Personlig och oemotståndlig popkonst


Gruff Rhys

”Hotel Shampoo” (Turnstile/Border)

PPPP

När Walesaren Gruff Rhys lämnar sitt band Super Furry Animals och sätter sig på solokvisten så blir det en lite annorlunda ljudbild. Precis som på ”Candylion” från 2007 så är det en bit från S.F.A. proggpop, punk, psych och elektronika profil.

Istället seglar Rhys fram på fluffiga och melodiöst stinna popmoln som tar avstamp från både här och där i den finaste pophistoriken.

Den något kryptiska albumtiteln och omslaget har att göra med Rhys lilla ovana att alltid plocka med sig de små shampooflaskorna som finns på hotelrummen när han är på turné.

Tandborstar, duschmössor, tofflor och annat smått och gott är andra nödvändigheter i vardagen som han korpat med sig under sitt turnerande.

Och, hör och häpna, nyligen så gjorde han en installation på ett galleri i Cardiff med hela den ihopsamlade hotellrekvisitan för att symbolisera sitt nomadiska kringflackande som musiker.

Men bli inte rädda för den lite skruvade idén. Som musiker, låtskrivare och sångare är Gruff Rhys omedelbar och den personliga värmen strålar starkt från hans i mina öron all time high.

Från inledande ”Shark Ridden Waters” till avslutande ”Rubble Rubble” så är det här 13 låtar urcharmig och personlig popkonst.

Korgis, Prefab Sprout och Pernice Brothers är några omedelbara besläktade referenser i min skalle. Men det finns garanterat fler.

”Hotel Shampoo” är ett album som vuxit för varje av de tiotalet genomlyssningar som jag hunnit med innan jag plitade ner de här raderna.

Gruff Rhys "Hotel Shampoo" på Spotify.

Liknande artister: The Bees, Jonny, Euros Childs, The Beta Band.

Björn Bostrand


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0