There is a patient by the name of Gregory, RIP Cool Ruler !

"Världens bäste sångare", sa Joe Strummer många gånger om Gregory Isaacs. Och i min värld har han en av samtidens allra vackraste röster. De senaste åren jobbade han hårt på att förstöra sin magiska röst. Och i dag tog cancern hans liv.

Gregory Anthony Isaacs föddes i Kingston på Jamaica 1951 och blev snabbt en del av den lokala scenen. Skivdebuten "Another Heartache" gjorde han 1968 med Winston Sinclair men gjorde ingen större succé. Först med "My Only Lover" från 1973 slog han igenom och i slutet av 1970-talet var han en av reggaens ledande artister. Hans absolut bästa skivor är också från den tiden i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Jag håller "Cool Ruler" och "The Lonely Lover" tillsammans med "Soon Forward och "More Gregory" som hans bästa skivor.

Drogproblem och vapeninnehav skickade Gregory Isaacs i fängelse men därifrån återkom han med en tät svärm skivinspelningar. Under sitt liv medverkade han på runt 500(!) skivor. Men tänk på att de flesta reggaeplattor släpps i många varianter. Det sista albumet, ”Brand New Me” kom 2008 och var ett steg i rätt riktning igen. Han besökte Sverige ett antal gånger. Ibland i bra skick och ibland inte.

Gregory Isaacs dog av lungcancer i dag den 25 oktober 2010 på sjukhus i London. Han har varit sjuk i ett år och vistades på sjukhus den senaste tiden.
Alldeles för sent skickar vi ut den "Night Nurse" som räddat honom så många gånger tidigare. Men i dag hjälpte inte ens hennes omsorger.

Mina damer och herrar. Här är han "The Cool Ruler" live från Brixton 1984. RIP Gregory och må din röst frälsa dem där uppe som den gjort med oss här nere!
/cbj

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0