Riding with the king


John Hiatt

”Dirty Jeans And Mudslide Hymns” (New West)

PPPPP

Vad f-n säger man?

Kanske ”damn you man” va bra du är för att nu vinkla på magiska ”Damn This Town” som öppnar Hiatt 19:e studioalbum sedan debuten med ”Hangin´Around The Observatory” 1974.

Ett är dock tvärsäkert. Det är få som kan visa upp en diskografi med samma kraft, glöd och patos som den idag 59 år unge och helt excellente låtsmeden med rötterna i Indiana.

En annan sak som också är bersäker är att Hiatt aldrig riktigt fått betalt i försäljningssiffror sett med tanke på den enorma låtskatt han sitter på.

Men han lär ju klara sig ganska hyfsat för det har ju alltid funnits en hängiven skara fans runt klotet och ett gäng artister och goda musikvänner som under åren förstått potentialen i materialet och därför lånat, tolkat och dragit in stålar till honom på det viset.

Efter en del sökande efter den riktigt rätta musikaliska profilen på sina fem första album så hittade han bulls-eye med ”Riding With The King” (1983) och har sedan dess svaravt ihop rock'n'roll, blues, folk och country till något alldeles eget.

Det är amerikansk musikhistorik när den är som mest excellent och kommer så nära mitt hjärta som det bara är möjligt.

Gitarristen Doug Lancio, trummisen Kenneth Blevins och steelmannen Russ Pahl är följsamma bollplank åt Hiatts melodramatiska och småmelankoliska sinne på en platta där producenten Kevin Shirley ramat in med en ljudbild som väger in totalt rätt, hör ”Hold On For Your Love” och ”Down Around My Place” och dö en smula.

Killern ”Damn This Town”, ”Til I Get My Lovin Back” och ”I Love That Girl” är annars öppningstrippeln på en platta som bara ytterligare förstärker en briljant sångare och låtskrivares odiskutabla storhet.

”Dirty Jeans är John Hiatts sjunde studioalbum under 2000-talet. Och jag ber en stilla bön att hans kreativitet och kärlek till sin konst ska hålla i sig i många, många år till.

Liknande artister: Dave Alvin, Steve Earle, James McMurty, Rodney Crowell, John Mellencamp.

Björn Bostrand


Kommentarer
Postat av: Hans

Kanon! Fick Hiatt och nya Fountains Of Wayne med posten igår.

2011-08-10 @ 21:39:32
Postat av: The Polarbear

En jäkligt fin tisdag med andra ord.

2011-08-11 @ 08:26:17
Postat av: Hans

Jajamen. Gör ju inte saken sämre att det låter Paul Kelly om "A Road Song" från "Sky Full of Holes" (FoW)

2011-08-11 @ 10:57:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0