Spedding då och nu

En ganska ordinär, men cool sångare. Däremot en fullkomligt lysande rock'n'roll och rootsgitarrist.

Engelsmannen Chris Speeding producerade Sex Pistols första demos.

– Förmodligen blev det så för att jag var den enda musiker som Malcolm McLaren kände till och jag kände honom för att han brukade göra kläder åt mig.

– Många snackade skit om Sex Pistols och påstod att de inte hade någon talang och var ett uselt rockband. Sanningen var precis tvärtom, har Chris själv kommenterat det faktumet.

Men långt  innan jobbet med Pistols på 70-talet så hade Spedding spelat med både Alan Price (The Animals) och Paul Jones (Manfred Mann) och varit mycket aktiv i The British Invasion.

Listan över artister och band som han samarbetat med under sin långa karriär kan göras hur lång som helst, och några av de mest kända är Harry Nilsson, Roxy Music, Roy Harper, John Cale, Jack Bruce, Elton John, Brian Eno, och Tom Waits.

”Motor Bikin” (överst här) är från minst sagt excellenta albumet "Hurt," som släpptes 1977, och som för mig personligen framstår som juvelen i hans diskografi.

Jag och popgenivännerna Christer och Lennart såg och hörde honom live på en rockklubb i Trondheim någon gång på 90-talet och han lirade naturligtvis ”Guitar Jamboree” (nedan) också, från den självbetitlade solodebuten som kom 1975. Det är låten där han med stor kärlek kopierar ett antal av sina legendariska förebilder, och den här liveversionen är från förra året.

Efter giget i Trondheim försökte Lennart få med Spedding för att posera bredvid en jänkare som stod parkerad utanför klubben. Det hade kunnat bli en helläcker variant på omslaget till debutalbumet där Chris hänger på en illgrön amerikanare .

Men han valde istället att sitta kvar i logen och kröka med bandet. Så kan det gå.

Den i dag 66-årige Spedding är fortfarande aktiv och gav under fjolåret ut albumet ”Tightropewalker”.

/Björn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0