Jones sätter eld på traditionen

The Jim Jones Revue

”Burning Your House Down” (Pias/Border)

PPPP

Att The Jim Jones Revues tredje kapitel på den genuina och klassiskt härliga boogiesagan aldrig hörs i de trygga radiokanalerna är naturligtvis ett problem som funnits betydligt längre än den här explosiva Londonbaserade kvintetten existerat.

Grunden är för länge sedan murad av namn som Little Richard, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Larry Williams, ett gäng gamla bluesfarbröder och rock'n'rollband som MC5, Stooges och The Cramps för att nu skumma på ytan.

Men The J.J.R. tillför nytt fräscht och fräckt bränsle på den förhoppningsvis eviga brasan med sin blitzkriegrock'n'roll.

Precis som den självbetitlade debuten från 2008, och samlingen av a och b-sidor på ”Here To Save Your Soul” från ifjol, så avslöjar faktumet att man ger ut sina plattor på labeln Punk Rock Blues Records ganska mycket.

Fast ändå inte allt. För The Jim Jones Revue måste höras.

Sångaren Jim Jones, med förflutet i bland andra garage, psychedelia och hårdrockande 90-talsbandet Thee Hypnotics, samt gitarristen och managern Rupert Orton, brorsa till Berth Orton, är de två upphovsmännen till bandet.

”Jag gick på en massa konserter och hoppades alltid att någon skulle stå på scen och våga vara lite som Little Richard och vräka ur sig pianodriven rock'n'roll. Men ingen gjorde det”, har Orton sagt i en intervju.

Därför samlade han och Jones ihop pianisten Elliot Mortimer, bassisten Gavin Jay och ex-Heavy Stereo trummisen Nick Jones och gjorde det själv istället.

Allt är inte furiöst bra här. Men när man öppnar ett album med en dubbel som ”Dishonest John” och ”High Horse” så behövs lite andrum med ”Foghorn” innan nästa vänsterkrok i form av ”Big Len” och ”Premidated” sitter mitt på hakspetsen. Så rullar det på i 32 minuter och över elva spår

”Burning...” är till skillnad från debuten en aning friserad produktionsmässigt, vilket innebär att man låter rock'n'rollen vräka ut sig på ytterligare några kanaler.

Det är absolut ingen nackdel. Istället har 2010 versionen av ”Elemental” vuxit ytterligare.

The Jim Jones Revue vårdar traditionen ömt, pumpar in ny energi och sätter en oemotståndlig snurr på slutprodukten.

Sen är det naturligtvis upp till var och ens egna gener om man är på eller inte.

Liknande artister: Heavy Trash, Black Diamond Heavies, Th' Legendary Shack Shakers, Soledad Brothers, The Dirtbombs.

Björn Bostrand


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0