Den egentligen inte så tystlåtne

Sunrise doesnt't't last all morning
A cloudburst doesnt't't last all day
Seems my love is up and has left you with no warning
Its not always going to be this grey
All things must pass
All things must pass away

Det finns många sätt att njuta av god musik. Många föredrar upplevelsen av scenartisten och att vara på plats när det händer, medan andra är mer bekväma i länsstolen, lyssnande till ljudet från en knastrig vinylskiva, Själv har jag skaffat mig ett ganska egendomligt intresse för musik på DVD, inte minst porträtt av artister eller skivor.

Härom dagen strecksåg jag Martin Scorsese´s omskrivna film om den tysta beatlen, George Harrison - Living In The Material World. Är man bara litet intresserad av Beatles eller 60-talskultur i allmänhet är filmen ett absolut måste. Den kan f ö sägas ha en släkting i Peter Bogdanovich´s utmärkta karriärsammanfattande porträtt av Tom Petty som kom för något år sedan - Running Down A Dream från 2007. Där leder oss Petty genom hela sin karriär, förstås blandat med en massa finfin musik, hela tiden utan att intervjuaren/reportern någonsin syns till - i filmen om Harrison är Scorsese lika frånvarande.

Harrison, förresten, hade lika väl kvalificerat sig som "den rolige" eller "den eftertänksamme" av beatlarna - det fanns oändligt mycket mer i honom än bara tystnad. Det finns ett fantastiskt klipp med racer-ässet Damon Hill i extramaterialet där George uppträder som reporter och intervjuar vännen och racerstjärnan Hill - bara den är väl värd ett inköp!

Nu begränsades förstås Scorsese litet av att huvudpersonen bara indirekt fanns tillgänglig för "nya" kommentarer. Å andra sidan har han haft tillgång till privata filmisnpelningar som tidigare inte nått någon spridning. De nya intervjuerna som gjorts med personer runt honom sprider också litet nytt ljus över Harrison och Beatles. Ringo Starr utbrister t ex att "vore det inte för Paul hade vi aldrig gjort så många plattor" och berättar vidare hur Paul McCartney ringde runt till honom och John Lennon för att mana dem till studion. En annan litet mindre känd vinkling är hans missbruksproblem på litet äldre dagar och den bitvis svajiga relationen till hustrun Olivia.

Filmen är visserligen väldigt lång, drygt tre timmar, men den som väljer att se ett sådant artistporträtt räds knappast av längden. Till priset av ca 60 kr/tim är det inget att fundera över - köp den!

Nedan finns ett fint, litet mindre känt klipp med Paul McCartney, som spelar Harrison´s kanske bästa låt All Things Must Pass.

tpKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0