Kultiga kanadensare i skymundan

De har hållit på i 26 år nu. Kanadensiska Tragically Hip som bildades 1983 i Kingston, Ontario och numera är smått kultförklarade i hemlandet.

Men på våra breddgrader är de förmodligen fortfarande ett tämligen oskrivet blad.

12 studioalbum har det blivit från debuten 1989 fram till ”We Are The Same” som kom ifjol.

Och även om man med den titeln menar att bandmedlemmarna är de samma nu som då så har gruppens sound förändrats en del på de senare plattorna.

Man har putsat på det ursprungliga råa rootsiga soundet, kanske i jakten på en större publik efter ett kvarts sekel lite i skymundan.

Men sångaren Gordon Downie är fortfarande en klart passionerad och originell sångare och hans fyra bandmates vet hur man klöser och smeker, fast på ett lite mer sofistikerat sätt, om uttrycket tillåtes.

Själv föll jag som en fura när jag 1989 snubblade över ”Up To Here”, deras andra och i mitt tycke juvelen i Tragically Hip-kronan.

Men det finns så mycket mer att snöa in på i deras låtkatalog. Uppföljarna till ”Up To Here”, ”Road Apples” (1991) och ”Fully Completely” (1993), skuggar när det gäller kvalitén.

Och gillar du attityden och soundet i klippen ”New Orleans Is Sinking” från ”Up To Here” (naturligtvis skriven långt före Katrina katastrofen) och ”Little Bones” från ”Road Apples” så är du bara att gratulera.

För det är alltid lika upplyftande att göra oväntade musikaliska upptäckter.

/Björn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0