Gene flyger för alltid högt

I dag skulle Gene Clark ha fyllt 66 år. För alla med hyfsad koll på 60-talet så är han kanske bäst ihågkommen för sina två år som sångare i amerikanska The Byrds.

Men vad många kanske inte känner till är att han på solokvist var en helt förträfflig låtskrivare och en av upphovsmännen till countryrocken.

Under sina futtiga två år i The Byrds så var han gruppens dominerande låtskrivare och sångare och han skrev underbara saker som ”Feel A Whole Lot Better”, "Set You Free This Time", "The World Turns Around Her", "I'd Knew I Want You", ”Here Without You” och ”Eight Miles High”, den sistnämnda tillsammans med McGuinn och Crosby.

Men han var ingen driven gitarrist och hamnade därför lite i bakgrunden av Roger McQuinn, David Crosby och Chris Hillman på scen där han mest framstod som en bakgrundssångare.

Faktumet att han var den som tjänade mest dollar på sina kompositioner samt en extrem flygrädsla innebar spänningar mellan Clark och de övriga medlemmarna, och 1966 valde han att lämna gruppen.

Columbia Records, samma som The Byrds fanns på, signade Clark omgående och 1967 släpptes hans första soloplatta ”Gene Clark With The Gosdin Brothers”.

Ett album som soundmässigt var en solklar fortsättning på The Byrds två första album och en stilbildare inom countryrocken.

Men releasen av debuten krockade med släppet av The Byrds ”Younger And Yesterday” och den matchen förlorade Gene Clark underligt nog.

Överhuvudtaget så fick han aldrig det erkännande han var värd som soloartist.

I duoform tillsammans med amerikanska låtskrivaren, gitarristen och sångerskan Carla Olsson gjorde han 1987 ”So Rebellious A Lover”, en strålande platta med en mix av countryrock, folkrock och psychedelica.

i januari 1991 valdes The Byrds in i Rock & Roll Hall Of Fame och originaluppsättningen av gruppen spelade några låtar i samband med den ceremonin, bland annat Genes ”Feel A Whole Lot Better”. I samma veva hade han och Olson påbörjat inspelningar av studioalbum nummer två, som sorgligt nog aldrig skulle slutföras.

För bara fyra månader efter Hall Of Fame-erkännandet, 24 maj 1991, avled Clark i blödande magsår som direkt orsak av ett långvarigt missbruk av alkohol.

Gene Clark "Echoes" som ni får i Spotifyform är en återutgivining av Clarks debutalbum med två extraspår och sex låtar som han spelade in tillsammans med The Byrds.

Koppla av och njut.

/BjörnKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0