Beatle-George och en annan Paul

Every day's an endless dream of cigarettes and magazines
And each town looks the same to me, the movies and the factories
And every stranger's face I see reminds me that I long to be
Homeward bound...

Den 20 november 1976 uppträdde Paul Simon på den amerikanska TV-showen Saturday Night Live, planskola för generationer av amerikanska komiker. Serien som producerades av Lorne Michaels gick då för andra säsongen och man kan anta att ensamblen började att bli litet varm i kläderna. En omständighet som gjorde denna serie så populär var att de gästande artisterna ofta medverkade i de välskriva sketcherna, härigenom gavs publiken och tittarna möjligheter att se på artisterna ur andra, mer dråpliga perspektiv.

Just Paul Simon förefaller vara en utmärkt trevlig person med båda fötterna på jorden. Han verkar också trivas som fisken i vattet som underdog i oneliner-fabriken. Året därpå medverkade han förresten i en mindre roll i Woody Allen´s Annie Hall, som Annies pojkvän.

I just denna SNL-show sjöng Paul Simon Bridge Over Troubled Water, 50 Ways To Leave Your Lover (en mycket underskattad favorit!) och Something So Right. De riktiga juvelerna i kronan var dock framförandena av Simon & Garfunkel´s  Homeward Bound och Beatles´ Here Comes The Sun, båda framförda tillsammas med George Harrison. Den senare låten finns numera bara i ljudupptagning på YT men jag såg filmen för några dagar sedan och i likhet med Simons egen låt, ser de båda legenderna ut att trivas förträffligt tillsammans.  Båda två medverkade dessutom på sedvanligt vis i programmets sketcher. Programmet började med en sketch som framfördes av Paul och Chevy Chase och möjligen är den senares medverkan vid Pauls video till You Can Call Me Al en sorts senkommen återbetalning?

En biografi över Paul Simon ligger f n på nattuksbordet och det finns många anledningar att återkomma till denne gigant till artist, som är sprungen ur Brill Building-miljön och genomgått faser som folksångare, Everly Brothers- och Byrds-wannabes samt introducerat världsmusik till en världspublik. Med mera, med mera...

Här kommer i alla fall Paul och George i ett stycke historia.

tp

Ps. Här finns transkript från just den show som Paul och George medverkade i.

Kommentarer
Postat av: cbj

Ja, visst är det irriterande att tevebolagens jurister dammsuger webben och stoppar allt vad SNL-klipp heter...

2011-02-08 @ 19:56:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0