Wacka-wacka kungarna firar 20


The Refreshments

”Live At The Central Cafe/20ThAnniversary Concert DVD (Rival/Border)

PPPP

Det är väl 18 år sedan jag och några av de andra popgenierna mötte The Refreshments live för första gången på Lilla Paris. De skulle kompa engelska pubrocklegenden Micky Jupp och jag kommer ihåg att trummisen Mats Forsberg var lycklig som ett barn på julafton över att de fick backa upp en av sina stora musikaliska hjältar.

Efter Jupp har det blivit nästan hur många som helst av de engelska och amerikanska 70-talsrockarna som på ett eller annat sätt slagit sina musikaliska påsar ihop med gruppen.

I år firar det Gävlebaserade bandet 20 år och är fortfarande ytterst svårslagna när det gäller det totalgenuina soundet och svänget med sin wacka-wacka rock'nroll.

Efter att envetet jobbat sig igenom de där obligatoriska tio hundåren innan det lossnar och med ett monstruöst turnerande lirat sig in i folks medvetande så gick proppen ur 1999.

Det var då man fick en jättehit med ”Miss You Miss Belinda” och sedan dess har gruppen sålt över en halv miljon skivor, 12 har blivit guldskivor och två platina, och radat upp drösvis med radiohits.

Central Café i Gävle är scenen där bandet startade och vad kan då vara mer passande än att bränna av jubileumskonserten just där.

Joakim Arnell, Micke Finell, Mats Forsberg, Johan Blom och Robin Olsson kör igenom 21 exemplariska låtar på ämnet skrivna mestadels av snillet Arnell eller av bandhjältar som Chuck Berry, redan nämnda Jupp, Roy Loney, Geraint Watkins eller Billy Bremner.

Rockpile legenden Bremner var gitarrist och sångare i gruppen mellan 1997-1999 och tillsammans med bandets två tidigare gitarrister Thomas Holmberg och Tord Eriksson, så gästar Bremner på ett okopierbart sätt när han tillsammans med bandet kränger sig igenom ”Three Time Loser”, ”The Central Café”, ”Here We Are” och egna esset ”Trouble Boys”.

Man kan inte bli att undra varför han inte fortfarande finns kvar i bandet och skapar det det där totalförlösande Rockpile gunget.

Även Holmberg svinsnygga Gretsch i Berrys ”Promised Land” och Rockin Tord Eriksson skitcoola licks i Jupps ”Taxi Driver” och titelspåret från gruppens debutalbum ”Both Rock & Roll” är stort bonus på en DVD som är ett lustfyllt dokument över ett tidlöst svenskt rock'n'roll band i världsklass.

DVD'n finns i butikerna på onsdag.

Björn Bostrand


Kommentarer
Postat av: cbj

Ett magiskt band. Förutom med Jupp på KLilla Paris var ju spelningen på Lucky Luke Saloon i Brunflo legendarisk där tp bjöd Billy Bremner på öl, Andreas kände den indiske ägaren och Billy gjorde ett solonummer på vår begäran och ville sedan locka med sig Peder Edvinssons mamma från Brunflo. Ja, och sedan med Dave Edmunds på midsommarafton i Hede med Geraint Watkins och givetvis senare på egen hand och med Edmunds på Nidaros Blues Festival i Trondheim.

Länge leve Refreshments - ack vad livet varit tråkigt utan dem.

Jag glömmer inte heller när jag bodde i Ångsta och deras turnébuss med en trött Totta Näslund därbak rullade in över vår tomt på väg ner mot Locknesjön där en skön madame lockade med fika...Bara det var stort i sig.

2010-11-14 @ 23:27:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0