Northern SoulAmerikanarna har inte någon patent på bra popmusik med soul som grund, trots att soulen finns där någonstans i den amerikanska södern. Engelsmännen är lika bra på soul som Detroit var under Tamla Motowns glansdagar.
 Men i bland kan det vara knepigt att sortera ut vad som är vad. Det ska gudarna veta att allt som kommer i soul och R´n B-väg inte nödvändigtvis behöver vara bra. Och, för den delen, så behöver soulpop INTE(!) låta likadant heller.

Men här är i alla fall två singlar som förgyllde fjolåret för min del. Och båda är brittiska.

Den gemensamma nämnaren i dessa två låtar är Lloyd Wade. Lloyd Wade jobbar för det mesta som röstcoach och håller sig helst i skymundan. Första videon är Simon Webbes "Coming Around Again" från 2006 (ja, jag upptäckte inte kvalitén i låten förrän i fjol våras då den av misstag hamnade i lurarna och jag fick en wow-upplevelse). Där gömmer sig Lloyd Wade i bakgrunden. Han har även haft Simon Webbe som elev.
En annan elev som det slog gnistor om var Eliza Doolittle. Det 22-åriga krutpaketet från London fick sin första hit i fjol med "Skinny Genes". Men det var den andra singeln som verkligen tog tag i folk. "Pack Up", som nästan det osar 50-tal och Doo Wop om, hamnade på 5 plats på englands försäljningslista. Här har inte Llyd Wade en undangömd roll. Det är han som sjunger arslet av Eliza Doolittle i refrängen. Och ju fler elever som Lloyd Wade väljer att jobba med, desto fler hits lär vi höra från Storbritannien. Det är soulpop som man kan värma sig med hela vintern.

  /Stefan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0