Everybody Needs Somebody To Love - R.I.P King Solomon !

I morse, denna dag 10-10-10, avled 21-barnspappan Solomon Burke på ett flygplan mellan USA och Holland. För fem år sedan gav han en mycket minnesvärd konsert på Storsjöyran. Sittande på sin tron bjöd han upp mängder av folk från publiken till scenen. Det var en minnesvärd kväll på Stortorget i Östersund.
Burke, som blev 70 år i år, skrev bland andra megasuccén ”Everybody needs somebody to love”, som också spelas i filmen ”Bluesbrother”, samt också ”Cry To Me", som fick ett evigt liv i dansfilmen "Dirty Dancing".
Holländsk radio meddelade att Solomon Burke avled på ett flygplan, när han var på väg från Los Angeles till Amsterdam där han skulle ha framträtt på en välkänd klubb på tisdag. Än är orsaken till hans hastiga död inte klarlagd.
Burke, som var en av de stora soulartisterna från 60-talet, föddes i Philadelphia och började sin framgångsrika bana som predikant och som värd för ett uppskattat gospelprogram i radio. Redan 1960 fick han en hit med countrylåten Just Out Of Reach, och kom att ge ut ett drygt 20 tal skivor, den sista heter ”Like a fire” från 2008.
Solomon Burke fick aldrig det breda genombrottet, som andra samtida soulsångare som till exempel Sam Cooke och Otis Redding, men hans låtar och hans röst hyllades tidigt. Legendariska Atlantic Records producent, Jerry Wexler, kallade en gång Burke: ”Den bästa soulsångaren genom tiderna."
Solomon Burke föddes den 21 mars 1940, till ljudet ”bass and drums". Förutom en lång rad välkända soullåtar efterlämnar han också en stor familj – 21 barn och 90 barnbarn.
Vi hyllar Solomons sköna minne genom detta klipp från 2003.

Och här kan man läsa en mycket fin intervju med Kung Sol gjord i ett garage under Storsjöyran


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0