ], (en kun’yomi uttals variant), blev populära efter andra världskriget tack vare författare som Tomoyoshi Murayama, Sampei Shirato och Ryotaro Shiba. Före kriget var uttrycket ninjutsu-zukai* mer vanligt.

Ordet shinobi i sig, skriven fonetiskt med kanji (manyogana tecken) 志能備, har kunnat spåras så långt bakåt som till Asuka perioden (538–710), när Prins Shotoku utpekas som uppdragsgivare åt en shinobi-no-mono.
Ordet används också i en dikt skriven av Heguri uji no Iratsume.

Den underliggande betydelsen av shinobi (忍 ), uttalad som nin i Sino-Japanska teckensammansättningar (on’yumi uttal), är ”utföra tyst” eller ”utföra något så att det inte kan uppmärksammas av andra” och vid en utvidgad tolkning – ”hålla ut”, därav dess koppling till smygande och osynlighet. I Kina kallades denna färdighet för kan, cho, saisaku, tantei och kansai. Den kinesiska terminologin kan översättas till underrättelsetjänst och spionage. Det japanska kanji tecknet representerar mera en ideologi.

Tyvärr är det inte våra egna kunskaper vi redogör för ovan. Nej, vi fick hjälp från Vänersborg. Läs mer här


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0