Konstnärliga hits från trollskogenHelena Josefsson
"Kyss Mej" (EMI)
PPP

Helena Josefsson är känd för den breda massan som körsångerska till Per Gessles olika soloprojekt. 
Hon har en känslofylld sångröst som, på något vis, tränger igenom skinnet på den mest hårdhudade recensenten.
Det hade hon redan första gången jag kom i kontakt med hennes musik. Det var när hennes och maken Martiniques grupp Sandy Mouche släppte "White Lucky Dragon" 2004. Därbland annat singeln "Cherry Pie". Att hon har ett eget uttryck råder ingen större tvekan om. Och det verkar som att nästan allt hon rör vid blir till guld i en eller annan mening. Kanske var tack vare henne, som vi fick det The Radio Dept som vi hyllat både en och flera gånger här på bloggen. Helena Josefsson och Johan Duncanson hade ett band ett tag som hette Plastic Soul. Och fortfarande så verkar det som att det finns ett konstnärligt släktband mellan de två. 
Första soloplatta Dynamo var en kanske brokig historia som spretade åt många håll samtidigt. innehöll den smått fantastiska poplåten "By Your Side". 
Nya svenskspråkiga plattan "Kyss Mig" har fått sval kritik. Ganska oförtjänt tycker jag. Ja, det är snudd på naivt ibland. Men musiken får, gärna för mig, måla upp bilder av trollska päronskogar med feer som kommer med förslag om att leva om livet. Och kärleksförklaringen i "Grönöga" är vardagsrealism när den är som bästa. Rakt på sak. Inga krusiduller. 
Musiken däremot vill åt så många håll samtidigt. Producenten, den gamle Brainpool-basisten, Christoffer Lundquist har med en varsam hand vårdat melodiernas storhet i det olika förklädnader som låtarna får.
Därför känns vissa spår överflödiga som hiphopen "I spegeln" med Timbuktu eller trubadurenkla "Ballad till Jorden". Två yttligheter som gjort sig bättre i andra sammanhang. Men bortsett från det så är "Kyss Mej" en samling låtar med stark hitpotential. Direkt från trollskogen och med konstnärlig ambition.
Kolla bara in videon till "Nån Annanstans, Nån Annan Gång". Mellan en bubblig bas och plinkande syntar så skenar en klockren melodi. En låt som förtjänar att bli en hit, helt enkelt.
Liknande artister: Kate Bush. Tori Amos. Sophie B Hawkins. Lena Philipsson. Anni-Frid Lyngstad.
Stefan Herdell


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0