En mästare om melodierNågon framstående vetenskapsman, vars namn jag nu inte kan erinra mig, beskrev musiken som den ädlaste av alla  konster och vetenskaper. Endast musiken, medande han, förmår att inkapsla alla de dimensioner av livet som finns att se, höra och uppleva. Här på Pogenibloggen känns detta som en fin support från ädlaste håll, i en i och för sig för oss ganska okontroversiell fråga.

I konstnärens verkstad hålls grytan av idéer hela tiden bubblande, som en sorts musikalisk minestrone som allt eftersom tillförs nya ingredienser. Blir det för många tillskott av samma slag förlorar dock grytan snart sin smak,  lisom om tillskotten helt upphör. Däremot finns förstås inga begärnsningar när det gäller tillförande av helt nya och spännande ingredienser.

En av de personer som levt nära denna konstnärens verkstad är Sir George Martin, som under några makalösa år under 60-talket bl a fick möjlighet att följa utvecklingen hos Beatles. Hans egna tillskott till Beatlarnas soppa skall inte underskattas - han har både spelat på och arrangerat låtar som idag hör till den moderna tidens klassiker.

Av alla olika inslag är dock melodin det allra viktigaste, där allting börjar - och slutar. Utan en bra melodi - ingenting. Däremot skiner en stark melodi genom den grumligaste bakgrund, vilket inte minst blir tydligt när gamla popvrak från 70-talet omstöps i moderna, uppdaterade versioner - formen skiljer sig väsentligen åt men den fina melodin är fortfarande densamma. 

I filmerna nedan berättar Martin litet om melodin och dess betydelse. Redan detta är tillräckligt för att vare vetgirigt popgeni skall kasta sig över filmerna. Det förhållande att han och Brian Wilson sitter tillsammas vid en flygel - och ett mixerbord - och dissekerar God Only Knows gör att du genast bör avsluta att läsa för att kasta dig över filmerna.

Mycket nöje!

tp


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0